Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1620 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1620-a-43421/)

slawekj 21.01.2005 12:42

Większe błędy TE/FE i większe PI.
Mimo wielu opinii zbieżność w tym przypadku istnieje. :taktak:

:)

VIZZARD 21.01.2005 13:01

Cytat:

Napisany przez slawekj
Większe błędy TE/FE i większe PI.
Mimo wielu opinii zbieżność w tym przypadku istnieje. :taktak:

Ale tak duże różnice w PI na obydwu napędach :O

Płytka nagrana na danej nagrywarce wypadnie lepiej

Ale to może wynikać z faktu

Że Litek od samego początku czyta x4 niemalże liniowo

I prędkość na początku płytki jest wyższa => więcej błędów

Na Benku prędkość ta na początku jest mniejsza i wzrasta pod koniec

Czyli błądów trochę mniej

Może to wynikać z tego? :idea:

tashi 21.01.2005 13:06

Pytanie do slawkaj:
chciałbym również potestować różne płytki i nie wiem, gdzie się ustawia ECC 8/8. Czy to ma znaczenie dla testu jakie ASPI jest zainstalowane?? (ja mam to z Nero)
Dzięki za ew. odpowiedź, pytałem już 2 razy wcześniej, ale bez odpowiedzi ???

slawekj 21.01.2005 13:10

Nero automatycznie ustawia dla BenQ ECC=8/8.
Można zmieniać od wersji 3.61 prędkości skanowania dla BenQ powyżej 8x-16x.
Nie robiłem testów porównawczych na różnym ASPI.
Jeżeli Masz teraz zainstalowane jedynie z Nero warto zrobić kilka testów.
Później zainstalować ASPI Adaptec'a i nagrać te same pliki na tych samych płytkach i porównać.

Sam jestem ciekawy jak wyjdzie. :taktak:

dziura 21.01.2005 13:50

Ilość załączników: 5
w zalaczniku verbatimka 4x@4x palona z obrazu iso dvd decrypterem 3.5.2.0, aspi 4.6. od razu mam pytanie - dvd pastele z boxa pochodza od tayio yuden, czyli krotko z japonii? chcialbym zakupic wieksza ilosc nosnikow, a najchetniej wlasnie od tego producenta, przy czym wolalbym kupic taniej i w cake boxie a nie w w slimach.
czy ktos wie kto jest producentem tych nosnikow:
Verb 10 pack
i tych
Verb 25 pack
tego platinuma i tego wypuscil chyba tayio yuden?
a moze po prostu kupic np TO ? kto jest producentem tdk boxa a kto cake?

slawekj 21.01.2005 14:08

Jest dobrze. Pomimo dużych błędów FE na końcu co jest niestety częstą regułą dla Verbatima MCC ( stąd te górki na końcach wykresów) ocena ogólna wysoka i wykres równomierny.

dziura 21.01.2005 14:25

Ilość załączników: 2
wlasnie sprawdzilem w benq plyte nagrana w trybie raw na moim starym lg gce-8160b (legenda :taktak: :serdusz: ) i co sie okazuje? faktycznie benek nie widzi tej plyty. diodka sie swieci na zielono, ale uparcie twierdzi ze dysk ma otwarta sesje. zalaczniki to info z nero (oczywiscie ta sama plyta).

nixz 21.01.2005 14:33

Cytat:

Napisany przez Yacko
Też mam ten dylemat co do zmiany biosu, ale na stronie BENQ te nowsze są tylko do wersji Pro (z literką B). Chyba zaryzykuję przeróbkę.

Wersja DW1620 Pro i zwykly DW1620 to dokladnie ten sam napęd, roznica jest tylko w wersji firmware (ten od pro jest po prostu nowszy i nagrywa DL 4x). Przerobienie zwyklego BOX'a na pro polega na aktualizacji fw. Natomiast operacja ta nie jest wprost mozliwa dla OEM'ow. Napedy box (pro i zwykle) maja fw zaczynajace sie od B7**, natomiast OEM'y od G7**.

Ja przerobilem swojego za pomoca winflash i pliku CVT od box'a, potem upgradeowalem do najnowszego fw - B7T9 pobranego ze strony Benq. Wlasnie zastanawiam sie czy nie lepiej był zrobić to innym sposobem (bez Winflash).

VIZZARD 21.01.2005 14:44

Cytat:

Napisany przez nixz
Wlasnie zastanawiam sie czy nie lepiej był zrobić to innym sposobem (bez Winflash).

Co za różnica? :idea:

Liczy się przecież efekt :D

:mruga:

Yacko 21.01.2005 14:51

Cytat:

Napisany przez nixz
Wersja DW1620 Pro i zwykly DW1620 to dokladnie ten sam napęd, roznica jest tylko w wersji firmware (ten od pro jest po prostu nowszy i nagrywa DL 4x). Przerobienie zwyklego BOX'a na pro polega na aktualizacji fw. Natomiast operacja ta nie jest wprost mozliwa dla OEM'ow. Napedy box (pro i zwykle) maja fw zaczynajace sie od B7**, natomiast OEM'y od G7**.

Ja przerobilem swojego za pomoca winflash i pliku CVT od box'a, potem upgradeowalem do najnowszego fw - B7T9 pobranego ze strony Benq. Wlasnie zastanawiam sie czy nie lepiej był zrobić to innym sposobem (bez Winflash).

Nie zupełnie tak jest, że biosy do OEM zaczynają się od G7 tu jest bios B7H9 przeznaczony dla wersji OEM. Mam nadzieję, że po załadowaniu tego już każdy B będzie wchodził. Jak już będę miał napęd to od razu sprawdzę i dam znać. Wolałbym zrobić przeróbkę bez cvt.

slawekj 21.01.2005 15:00

Bios cvt jest w wersji bin. Tak jest we wszystkich napędach o różnych biosach.
Po wgraniu wersji B... następnie wgrywamy oryginalne exe.
To że są to te same napędy i wersje eepromu świadczy komunikat o zgodności sum kontrolnych. :taktak:

Yacko 21.01.2005 15:08

Pewność 100% byłaby gdyby ktoś rozebrał te napędy w wersji OEM i PRO i dokładnie porównał.Szukałem w sieci takiego porównania, ale nic nie znalazłem.

VIZZARD 21.01.2005 15:18

Myślę, że nie ma co się rozwodzić nad tym :nie:

Tyle ludzi tak zrobiło

I wszystko jest OK :mruga:

Zresztą jest też potwierdzenie TU :czytaj:

:mruga:

VIZZARD 21.01.2005 15:24

Ilość załączników: 1
Vakoss DVD+R FullScan x8 1620B7T9

VIZZARD 21.01.2005 15:25

Ilość załączników: 1
Vakoss DVD+R burn x8 1620B7T9

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:04.