![]() |
Cytat:
|
zenonz, najnowsze Fw, jeśli się nie mylę, no z Qsuite nie korzystałem, ale w ImgBurn jedynie SmartBurn włączony, WOPC, to zależy od nośników, generalnie to on i tak pali dość dobrze na wszystkim :)
|
Ilość załączników: 6
Cytat:
Załącznik 109032 wygląda na to, że odczyt OK: Załącznik 109030 Załącznik 109031 Nie wiem czy opłaca się go rozbierać do czyszczenia, żal zrywać plombę ;) Z tego co widać w Qsuite, to napęd nie wspiera Solid Burn ani Overspeed :( Załącznik 109033 No i dość ubogi w strategie dla współczesnych nośników, chciałem wypalić RITEK S04, ale nie ma go w FW. Po co ja to kupiłem :sciana: Pierwszy wypał: TDK DVD+R, RITEK F16 Benq DW1620 B7W9 Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 x8 -> x4, brak wsparcia w FW. Załącznik 109034 Pierwszy raz wypalałem coś w Nero CD-DVD Speed, po zakończeniu wypału miałem w oknie statusu "elapsed time", ale brak innych komunikatów, po czym okazało się, że płyta nie była widoczna. Podłączyłem drugi napęd - to samo. Dopiero w ImgBurn najpierw musiałem zamknąć ścieżkę a potem dysk. Czy to może być jakiś problem z adapterem ATA czy to Nero+Benq tak ma? EDIT: skan tej samej płytki w Benq, co mu się stało (skanowałem DVD+R DL na nim i wynik wygląda dobrze)? Załącznik 109035 |
Jednak chyba trzeba będzie zajrzeć do środka, bo DVD+R DL nawet nie chce ruszyć OPC ;) Choć pewnie nie ma sensu ruszać 13-latka by jakieś RITEKi próbować na nim palić ;)
Kod:
I 00:55:18 Destination Device: [0:0:0] BENQ DVD DD DW1620 B7W9 (G:) (USB) |
OK, napęd po czyszczeniu optyki (była w minimalnym stopniu zakurzona, więc pewnie laser ledwo zipie, skoro tego DL nie mógł ruszyć.
Chciałem wypalić audio-CD i niestety 3 płytki poszły do kosza (zamiast próbować najpierw na CD-RW :sciana:). Najpierw w ImgBurn próbowałem tryb testowy, który się zawieszał. Więc dałem bez testu i po wypaleniu lead-in napęd przestaje nagrywać (dioda świeci na zielono, mimo, że program "nagrywa" to przycisk wysuwa tackę). Wtedy wziąłem się za czyszczenie. Druga płytka już po czyszczeniu padła tak samo. Myślałem, że to może wina adaptera, więc złożyłem Benq do kieszeni fabrycznej od LG i takie same zachowanie tam. Kombinacja alpejska z IDE->SATA>Unitek->USB nie pomaga (napęd wykryty ale nie działa). Pudła stacjonarnego nie mam już od wielu lat a w robocie nie będę cyrków robić ;-) Czy na ktoś doświadczenie z podobnym zachowaniem Benq? Zastanawiam się czy napęd w stanie przedzawałowym czy może to jednak chimery kontrolerów? |
Benki słyną z tego, że są bardzo kapryśne jeśli chodzi o współpracę z zewnętrznymi adapterami. :taktak:
|
Cytat:
Przy okazji sprawdzę, czy problem z DVD+R DL też nie jest ograniczony do ImgBurn. |
Ilość załączników: 1
zenonz
ćwiczę temat z kontrolerami IDE od roku Benq 1640/1650/1655 są kapryśne właśnie z mostkami obstawiam że 1620 ma tak samo problemu. Mama 1620 ale w fabrycznej obudowie jeszcze nie testowałem. na ten moment mogę ci potwierdzić na pewno Marvell 6G+IDE na PCIe działa na 100% pod Win7 x64 i Win10 x64. używam na bieżąco. działa też mostek IDE--->SATA wpinany bezpośrednio do nagrywarki. jest o tym obszerny temat. dodatkowo na pewno działają fabryczne kieszenie Benq na USB 2.0 musisz też przywyknąć jak twój Benq pochodzi z niewiadomego źródła że będzie TRUP. ryzyko wliczone w zakup. szczególnie z starymi modelami pierwszej ery x16 ALE czasami warto trafiasz na takie skarby Plextor 760A stan kolekcjonerski wszystko w zestawie od pierwszego właściciela z przesyłką 120zł + w pakiecie Pioneer 111D i LG CDRW 16/10/40 + cała masa gratów :P Załącznik 109285 |
seku, gratuluję Plextora! ;)
|
Spoko, jeszcze go trochę pomęczę i zobaczymy, z tymi adapterami/obudowami to oczywiście mnóstwo jajec. Mam też taką starą w której od nowości siedział LG GSA-4163, po tym jak wyzionął ducha wsadziłem tam NEC ND-3500A i okazało się, że nie da się softu aktualizować ;) (miałem coś testowego wgranego) :)
Cytat:
Cytat:
|
Ilość załączników: 7
OK, napęd nieco dotarty, TUTAJ 3 płytki Imation DVD+R x16 MBIPG101 R05.
Kolejne 2 płyty: 1) TDK DVD+R x16 RITEK F16 BENQ DW1620 B7W9 ImgBurn x4 Załącznik 110205 Jak widać benek nie lubi skanować tych płyt, ale odczyt wygląda poprawnie: Załącznik 110208 Pozostałe napędy nie mają uwag ;) Załącznik 110206 Załącznik 110207 2) Verbatim DVD+R x16 MCC 004 - moim zdaniem zastrzeżeń brak, ładnie to wygląda. BENQ DW1620 B7W9 ImgBurn x8 Załącznik 110209 Załącznik 110210 Załącznik 110211 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:26. |