![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#586 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.12.2004
![]() |
czy to prawda?
wolniej nagrywając każdy bit jest mocniej wypalony a co za tym idzie dane mają szanse na długą żywotność |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#587 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.12.2004
![]() |
logicznie myśląc to może być prawda ale nawet nagrywając 1x na gównianym nośniku to dane długo nie przetrwają
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#588 |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Dokładnie ten temat został opisany w Chip'ie 12/2004 str.31 "Minibity"
Odpowiednikiem bitów na płycie są pity i landy. Czym mniejsza szybkość tym mniejsza rozbieżność między promieniem lasera i ścieżki prowadzącej. QScan mierzy błędy TE czyli asymetrię ścieżki prowadzącej. To jeden z najważniejszych parametrów decydujących o jakości nagrania. Powinny być jak najmniejsze. Mała rozbieżność to dokładne wypalenie pitów i landów. To małe błędy Jitter czyli rozsynchronizowanie pitów i landów. Głównie decydują o poprawnym czytaniu nagranej płytki. ![]() Dlatego tak ważne są obok błędów TE błędy Jitter. Wniosek: tak gdzie możemy wypalamy wolno o ile błędy TE/FE mają mniejsze wartości. Kilka przykładów: wolno to nie znaczy dobrze. ![]() Samsung +Rx4 QScan prędkość 4x Prędkość 2.4x W tym przypadku lepiej nagrać z prędkością 4x. ![]() Verbatim-Pastel -Rx4. Prędkość nagrywania tylko 4x. Wolniej nie można. Płytka w wersji 2.0. QScan prędkość 4x Na pięć testowanych jedna okazała się wadliwa. Dlatego uważam mimo niedoskonałości QScan'a za celowe testy czystej płytki na błędy TE/FE. ![]() I właśnie tym napęd BenQ 1620 różni się od innych. Dokonuje pomiaru w czasie rzeczywistym błędów TE/FE, wprowadza korektę prędkości i rekalibruje laser. Dlatego wypalone płytki mimo różnych błędów TE/FE są tak wysokiej jakości. ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:57 |
![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Bywalec
Data rejestracji: 11.12.2004
![]() |
W związku z testem nagrywania x4 w poprzednim poście, mam pytanie czy ta nagrywarka nadaje się do nagrywania x8. Bo chciałbym nagrywać na Platinum (rozpoznanie:Ricoh) +R dedykowana X8 ? Czy 8x to będzie za szybko ? Bo wolałbym nie schodzić poniżej tej prędkości, chyba że ktoś mi napisz że nie można nagrywać x8 licząc na dobrą jakość (czytaj trwałość) ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#590 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.10.2004
![]() |
sławek płytki testujesz zaraz po nagraniu czy chwilę odczekasz ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
Guru
![]() ![]() |
Bywa różnie. Czasami nie wyjmuję z napędu.
Ale należy odczekać. Około pięć minut. Sprawdzam również na następny dzień. wyniki potwierdzają się. Nie ma większych różnic. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#593 | |
Bywalec
Data rejestracji: 26.10.2004
![]() |
Cytat:
pewnie laser nagrywarki musi troszke odpocząć po nagrywaniu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#594 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#595 |
Bywalec
![]() |
Mam pytanie:
Proszę o info jakiego dokładnie Benq'a należy kupić bo spotkałem się w ofertach z następującymi:
- Benq 1620 - Benq DW1620-OF1 - Benq 1620A - Benq 1620 z firmware: g7h9 W rezultacie jestem zdezorientowany. Proszę o radę jaką dokładnie wersję najlepiej nabyć i jak go rozpoznać - czy ma mieć napis "Benq" na szufladce czy nie (bo widziałem z napisem i bez). Czy potem mogę go sprawdzić softem czy to jest na pewno właściwy model ? Ostatnio zmieniany przez marianb : 19.12.2004 o godz. 20:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#596 |
Stały bywalec ;)
![]() |
BenQ z napisem z przodu to wersja retail (BOX), czyli inaczej OF2.
BenQ bez napisu to wersja bulk (OEM), czyli OF1. Poza wyglądem oraz tym, że retail jest w pudełku z kablami a bulk jest "goły" to niczym się nie różnią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#597 |
Bywalec
![]() |
Czy ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37421247 jest dobry ?
Czyli rozumiem że to jest wersja bulk (OEM), czyli OF1 - nie ma napisu na szufladce. Pisze też że ma firmware g7h9. Ostatnio zmieniany przez marianb : 19.12.2004 o godz. 21:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#598 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Firmware akurat to najmniejszy problem. W OEM'y firmowo są pakowane biosy zaczynające się na G7**, ale można wrzucić tam też bios z wersji BOX, zaczynające się na B7**.
Opis zmiany biosu znajdziesz tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=14 |
![]() |
![]() |
![]() |
#599 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Wyglądem podobny do Nec'a 3500. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#600 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
Eeee - dzisiaj wyszedł nowy BIOS czy mi sie zdaje? Czy ktos próbował go juz może bo na stronach nie ma juz P7P9
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|