![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
BenQ 1620
To był trudny wybór. Wiele dni w poszukiwaniu artykułów i testów na różnych forach. Przyznam w stosunku do innych napędów BenQ jest napędem mniej znanym i polecanym niż inne napędy.
Z drugiej strony świetnie oprogramowany: - możliwość sprawdzania błędów C1, PI/PIF, PO - błędy Jitter tak ważne przy płytach muzycznych, konsolach i DVD - błędy TE( tracking error) i FE (focus error) - pełny bitsetting (+R/RW i DL +R) - program QScan BenQ - BenQ BookType Manager To wszystko wpłynęło na moją decyzję o zakupie (300,-) BenQ 1620. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Nie sposób wszystko opisać w jednym zdaniu. To będzie obszerny opis, test wielu płyt, możliwości tego napędu i oprogramowania. ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 03.12.2004 o godz. 18:05 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
jestem pierwszy
![]() no tak dobrze ze mozesz sprawdzac na nim plytki a jak z nagrywaniem ![]() to jest pytanie jak dlugo pochodzi ten philips ![]() a co myslisz o tym slawek: Cytat:
Ostatnio zmieniany przez legion : 25.11.2004 o godz. 22:58 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
no to czekamy
![]()
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
![]() ![]() |
Na początek test jakości czystej płytki: Philips +R 1-4x
Dlaczego tak ważny? Okazuje się, że to co zapisane w ATIP i ADIP płytki to jedno a rzeczywistość to drugie. Brak solidnego oprogramowania testowego i napędów które to mogą zrobić dają producentom i kreatywnym firmom pole do wypychania wszystkiego bez żadnych konsekwencji. Ale to koniec zabawy. Pierwszy przykład: Test Philips'a +R 1-4x programem QScan BenQ v 1.0 -Smart Scan: To co wcześniej opisywałem o zmianie strategii. Test pokazuje jednoznacznie. Nośnik Ricoh 01 z indeksem prędkości 1-4x można wyłącznie wypalać z prędkością 2.4 i 4x. Test czystej płytki na tym samym nośniku przed nagraniem: Ta określona płytka nie otrzymała z uwagi na duże błędy TE rekomendacji do nagrywania prędkością 4x. Dopiero właściwy poziom (dopuszczalny) błędów TE przy prędkości skanowania 2.4x dopuścił nagrywanie x2.4. I taką prędkością wypaliłem pierwszą płytkę Philips +R na nośniku Ricoh 01. Proszę zwrócić uwagę na ustawienia. ECC= 8/8 a nie jak w przypadku LiteOn'a 8/1 (takie ustawienia zalecane są w PlexTools). Dopuszczalne przy tym ustawieniu PI max = 280, PIF max = 32 a błędy Jitter max = 35%. Płytka otrzymała wysoką ocenę 97/100 punktów. Również błędy Jitter max 12.1% na całej powierzchni przy PO=0 dają nagranej płytce wysoką jakość nagrania. ![]() Wykresy błędów FE i TE wyrażnie pokazują wpływ na błędy PIF. Jest ścisła zależność na poprawność i jakość zapisu. Tego brakowało w testach KProbe i Nero Disc Quality na LiteOn'ie. Sprawdzenie poprawności działania bitsetting'u na +R. Nagrywałem DVD Decrypterem z automatycznym ustawieniem na DVD-ROM. Test zmiany Book Type na DVD-ROM wypadł prawidłowo. ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Test Verbatim +R DL: Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:56 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Pilnie zastanawiam się nad zakupem tej nagrywarki.
Jak będziesz miał okazję, to posprawdzaj -R. Interesuje mnie też jak zachowuje się napęd podczas nagrywania nie tylko na markowych, ale i na tanich nośnikach (takich z Geanta czy Carrefoura) - zarówno +R jak i -R. Region Free chyba nie jest na dziś dostępny dla tego modelu. Jak będziesz miał ochotę, to popróbuj ripowania CD Audio w EAC. Wrażenia z użytkowania jak najbardziej mile widziane. Miłego dnia. Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 26.11.2004 o godz. 03:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2003
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
![]() ![]() |
Wszystko do napędów BenQ.
http://dvdpro.club.st/firmware/BENQ_FW.htm Bios z RPC1 już wgrywałem. Wszystko działa poprawnie. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
=F=
![]() |
O dzięki za info - o 4 nad radem to już kiepsko kapowałm
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
![]() ![]() |
Test Philips'a 1-4x na Ricoh'u 01
Test czystej płytki na tym samym nośniku przez nagraniem: Tym razem płytkę, mniejsze błędy TE (asymetria ścieżki prowadzącej) można nagrywać z prędkością 4x. Następna płytka na nośniku Ricoh 01 a jak duża różnica w jakości. Mimo prędkości nagrywania 4x przy znacząco mniejszych błędach TE płytka otrzymała również wysoką ocenę 95/100. Również mniejsze błędy Jitter - średnia 8,69% w stosunku do poprzedniej na tym samym nośniku tj. 10,02%. Widać zależność błędów TE na błędy Jitter. Skan przy ECC 8/8. Plus dla Benq. Proszę zwrócić uwagę na zbieżność wyników Nero Disc Quality i DVDInfopro. Dodatkowe informacje o Benq 1620: http://www.benq.pl/Products/DVDRewri...fm?product=443 Dla porównania Philips 1-4x palony 4x na Nec 3500AG bios 2.18 Ocena ogólna wysoka 97/100 punktów. Jednak wartość i ilość błędów PI 5-krotnie większa i wyraźne błędy PI przy przejściu w strefy podczas rekalibracji lasera stawia dużo do życzenia dla aktywnego OPC Nec'a. Ta sama płytka wypalona 4x na BenQ 1620 ma równomierne błędy PI i Jitter. To zasługa unikalnej metody zapisu WOPC + BLER OPC. ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:57 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
![]() ![]() |
TDK -R 1-8x na TTG02
Wstępna ocena czystej płytki: QScan prędkość 8x QScan prędkość 4x Górne linie na wykresie to max dopuszczalne błędy dla płyt DVD do nagrywania. Test pokazuje wysokie błędy TE i FE zwłaszcza przy prędkości 8x. Błędy FE (wyważenie i nierówność nośnika) świadczą o niskiej jakości wykonania płytki. Mniejsze błędy przy prędkości 4x zdecydowały o nagraniu taką prędkością. ![]() Test przy ECC 8/8 (większa precyzja pomiaru). Wyraźnie widać jaki wpływ mają błędy TE i FE na jakość ostatecznego wyniku nagranej płytki. Mimo dużych błędów TE i FE przy niskich błędach Jitter (rozsynchronizowanie sygnałów - dokładność wypalenia pitów i landów), które wynoszą średnio 8,03 % i braku błędów PO płytka otrzymała wysoką ocenę 95/100 punktów. To zasługa nowatorskich rozwiązań w napędzie: http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=10450 a przede wszystkim technologii Tilt Control i Sliding Cone Mechanism. ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:57 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
![]() ![]() |
Emtec +R 1-2,4x na Optodisc-OP1-01
QScan prędkość 2,4x W programie QScan występuje skalowanie jakości błędów TE i FE. Błędy duże (powyżej dopuszczalnych) podpis na dole pod wykresem - kolor czerwony; błędy małe (wysoka jakość nośnika) - kolor zielony. Test przy ECC 8/8 Testowaną płytkę Emtec 1-2,4x paloną 2,4x do grona najlepszych nie można zaliczyć. Mimo dużej wartości i ilości błędów PI/PIF przy dopuszczalnych błędach Jitter 9,97% i braku błędów PO ogólna ocena wysoka 95/100 punktów. ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:57 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
=F=
![]() |
Sławku, czy kupowałeś wersję retail? Bo chyba do takiej wersji pasuje ten bios, który wgrywałeś. Co do napędu dodają (kable, oprogramowanie)? Kupowałeś przez Internet?. Chyba w Toruniu nikt nie ma tego w ofercie
![]() Miłego dnia |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
http://www.benq.pl/ServiceAndSupport...fm?product=647 Ja mam Bulk Version. Jest to wersja 1620. Ale można mieć 1620pro. I tak zrobiłem. Wgrałem ze strony: http://dvdpro.club.st/firmware/BENQ_FW.htm bios P7P9.CVT WinDWFlash'em a następnie oryginalny P7P9.exe. I mam BenQ 1620 pro. Działa i jak nagrywa. ![]() Za moment będzie kompletny test Platinum +Rx8. Tak dobrze wypalonej płytki przy tej prędkości jeszcze nie miałem. Ten napęd chyba nie potrafi źle wypalać. I to oprogramowanie. Fantazja. ![]() Test Platinum +R 1-8x programem QScan BenQ v 1.0 -Smart Scan: Platinum +R 1-8x na nośniku Ricoh 02 można wypalać 2,4 -12x. Test czystej płytki na tym samym nośniku przed nagraniem: QScan prędkość 12x QScan prędkość 8x QScan prędkość 4x Najlepsza jakość zapisu to prędkość 4-8x (zielony podpis pod wykresem). Platinum +Rx8 palona 8x. Całkowity czas wypalenia 8min 43sek. (śr. 7,4x). Test przy ECC 8/8 Mimo prędkości wypalania 8x przy ECC 8/8 niskie błędy PI/PIF i równomierne błędy Jitter 9,35%. Brak błędów PO. Płytka otrzymała wysoką ocenę 95/100 punktów. Plus dla BenQ. ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:57 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
slawek czy ty przypadkiem nie przesadzasz z tym entuzjazmem do Benq
![]() |
![]() |
![]() |