Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.10.2005, 16:27   #1486
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
A co do polemizowania ze stwierdzeniem, że dla użytkownika jest wiążące to co podaje producent to nic nie stoi na przeszkodzie, to wolny kraj. Polemizuj.
Ehhh... Kolega udaje, czy jest naiwny, przecież takie przkłady można mnożyć w nieskończoność, nie tylko w dziedzinie napędów optycznych.
Jako że to temat o BenQ więc taki przykład :

BenQ 1640, a Plextor PX-740 , ten sam napęd ? (pomijam kwestię szeroko pojmowanego oprogramowania), a cena ta sama ? Niestety w przypadku Plextora płacimy nie za jakość tylko za znaczek (markę) i to 30 - 35 % więcej. Czy to nie jest wprowadzanie w błąd, aby nabić kabzę ?
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.10.2005, 18:01   #1487
GRZDYLEK
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 19.02.2005
GRZDYLEK zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeszcze coś w temacie +rw: Platinum 4x (na Philipsie ) palone x4 na dwóch różnych napędach tymi samymi plikami. Niestety na ogólną ocenę jakości , decydujący wpływ ma wada płytki widoczna na początku odczytu.

BenQ 1620:

BenQ 1640:
Dołączone obrazki
File Type: png 20.benek.png (233.6 KB, 444 oglądane)
File Type: png 40.benek.png (229.8 KB, 442 oglądane)
GRZDYLEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2005, 18:26   #1488
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez melag
Ehhh... Kolega udaje, czy jest naiwny, przecież takie przkłady można mnożyć w nieskończoność, nie tylko w dziedzinie napędów optycznych.
Jako że to temat o BenQ więc taki przykład :

BenQ 1640, a Plextor PX-740 , ten sam napęd ? (pomijam kwestię szeroko pojmowanego oprogramowania), a cena ta sama ? Niestety w przypadku Plextora płacimy nie za jakość tylko za znaczek (markę) i to 30 - 35 % więcej. Czy to nie jest wprowadzanie w błąd, aby nabić kabzę ?
Nie wiem, nie znam się. Tak jestem naiwny.
Tak uważam, że jeśli grupa popularnych, sprawdzonych i dobrych nośników jest kiepsko obsługiwanych przez 1 napęd to jest wada napędu a nie nośników. Patrz Toschiba czy LiteOny - główny zarzut to wybredność co do płyt, a u Benqa to ..... ?? słaba strona ukrywana (tylko dlaczego)??

Na koniec płyta BENQ DVD-R 8x, nówka, bez ryski, nagrana 8x.
Bez komentarza.

Dołączone obrazki
File Type: png Benq DVD-R 8x.png (50.2 KB, 778 oglądane)
File Type: png BenqDVD-R QSuite8x.png (7.0 KB, 777 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez Conti : 11.10.2005 o godz. 18:58
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2005, 18:57   #1489
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
Na koniec płyta BENQ DVD-R 8x, nówka, bez ryski, nagrana 8x.
Bez komentarza.
No właśnie
Winny BenQ, właściciel czy płytka ?

Przykład:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=976
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=755

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2005, 19:03   #1490
Conti
Wymiatacz

Pewnie właściciel, bo kiepsko trzyma laser podczas wypalania .
Nie wiem czyja wina.
Qsuite stwierdziło, że płyta się jak najbardziej nadaje do wypalenia 8x.
WOPC jest aktywny.
Płyta jest w bazie biosu.
Inteligentne i niezawodne urządzenie tak sterowało prędkością nagrania i mocą lasera, że wynik widać wyżej.
Prosty wniosek - ja zawiniłem bo śmiałem nagrać na tej płycie .

P.S.
Może się kiepska płyta trafiła, ale po jakiego grzyba w takim razie robić test przed nagraniem skoro nic on nie wnosi ??
Stary 11.10.2005, 19:30   #1491
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niestety kolega @Conti ma w 100% rację ...
Qsuite jest po prostu do d... niestety
i nie ma się co spierać ...
Tak po prostu jest i już

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2005, 19:36   #1492
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ale nie ma dalej odpowiedzi
Ponawiam do Kolegi @Conti

"Winny BenQ, właściciel czy płytka ?"

Stary 11.10.2005, 19:54   #1493
GRZDYLEK
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 19.02.2005
GRZDYLEK zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Ale nie ma dalej odpowiedzi
Ponawiam do Kolegi @Conti

"Winny BenQ, właściciel czy płytka ?"

NIe wiem czy pytanie jest całkiem na miejscu. Wydaje mi się , że to , że płytka którą pokazałeś jest na tym samym nośniku jeszcze o niczym nie świadczy. Producentem Twojej jest Sony , a nie Benq.

Cytat:
Napisany przez karel48
Niestety kolega @Conti ma w 100% rację ...
Qsuite jest po prostu do d... niestety
Zgadzam się , ale nie do końca. Według mnie można go traktować orientacyjnie , ale nie jak wyrocznię.
GRZDYLEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2005, 20:36   #1494
Takaszi
Bywalec

Data rejestracji: 07.10.2005
Takaszi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Thumbs down

Cytat:
Napisany przez GRZDYLEK
NIe wiem czy pytanie jest całkiem na miejscu. Wydaje mi się , że to , że płytka którą pokazałeś jest na tym samym nośniku jeszcze o niczym nie świadczy. Producentem Twojej jest Sony , a nie Benq.

Zgadzam się , ale nie do końca. Według mnie można go traktować orientacyjnie , ale nie jak wyrocznię.
A teraz powinno paść słynne "A NIE MÓWIŁEM". SONY jest do..... Sam się naciąłem. Nigdy SONY,
Takaszi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2005, 20:44   #1495
Conti
Wymiatacz

Slawekj
Ja Tobie odpowiedziałem. JA jestem winny. Czemu - bo nagrałem taką płytę. Wytłumaczenie:
Nawet jeśli nośnik czyli płyta jest kiepskiej jakości, to nagrywarka czyli Benq (wyposażona w rewelacyjne systemy dostosujące sposób nagrywania do możliwości płyty na bieżąco podczas nagrywania) zrobiła wszystko aby ją dobrze nagrać. Skoro Benq jest "the best" i radzi sobie świetnie z każdą płytą to zawinił użytkownik czyli ja.
Nie wiem czym, zaraz się pewnie od Ciebie dowiem, za co z góry .

Cytat:
Ale ja nie traktuje tego jak wyrocznie. Sprawdziłem czy płyte z indexem 8x można nagrać 8x. Qsuite stwierdziło, że można. I faktycznie można, tyle, że płyta jest już dawno w koszu.
Ja się naprawde nie czepiam poszczególnych załamków. Jednak skoro odpalam test, ktory zajmuje troche czasu, to chciałbym się dowiedzieć czy płyta zostanie nagrana przyzwoicie czy pójdzie do kosza.

A jak przejrzysz moje wcześniejsze posty, to zauważysz, że ja naprawdę się nie czepiam jakości płyt. Jeśli cdspeed określi płytę >90 to jest ok.

W małym podsumowaniu (skoro już się znowu rozpisałem i przynudzam )
Po zakupie i wypaleniu paru płyt byłem prawie zachwycony napędem. ALE wtedy miałem tylko selekcjonowane pod wybrednego LiteOna płyty. Pierwsze rozczarowanie - płyty DVD+RW - obsługa gorsza niż w LiteOnie 1693. Następne rozczarowania - jak tylko kupiłem parę tańszych nośników.

O Benq 1640 mogę powiedzieć, że jest to troche lepszy i bardziej uniwersalny napęd niż LiteOn 1693, posiadający jednak swoje wady. I niestety w teorii (Qscan, WOPC, SolidBurn) wypadający jak na razie znacznie lepiej niż w praktyce.

P.S.
Wiecie, na żadnym innym forum się tak przyjemnie nie dyskutuje jak tutaj. Dla wszystkich

Ostatnio zmieniany przez Conti : 11.10.2005 o godz. 20:50
Stary 11.10.2005, 21:32   #1496
slawekj
Guru

Problem jest jednak głębszy. wynika to z Kolegi wniosków.
Dziwi mnie brak zrozumienia. Albo producent i ich informatycy są niepoważni albo użytkownicy...
Teorie, dopasowywanie wykresu do błędów itd.
Już wiele razy było to wyjaśniane.
Zastanawiam się często dlaczego ja nie mam takich wątpliwości.
Korzystam od początku z QScana, zrobiłem setki porównań i nie mam wątpliwości a wersja 2.0 i bios BSLB są już bardzo dopracowane.
Dlaczego ja widzę to czego nie mogą inni.
Dlaczego poddaje się w wątpliwość to co wszystkie jednym głosem mówią znane internetowe serwisy tematyczne.
BenQ w chwili obecnej jest jedynym napędem o najbardziej zaawansowanym technologicznie zapisie o czym świadczy największa statystycznie dobrze zapisana ilość różnych nośników +/-R.
Testuje obecnie 10-ty już napęd. Żaden z testowanych nie zapisywał(zapisuje) tak dobrze jak model 1640.
Równomierny i niski Jitter nie ma sobie równych.

Zaraz będzie burza. I bardzo dobrze. Ale merytorycznie.
Mało pisania dużo testów i porównań.
QScan, zapis plikiem testowym Nero i skan 8x BenQ.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 11.10.2005 o godz. 21:37
Stary 11.10.2005, 21:56   #1497
Conti
Wymiatacz

Nie wiem na ile jest to głęboki problem.
Może za dużo oczekuje. Skoro reklamują te wszystkie systemy kontroli nagrywania to jako prosty użytkownik chciałbym aby po zrobionym teście qscan (wynik pozytywny) nagrać poprawnie płytę. Tylko tyle. Jeśli już qscan się pomylił to dlaczego nagrywarka po stwierdzeniu, że kiepsko wypala (ponoć kontroluje na birząco) nie obniżyła prędkości zapisu ??
Slawek - czemu Ty nie masz wątpliwości to nie wiem. Może dlatego, że nagrywasz tylko na dobrych sprawdzonych nośnikach.
Może napisz, gdzie popełniłem błąd przy interpretacji napisu "może być nagrana z prędkością 8x" i nagrywaniu płyty "Benq" z prędkością 8x.

Co do testów nośników to:
1. brak czasu
2. brak zbędnej kasy na testowe płyty

I z całym szacunkiem do serwisów tematycznych to:
1. Piszą o plusach i o minusach napędu. W wielu testach piszą o potrzebie poprawy obsługi płyt RW (i o innych rzeczach też).
2. Niektóre często zachwycają się napędami samsunga.
3. Za tydzień czy miesiąc inny napęd będzie na topie.
4. Co innego wypalić kilka- kilkanaście płyt testowych a co innego używać na codzień.

W Liteonie nie do końca podobało mi sie to, że wymagał zaangażowania ze strony użytkownika. Chciałem napędu typu wsadź płytę i nagraj, a jeśli płyta ważna, to przetestuj. Wygląda na to, że Benq nie do końca jest taki. Nie weźmiesz pierwszej lepszej płyty i jej spokojnie nie nagrasz bo może być ups.

A co do statystyki - od ponad roku właśnie wywaliłem pierwszą płytę DVD-R, bo była tak fatalnie nagrana, a Benq mam od miesiąca. Z Liteona nie wywałiłem żadnej DVD. Nawet Vakosy i Vobis nagrane na Liteonie były w dużo lepszym stanie.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 11.10.2005 o godz. 22:01
Stary 11.10.2005, 21:57   #1498
kowanski
Guru

Data rejestracji: 24.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
VERBATIM DVD+R 16x palony x16 na biosie BSJB
Made in India Cake 10 szt za 17,99 w MM
Dołączone obrazki
File Type: png verb-x16-test.png (14.4 KB, 303 oglądane)
Stary 11.10.2005, 22:05   #1499
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sławek - ja również uważam że napęd nie jest zły, więcej - to czołówka wsród napędów DVDRW. Jednak pewne jego bajery jak chociażby soft "QScan" niestety nie są miarodajne - wystarczy test Qscanem wykonać kilkakrotnie na tym samym nośniku (odstępy czasowe na studzenie płyty i napędu) i już można zauważyć znaczące różnice.
Jeżeli chodzi o nośniki DVD+RW rzeczywiście jest z nimi problem, ostanio kolega żalił się również na "tragedię" jeśli chodzi o CD-RW - ponoć części jego płytek wogóle nie widzi.
Niestety zgadzam się z @Conti w sprawie tego iż wiele technicznych bajerów Benia lepiej wygląda w teorii niż w praktyce.

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2005, 22:14   #1500
Conti
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez karel48
Sławek - ja również uważam że napęd nie jest zły, więcej - to czołówka wsród napędów DVDRW ..(...)..... wiele technicznych bajerów Benia lepiej wygląda w teorii niż w praktyce.
Otóż właśnie to. Napęd jest w czołówce - to fakt.
Ale nie jest we wszystkim najlepszy, ani nie jest w tej czołówce sam.
Ma niestety mankamenty i to takie, które trzeba brać pod uwagę przed zakupem.
Np. gdybym wiedział o takiej obsłudze płyt RW, zastanowiłbym się głębiej.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: