![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.05.2010
![]() |
atapi dvd a dh20a4p POMOCY!!
siema,
Mam nagrywarke atapi dvd a dh20a4p i do wczoraj wszytsko byylo okej z nią , lecz dzisaj przyniosłem sobie Wiedzmina na DL i nie chce odtwarzac . ani zwyklych dvd 4gb nie chce otworzyc ani DL a wczoraj wszytsko dzialalo. jedynie co czyta to plyty CD. Płyta się kręci ale po chwili przestaje i kicha. Prosze o pomoc! (jestem zielony we wszystkim) Aha jeszcze wczesniej juz tak z nia mialem i zaczelem sie bawic i sie naprawilo ale nie poamietam jak to zrobilem. zmiana firmware nic nie dalo Ostatnio zmieniany przez czechux : 26.05.2010 o godz. 15:14 Powód: bo zapomnialem dodac |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na początek spróbuj usunąć kanał ide, do którego podłączona jest nagrywarka i zrestartuj komputer.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
kanał IDE czyli co to jest i jak usunac
Ostatnio zmieniany przez czechux : 26.05.2010 o godz. 15:54 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zajrzyj do FAQ.
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
no dobra jak to odinstaluje to co sie stanie czy nie.? i ktory kanal usunac podstawowy czy pomocniczy
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Możesz usunąć oba. Na pewno nie zaszkodzi.
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
niestety nie pomogło
co jeszcze moge zrobic
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
dobra mam jescz e2 nagrywarke ale jak podepne tasme to przy wlanczaniu kompa jest jakis blad na czerwono i pisze cos tam a na koncu MASTER . tasma ma jakbz dwa wzjscia do wsadyenia jedno czarne a drugie szare (jest pierwsze) po lewej stronie jest czerwony kabel. dokladnej nazwy nie znam ale pisze na niej MSI. i powiedzcie jak przestawia sie te tryby slave/master
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Chcesz, żeby ktoś Ci pomógł? To chociaż trochę się wysil i napisz DOKŁADNIE, jaki komunikat błędu masz. Coś tam master nie jest zbyt precyzyjne, a nikt tu szklanej kuli nie ma.
Master/slave ustawia się spinając odpowiednie piny ze sobą. Różni się to w zależności od modelu nagrywarki, ale zazwyczaj na nalepce jest rysunek, jak należy ustawić zworkę, żeby otrzymać konkretny tryb. Miejsce na taśmie nie ma znaczenia (w większości przypadków). |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
"!!!!!!!!!!! IDE DRIVES INSTALLATION ERROR !!!!!!!!!!!
For best reliability & performance, please change the stand alone slave drive to master. System Halt" a poza tym na napedzie nie ma naklejek ta nagrywarka to MSI ATAPI 52XMax (chyba) |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 14.09.2008
![]() |
Ustaw zworkę w dysku na Master ( z tyłu taki czarny czy biały kwadracik bierzesz pensetą i wkładasz w Master) a nagrywarkę na Slave.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() |
Witam. Mam pytanie odnośnie tego napędu. Napęd działa mi odczytuje wszystko tylko jest problem z otwarciem podajnika. Trzeba kilka, kilkanaście razy naciskać żeby napęd się wysunął. Co może być powodem tego. Otwierałem go i sprawdzałem czy nie ma niczego uszkodzonego ale wszystko jest ok. Przy próbie otwarcia go słychać tak choćby coś się blokowało. Bardzo prosiłbym o pomoc.
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Moge nagrywac DVD z FAT32 ale nie z NTFS - Pomocy | wertex | Napędy optyczne DVD | 12 | 29.03.2006 12:35 |
| Mój DVD rom nie chce czytac plyt DVD? pomocy.... | operator2wp | Napędy optyczne DVD | 4 | 25.05.2004 19:49 |
| Napisy / DVD / power DVD 4 / POMOCY :( | Black_Dev | DVD-Video | 1 | 17.11.2003 08:23 |
| Jak uzyskać dzwiek 5.1 przy pomocy SPDIF w DVD i Audigy 2 ? | S_N_I_P_E_R | DVD-Video | 1 | 28.10.2003 11:37 |