Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.10.2005, 18:13   #1
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Data rejestracji: 29.03.2003
Daniel290 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj

To jest norma dla BenQ.

Nic dodać nic ująć co do rzetelności Twoich wypowiedzi.Oto link,który SAM MI PODAŁEŚ http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=62 Ten sam nośnik.Norma jakości ??Pali jak chce i kiedy chce. Verbatima + rw nawet nie zobaczył u mnie(dwa egzemplarze) A i litek i nec palą go bez problemu.Następna kryptoreklama.Jedyne co mnie pociesza to to że nie kupiłem tego palnika jako plextora o 100 zeta droższego bo bym się wtedy poprostu załamał.A tak - zajade toto w miesiąc lub dwa i wymienie na jakiś normalny stabilny napęd.
Acha.I żeby mi nie było gadania że u mnie się coś tam źle nadrywa.Osiągnąłem na tym napedzie dobre i bardzo dobre wyniki ale nie jest to powód wpadania nad nim w zachwyt.Przeciętność to chyba najlepsze określenie dla niego

Ostatnio zmieniany przez Daniel290 : 09.10.2005 o godz. 18:19
Daniel290 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.10.2005, 18:18   #2
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Daniel290
Nic dodać nic ująć co do rzetelności Twoich wypowiedzi.Oto link,który SAM MI PODAŁEŚ http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=62 Ten sam nośnik.Norma jakości ??Pali jak chce i kiedy chce. Verbatima + rw nawet nie zobaczył u mnie(dwa egzemplarze) A i litek i nec palą go bez problemu.Następna kryptoreklama.Jedyne co mnie pociesza to to że nie kupiłem tego palnika jako plextora o 100 zeta droższego bo bym się wtedy poprostu załamał.A tak - zajade toto w miesiąc lub dwa i wymienie na jakiś normalny stabilny napęd.
Dalej Kolega nie rozumie albo nie chce zrozumieć.

Link pokazuje zapis Nec'a 4550A testowanej płytki na Nec i tej samej na BenQ a nie nagrywanej na BenQ.

Tak naprawdę prośba o
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...x?CategoryId=1

Dobra lektura i porównanie wszystkich napędów.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 09.10.2005 o godz. 18:24
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2005, 18:22   #3
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Cytat:
Napisany przez slawekj
Dalej Kolega nie rozumie albo nie chce zrozumieć.

Link pokazuje zapis Nec'a 4550A testowanej płytki na Nec i tej samej na BenQ a nie nagrywanej na BenQ.

Faktycznie masz racje.W ferworze testów i obrazków nie zauważyłem tego.Ale przygotouwuje powolutku wykresiki na potwierdzenie przeciętności tego napędu i udowodnie to spokojnie.Oczywiście nie tkne sie nawet verbatimów i tdk np :
Stary 09.10.2005, 18:26   #4
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Daniel290
Ale przygotouwuje powolutku wykresiki na potwierdzenie przeciętności tego napędu i udowodnie to spokojnie.Oczywiście nie tkne sie nawet verbatimów i tdk np :
Super, ale bądź obiektywny i nie zapomnij o testach na DVD-R.
A jeśli od razu startujesz w celu udowodnienia, że benq to kicha to nie będzie to test obiektywny.
Na dobrą sprawę to odpowiednio dobierając testy / płyty itp można wszystko udowodnić. Nawet wyższość samsunga nad plextorem.
Stary 09.10.2005, 18:50   #5
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Cytat:
Napisany przez Conti
Super, ale bądź obiektywny i nie zapomnij o testach na DVD-R.
A jeśli od razu startujesz w celu udowodnienia, że benq to kicha to nie będzie to test obiektywny.
Na dobrą sprawę to odpowiednio dobierając testy / płyty itp można wszystko udowodnić. Nawet wyższość samsunga nad plextorem.
To nie tak Pewnie was to nie interesuje ale napisze.Kupiłem ten napęd ZANIM o niem poczytałem w tym wątku.Kirowałem się czymś co mi było niezbedne akurat w danej chwili(dobrą korekcją błędów) Później przez tydzień studiowałem wątki o starszym 1620 i młodszym 1640.sławek zachwycał się najpierw jednym później drugim.Myśle sobie "rany za tak niewiele mam świetna spawarke" Poszły testy i ROZCZAROWANIE.Jedyne czego załuje że wszystko wywalałem i muszę robić od nowa.Ale spoko.Nawet jak miałoby trwać to miesiąc to zrobie.Zwróciłes mi tez uwage na test neca x5.Zawsze testuje x4 (zostało mi z litka). Benq tez tesuje x4 wiec x5 u neca jes jak najbardziej na miejscu.W tej chwili robie wykresiki z dysanów x8 printable i tak na początek
Benq x8 na dysan x8 printable

Oraz
Liteon na tym samym dysanie z tej samej szpuli
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
BenQ 1640 / BenQ EW164B-dysan-x8-benq.jpg   BenQ 1640 / BenQ EW164B-dysan-x8-liteon.jpg  
Stary 09.10.2005, 19:10   #6
Raus
Wymiatacz

Data rejestracji: 15.12.2003
Raus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Daniel290
To nie tak Pewnie was to nie interesuje ale napisze.Kupiłem ten napęd ZANIM o niem poczytałem w tym wątku.Kirowałem się czymś co mi było niezbedne akurat w danej chwili(dobrą korekcją błędów) Później przez tydzień studiowałem wątki o starszym 1620 i młodszym 1640.sławek zachwycał się najpierw jednym później drugim.Myśle sobie "rany za tak niewiele mam świetna spawarke" Poszły testy i ROZCZAROWANIE.Jedyne czego załuje że wszystko wywalałem i muszę robić od nowa.Ale spoko.Nawet jak miałoby trwać to miesiąc to zrobie.Zwróciłes mi tez uwage na test neca x5.Zawsze testuje x4 (zostało mi z litka). Benq tez tesuje x4 wiec x5 u neca jes jak najbardziej na miejscu.W tej chwili robie wykresiki z dysanów x8 printable i tak na początek

Oraz
A może byś tak obie płytki testował na tym samym napędzie. A oprócz tego przydał by się wykres na błędy TE/FE

Kocham wszystkie!!!
BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy )
Raus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2005, 19:10   #7
Conti
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Daniel290
W tej chwili robie wykresiki z dysanów x8 printable i tak na początek

Oraz
Zgadza się. Jedną z moich pierwszych uwag po zakupie Benqa było zdziwienie, że Liteon 1693 płyty DVD+R pali równie dobrze jak Benq. Co prawda nie sprawdzałem jitter, ale PIE i PIF wychodziły mniej więcej tak samo - raz lepiej litek, raz lepiej benq.
Inaczej wychodzi gdy potestujesz DVD-R - zdecydowaną większość, jeśli nie wszystkie lepiej nagra Benq.
Co do RW - jak na razie to tylko litkowi 1693 zdażyło się nie odczytać nagranej płyty. Poza tym, nagrywam ciągle te same płyty na tych samych nagrywarkach więc nie mam za dużego porównania.

Generalnie - minusy zawsze nagrywam na Benq, plusy przeważnie na Liteon.

Acha - Benq zdaje się, że odczuwalnie gorzej nagrywa przy prędkości 8x niż 4x. Nie sprawdzałem tego - zawsze nagrywam z max. dozwoloną prędkością.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=871
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=905

Ostatnio zmieniany przez Conti : 09.10.2005 o godz. 19:19
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2005, 19:30   #8
Raus
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Conti
Zgadza się. Jedną z moich pierwszych uwag po zakupie Benqa było zdziwienie, że Liteon 1693 płyty DVD+R pali równie dobrze jak Benq. Co prawda nie sprawdzałem jitter, ale PIE i PIF wychodziły mniej więcej tak samo - raz lepiej litek, raz lepiej benq.
Inaczej wychodzi gdy potestujesz DVD-R - zdecydowaną większość, jeśli nie wszystkie lepiej nagra Benq.
Co do RW - jak na razie to tylko litkowi 1693 zdażyło się nie odczytać nagranej płyty. Poza tym, nagrywam ciągle te same płyty na tych samych nagrywarkach więc nie mam za dużego porównania.

Generalnie - minusy zawsze nagrywam na Benq, plusy przeważnie na Liteon.

Acha - Benq zdaje się, że odczuwalnie gorzej nagrywa przy prędkości 8x niż 4x. Nie sprawdzałem tego - zawsze nagrywam z max. dozwoloną prędkością.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=871
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=905
Nie no nie rośmieszaj mnie. Co do drugiego linka, że to niby jest ładnie wypalona płytka na liteonie. Ponad 1300 PIFów i ty to nazywasz ładnie wypaloną płytką (oczywiście mówimy tu o Verbatimie +R na MCC03) BenQ na tym nośniku wypala dużo lepiej osiągając całość PIF od 100 do 500. Takie wyniki co ty podałeś w linku to ja osiągam na płytkach za 1.50zł, a nawet lepsze (np. HP DVD+R i BenQ DVD-R)

ps. sorry za dwa posty pod rząd

Kocham wszystkie!!!
BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy )
Stary 09.10.2005, 19:20   #9
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Daniel290
To nie tak ....

Oraz
Prośba o powagę, właściwe testy i porównanie.
To przypadkowo nagrane płytki różnymi wielkościami obrazów.
Na początek test na błędy TE/FE prędkością 8x i nagranie plikiem testowym Nero.
I test z prędkością 8x na BenQ 1640.

Przykład: Nec i BenQ
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=55
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1392

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 09.10.2005 o godz. 19:25
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2005, 19:23   #10
Raus
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez slawekj
Prośba o powagę i właściwe testy i porównanie.
To przypadkowo nagrane płytki różnymi wielkościami obrazów.
Na początek test na błędy TE/FE prędkością 8x i nagranie plikiem testowym Nero.
I test z prędkością 8x na BenQ 1640.

No właśnie to samo pisałem dwa posty wyżej, dwie płytki testowane na dwóch rónych napędach-BenQ ma ECC 8/8 a Liteon(sony) ECC 8/1

Kocham wszystkie!!!
Stary 09.10.2005, 19:30   #11
Conti
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Daniel290

Oraz
Jeszcze wróce do tych wykresów - mimo różnic w teście, mimo różnic w wykresie wydawałoby się, że na minus dla Benq - to właśnie Benq dostał 95/100 gdy liteon tylko 90/100.

Cytat:
Nie no nie rośmieszaj mnie. Co do drugiego linka, że to niby jest ładnie wypalona płytka na liteonie. Ponad 1300 PIFów
Taaa ?? A od kiedy suma błędów pojedynczych jest ważniejsza od chwilowej max ilości błędow. A niech ma i 2000, to jeśli nie jest ich więcej niż 2 na raz (przy teście 8/1) i są w miare równomiernie to jest bdb. Nie popadajmy w paranoje.
Zwykła, mała ryska na płycie natychmist spowoduje wzrost ilości błędów - czyli co 2 ryski i płyta do kosza ??

Ostatnio zmieniany przez Conti : 09.10.2005 o godz. 19:42
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2005, 19:45   #12
Raus
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Conti
Taaa ?? A od kiedy suma błędów pojedynczych jest ważniejsza od max ilości błędow. A niech ma i 2000, to jeśli nie jest ich więcej niż 2 na raz (przy teście 8/1) to jest bdb. Nie popadajmy w paranoje.
No dobrz może lekko przesadziłem. Płytka jest ładnie wypalona, ALE BenQ wyplił by ją dużo lepiej, a Ty mówisz że nie ma praktycznie różnicy między Liteonem a BenQ jeśli chodzi o wypalanie DVD+R. A pozatym chyba mnie nie zrozumiałeś, nie chodzi mi o to że jest 1300 PIFów i już płytka jest źle wypalona, jest max 6 PIF więc ocena wysoka 97, ale BenQ powiedzmy wypali tą płytkę również z max PIF 6 i ocena też będzie 97, ale suma PIFów będzie 500 więc płytka będzie dwa razy lepiej wypalona (pomijając jitter i inne bajery), no chyba że dla Ciebie suma pif nie ma znaczenia i patrzysz tylko na ocene końcową w nero, przypominam że możliwe jest osiągnięcie oceny 99 nawet jeżeli suma PIF przekroczy 10000, wystarczy aby maks PIF nie przekraczał 3 (mówie o testowaniu na BenQ przy ECC8/8)

Kocham wszystkie!!!

Ostatnio zmieniany przez Raus : 09.10.2005 o godz. 19:49
Stary 09.10.2005, 18:54   #13
patologia
Bywalec

Data rejestracji: 14.02.2005
patologia zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
Obiektywna diagnoza: skoro chcesz udowodnić iż BenQ nie jest najlepszy nie jesteś obiektywny. Tylko że taką argumentację można użyć w kazdym kierunku i zarzucić brak tej cechy wszystkim wypowiadającym się. Więc bezpieczniej jest jej nie używać. Co nie zmienia faktu iż jestem zadowolony ze swojego 1640 ale do zachwytu jest mi daleko.
Pzdr
patologia jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: