![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
ASPI a Vista
Witam
Czy dla Visty trzeba instalowac sterowniki ASPI ? jezeli tak to jakie , jaka wersje itp ? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie trzeba jest systemowy sterownik ASPI
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
![]() |
tylko jak odpalam "aspichk.exe" to pisze N/A wszedzie tak jakby nie bylo.
Czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia czy napewno jest ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Dobrze pokazuje bo jako takich sterowników o nazwie Aspi nie ma,bo ich nie potrzeba do poprawnej współpracy z napędem,a więc teoretycznie można zamontować lecz to nie powinno nic pomoc ani zaszkodzić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
![]() |
aha , skoro tak ma byc to oki
dzieki za info |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.09.2007
![]() |
Hi,
a co jeśli nagrywarka dalej nie działa. Tzn może odczytywac płyty DVD ale nie nagrywa. Widac ją w Menagerze Urzadzeń. Własnie przerabiam ten problem i też próbowałem instalować ASPI ( doczytałem sie na różnych forach,że ludzie którzy mieli identyczne problemy po zainstalowaniu ASPI na innych Windowsach pomogło). Co moge zrobić w tej sytuacji..... pozdrawiam Michal |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Mozna zainstalowac ASPI dedykowane pod Viste (ciezko je znalesc) ale mozna tez zainstalowac CDBurnerPro ktory ASPI instaluje domyslnie i palic z niego.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Gameplay programmer
Data rejestracji: 02.12.2007
![]() |
Zainstalowa***322;em Clony_XXL i on nie wykrywa ASPI. Co mam zrobi***263;?
![]() |
#9 |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A po co Tobie Clony XXL?
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.02.2009
![]() |
Witam.
Ja odświeżę nieco temat. Postanowiłem pobawić się zgodnie z tym co napisano w tym temacie DVD2DVD-R Instrukcja Po zainstalowaniu wszystkich programów wymienionych w tym "poradniku" program DVD2DVDR w wersji 1.8.1 wyskoczył mi komunikat "Install a ASPI driver first". Zaznaczam, że męczę się na W' Vista na laptopie HP Pavilion dv 6640 ew. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, to bardzo proszę o pomoc. Spróbowalem oczywiście sam poszukać. Google oczywiście wskazało pierwsze lepsze lokacje jak choćby ta http://driverbyte.com/adaptec-aspi-driver_download/ , ale próba inastalacji zakończyla się niepomyślnie. Może robię coś źle. Proszę o pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
aspi to jeden pliczek dll. wlasciwie nie trzeba go instalować. zazwyczaj wystarcza zgranie go do katalogu z programem.
ASPI adapteca są przedpotopwe i nie radze używać. Najpopularniejsze jest to od Nero, ale można znaleźć tez inne - np darmowy program BurnOnCD/DVD miał swoje małe ASPI (działające). Używanie ASPI od Nero bez Nero jest o ile wiem niedozwolone (chociaż wątpie aby ktokolwiej sie tego czepiał) |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
Jajo polega na tym, ze nie istnieja dedykowane ASPI dla Visty
Adaptec ASPI Wiec......nie posiadam Visty, ani nie zamierzam używać...... nie ma takiego problemu, one nie sa napisane. Rozważcie ponownie instalacje CDBurnerPro i możne wówczas zadziała.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... no niefajnie.
Ja z kolei posiadam i używam Vistę, a ASPI to tylko takie coś o co się ludzie na forum pytają ... ![]() Że ktoś jeszcze pisze programy które to wykorzystują ![]() Żaden system windows bazujący na NT nie ma prawdziwego ASPI, bo jądro na to ponoć nie pozwala. Wszystkie drivery to tylko nakładka na windowsowy interfejs SPTI. Po co używać nakładek? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
skad te problemy? przelecialem przez wszystkie windy od czasow 98se (z wyjatkiem 2008), przez sporo programow do nagrywania i nigdy nie potrzebowalem ASPI (kazdy sensowny program albo kozysta z SPTI albo sobie sam instaluje co mu tam potrzeba)
rada - nie uzywac zdezaktualizowanych programow na super nowka systemach |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
Programow do nagrywania to sie zgodze, ale lubiany przez wiele osob emulator psx nie ruszy bez aspi. Wystarczy ze sie je zaisntaluje i niewazne czy server2008/vista je uzywa, to programik zaczyna dzialac - pomijajac fakt ze odczyt z iso lub wirtualnych napedow, ale i tak chce aspi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|