![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Zwykłe DVD -/+R - jak najbardziej ok. Dobrze nagrywa. Oczywiście ze śmiecia nie zrobi płyty. Ale na większości płyt nagra możliwie najlepiej.
Może być problemem niewielka ilość płyt RW obsługiwanych przez napęd. Dotyczy to szczególnie +RW z indexem 2x oraz 4x - to już trzeba sprawdzić po nazwie nośnika. Jeśli nie masz płyt RW i/lub planujesz kupić nowe - żaden problem.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1616 i tej też - Platinum +RW 4x : Disc quality : 8 ) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||||
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
1. napisałem "może być problemem" 2. masz szczęście że obsługuje 3. co powiesz tym którzy mają mniej szczęścia - vide pare osób przez ostatnie pare stron?? 4. Zrefundujesz mi kase za 10 płyt DVD+RW Verbatim 4x (i pare innych starszych) albo wymienisz je na takie, ktore Benq lepiej nagrywa lub/i nie ma z nimi problemu?? Jak ja się pytałem o sprzęt nikt nie pisnął słowa o minusach napędu. Były tylko same pochwały sprzętu. Wiesz jak się wq..... jak zaczęły się kłopoty z nowiutkimi Verbami RW. Gdyby nie litek to bym nieźle klął - to tyle jeśli chodzi o obiektywizm. I tym bardziej działają mi na nerwy stwierdzenia typu wymień płyty. Ciesz się, że te nagrywa dobrze. Z moich 17 DVD-/+RW nie mam na Benqu problemów z 11. 5szt. DVD-R Verby 4x śmigają co ciekawe 6szt. DVD+RW Verb 4x też śmigają. Problemy na Benq mam z: 4 sztukami DVD+RW Verb 4x oraz 2sztukami Memorex. Na LiteOnie - żadnych problemów, wszystkie pięknie działają. Z tymi Verbami to jest ciekawie - całe pudełko DVD+RW kupione w czerwcu. Z 4 konkretnymi (oznaczone) nie ma problemu Litek a Benq ma. slawekj To w takim razie kto oprócz Ciebie to rozumie? http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1612 Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268 Cytat:
Cytat:
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 17:45 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
QScan wyłącznie na tej warstwie dokonuje pomiaru paramatrów ścieżki (błędy TE) i z jaką precyzją trafia promień lasera w ścieżkę (FE). I to dokładnie widać na wykresie z oznaczeniami max dla błędów TE/FE. Najlepiej nagrane są te płytki, które mają błędy TE/FE ![]() Wszystkie pozostałe błędy powyżej tej wartości mimo nie przekraczania błędów max i rozłożone nierównomiernie (linia załamana) wskazują na niską jakość wykonania ścieżki prowadzącej co prowadzi do powstawania większych błędów PI/PIF. Przykład dobrze wykonanej ścieżki (prawidłowa asymetria) i ogniskowanie lasera. ![]() Już pisałem i nie wiem dlaczego ![]() Końcowy wynik to nałożenie się wielu czynników. Dlatego tak często mimo dopuszczalnych błędów TE/FE są tak różne wyniki. ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 17.10.2005 o godz. 18:30 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Więc tu się chyba zgadzamy. Jeśli dobrze Cię wcześniej zrozumiałem - to test ten nie określa samej jakości użytego nośnika (barwnika ![]() Więc nie rozumiem, czego piszesz że nie rozumiem ![]() ![]() Czyli w sumie można upraszczając powiedzieć, że test TE/FE określa na ile dokładne będzie trafienie lasera w warstwę barwnika płyty. Jak na to zareaguje barwnik (warstwy nagrywalnej) to już okaże się po nagraniu. melag Czyli jeśli poprawili obsługę paru płyt w tym tych co Ty masz to oznacza, że automatycznie wszystkie poprawili i nikt nie ma prawa już mieć płyt kiepsko obsługiwanych - a jak już ma to wina właściciela a nie napędu ?? Też mam najnowszy bios i z nadzieją czekam na następny, poprawiony.
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 18:44 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() QScan nie dokonuje pomiaru dokładności warstwy przezroczystej (druga warstwa zabezpieczająca pierwszą z nośnikiem), tylko asymetrię wytłoczonej ścieżki. To nie ma nic wspólnego z jakością wykonania warstwy przezroczystej ani barwnika. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Jakiekolwiek przelozenie nie zostalo udowodnione, co wiecej nawet okazalo sie ze nie da sie wygenerowac jakiejs wiekszej serii pojedynczych testow ktore potwierdzalyby jakakolwiek zaleznosc. Wrecz przeciwnie - serie testow zwykle pokazywaly KOMPLETNE oderwanie TE/FE od PIE/PIF/PO/jitter. Konkludujac. Bledy TE/FE nie maja wplywu na bledy PIE/PIF/PO/jitter. Jakikolwiek wplyw moze byc jedynie hipotetyczny i jezeli okaze sie ze istnieje, to bedzie bardzo pokretny i nielogiczny (moze jakas funkcja uwiklana) - narazie przeslanek do istnienia jakiegokolwiek odbicia/przelozenia/wplywu TE/FE na PIE/PIF/PO/jitter nie potwierdzono, a coraz wiecej testow temu zaprzecza. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 22:02 |
BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 01:12 |
Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 17:55 |
BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |