Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.11.2008, 11:32   #1
siekierka7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.05.2005
Posty: 19
siekierka7 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Asus A8V Delux +Asus DRW 2014L1T - Bios nie widzi

Witam, a więc kupiłem właśnie ten napęd Asus DRW 2014L1T i Bios go nie widzi... mam windows Viste który normalnie go wykrywa, działam na nim wszystko oki, a jak wchodzę do biosa i chce go ustawić jako bootowalny to nie mogę, po prostu go nie ma... są 2 inne DVDromy które mam podłączone (normalnie na taśmie), a tego na SATA nie ma :/ aa i jaka jest różnica między Sata_Raid, a Sata ? bo jak podłączam DVD do sata raid to w ogóle windows nie startuje, a przy sata działa...
aha i nie mogę też wypalać :/ tylko odczytuje płyty...
siekierka7 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.11.2008, 12:42   #2
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,451
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ustaw w BIOSie kontroler SATA jako IDE.
Powinno pomoc.
Niektore kontrolery nie wykrywaja napedow bez drivera, lub ustawienia SATA jako IDE.
Moj osobisty Asus odmawia wspolpracy ze wszystkimi napedami optycznymi SATA, dopiero podanie windzie drivera powoduje, ze zaczynaja sie dogadywac.
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.11.2008, 17:23   #3
siekierka7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.05.2005
Posty: 19
siekierka7 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
niestety nie pomaga.... :/ a jakie to drivery?
siekierka7 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.11.2008, 17:33   #4
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,451
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
strona Asusa z A8v deluxe
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.11.2008, 17:44   #5
siekierka7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.05.2005
Posty: 19
siekierka7 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
no tylko właśnie pobrałem najnowszego biosa i go uaktualniłem i nadal nic :/
siekierka7 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2008, 18:56   #6
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ta płyta główna nie wspiera napędów optycznych przez port SATA. Po prostu chipset na to nie pozwala. Wiem, bo sam mam taką i czytałem instrukcje oraz arty na www. Pozostaje tylko kupić kontroler SATA na PCI obsługujący napędy optyczne.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2009, 11:38   #7
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tam jest tylko SATA1 na starym VIA.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2009, 12:01   #8
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
SATA1 tu ma mało do gadania, bo na innych chipsetach jest OK. Tu właśnie chodzi o chipset (stary) VIA, który zdołał wesprzeć tylko dyski twarde.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2009, 12:10   #9
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tylko ze zworka
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2009, 10:52   #10
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Co miałeś na myśli?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2009, 12:04   #11
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dyski Sata2 na tej plycie dzialaja tylko przy wymuszeniu pracy Sata1 za pomoca zworki.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2009, 16:44   #12
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie wszystkie dyski twarde posiadają zworkę do zmiany sata1/sata2. Niektóre dyski wykrywają samoczynnie port i go ustawiają, a w niektórych należy to zrobić przez odpowiedni program od producenta. Domyślnie w dyskach zawsze jest ustawione na sata1.

Natomiast korzystanie z portu sata na płycie głównej (o której jest mowa) to chyba jakaś porażka. Nie dość, że brak wsparcia dla napędów optycznych, to również występują bardzo duże problemy z instalką systemu na hdd-sata.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2009, 19:13   #13
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kontroler na tej plycie jest niekompatybilny z automatyczna zmiana (to ze dysk potrafi wykryc to jedna strona medalu). Sprawdzalem zarowno WD jak i Samsunga i zaden nie poszedl bez zworki.
Do systemu trzeba dyskietki ze sterami.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2009, 17:03   #14
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,392
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Już próbowałem różnych sterów na dyskietce, ale jakoś nic nie chodziło. Może podasz swoje?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2009, 17:09   #15
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zalezy czy do Via Sata czy do Priomise 378. Ten drugi kontroler jest kaprysny, bo tylko niektore wersje sterownika sa dobre gdy uzywasz IDE a nie RAID. U mnie dalo sie odpalic system na wszystkim. Nawet XP wstal przy przepieciu dysku z VIA do Promise (sterownik byl zainstalowany wczesniej).
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
IMPREZKA ON-LINE (tylko powyzej 18 lat) Remix Off topic 37390 02.12.2011 17:07
Przydatne artykuły, rozwiązania Tips & tricks > Win 2000/XP/2003 Eliasz Komputery 14 28.09.2008 22:44
Zbiór wszystkich praw Murphy'ego. Pablo1964 Humor 5 24.08.2006 08:22
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi Ice Off topic 7 03.10.2005 00:41
Kopiowanie zabezpieczonych gier v1.64a VLuka FAQ 0 29.12.2002 17:43


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.