Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.06.2005, 19:04   #1
chairon
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.06.2005
chairon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak zmienić region w systemie?

Witam

Posiadam nagrywarkę BenQ DW1620 i wgrany firmware B7U9 RPC1. Mam kilka płytek z USA i w związku z ich odtwarzaniem najwyraźniej coś się zablokowało, a konkretnie licznik regionów i to chyba w systemie, bo ze względu na bios nie widzę innej możliwości. Objawy są takie, że PowerDVD za każdym razem gdy wrzucę płytę R2 ostrzega o zmianie regionu, nawet jeśli w międzyczasie nie włożę płyty R1. Natomiast Zoom Player, którego również używam (a właściwie używałem, bo już nie mogę) do odtwarzania płyt informuje mnie, że system nie jest autoryzowany do odtwarzania płyt z tego regionu (czyli R2) i program się zawiesza. Przypuszczam, że jakiś licznik musiał się zablokować na R1 lub coś w tym stylu i stąd te problemy. Zainstalowałem Region Killer i program problem rozwiązuje, ale denerwuje mnie uruchamianie za każdym razem zewnętrznego programu by móc sobie obejrzeć film. Czy jest jakiś sposób by ogłupić system na stałe bez konieczności uruchomiania za każdym razem dodatkowych aplikacji (jakiś patch, hack, itp.)?

Z góry dziękuję za pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam
chairon
chairon jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.06.2005, 19:37   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
zmienic region mozesz tylko 5 razy liczac pierwsza plyte ktora wlorzysz czyli region 2 to juz 4 razy jak zmienisz ostatni raz region np na plytce z USA to juz nie bedziesz mogl odtwarzac plytek z innych krajow czyli np z polski trzeba bylo uzyc anydvd a nic nie zmieniac w napedzie poszukaj zmodyfikowanego biosu do nagrywarki aby usunac region ale nie wiem czy znajdziesz

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline  
Stary 26.06.2005, 20:32   #3
bart_3d
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.09.2004
bart_3d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tutaj masz biosy ze zdjętą blokadą regionu
http://tdb.rpc1.org/#DW1620
B7U9 ze zdjętą blokadą:
http://forum.rpc1.org/dl_file.php?si...e=B7U9RPC1.ZIP

Trochę jednak nie rozumiem, ponieważ piszesz, że masz już bios RPC1, czyli niby bez blokady. Na biosie bez blokady powinno dać się odtworzyć każdy film niezależnie od regionu.

Ostatnio zmieniany przez bart_3d : 26.06.2005 o godz. 20:37
bart_3d jest offline  
Stary 26.06.2005, 21:12   #4
chairon
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.06.2005
chairon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez bart_3d
Tutaj masz biosy ze zdjętą blokadą regionu
http://tdb.rpc1.org/#DW1620
B7U9 ze zdjętą blokadą:
http://forum.rpc1.org/dl_file.php?si...e=B7U9RPC1.ZIP

Trochę jednak nie rozumiem, ponieważ piszesz, że masz już bios RPC1, czyli niby bez blokady. Na biosie bez blokady powinno dać się odtworzyć każdy film niezależnie od regionu.
No ja też tego nie rozumiem, bo bios ściągnąłem właśnie z powyższej strony i jest to dokładnie ten sam plik, do którego link mi podałeś. Załączam również zrzut okna informacyjnego z Nero InfoTool. Dodam, że bios wymieniłem na obecny zanim zacząłem zabawę z płytami z innego regionu. Nie wiem w czym leży problem, ale PowerDVD za każdym razem gdy wrzucę płytę ostrzega o zmianie regionu, a Zoom Player się zawiesza z komunikatem, że nie odtworzy, bo system nie pozwala. Jak uruchomię Region Killer to wszystko chodzi bezbłędnie, ale wkurza mnie konieczność ciągłego odpalania tego programu gdy coś chcę obejrzeć.

Pozdrawiam
chairon
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-info.gif  

Ostatnio zmieniany przez chairon : 26.06.2005 o godz. 21:23
chairon jest offline  
Stary 26.06.2005, 21:44   #5
bart_3d
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.09.2004
bart_3d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może to kwestia ustawień w powerdvd.
bart_3d jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: