![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.01.2006
![]() |
Benq 1640. Prosze O Pomoc :-)
Mam dwie nagrywarki DVD: asus 1604p oraz benq1640 (ver.BSLB).
Moj problem polega na tym iz w biosie asus jest widziany jako ATA 66, a benq jako ATA 33. Nie mam pojecia dlaczego. Sprawdzalem rozne ustawienia master-slave, sam benq na master, ale nic nie pomagalo. Odczyt odbywa sie przy predkosci max. 8MB/s dla benq'a a dla asus'a 11MB/s (Total Commander). Nagrywanie wypada tragicznie. Przy 4x pasek Buffer Level skacze miedzy 20% a 96%. Czas nagrania wynosi 12 minut (ponad 4GB danych), zas nagrywanie 8x niczym sie nie rozni anizeli nagrywanie 4x - na 8x pasek bardziej skacze, a czas nagrania wynosi 10 minut. Jezeli chodzi o predkosc 16x, to jest ona jakby 8x - tyle samo czasu nagrywa jak na 8x. Jezeli chodzi o Asus'a, to nagrywa on do 8x dobrze, potem wyskakuje jakis blad, ale nie chodzi mi o asus'a, ale o benq'a. Bardzo prosze o pomoc w wyjasnieniu "tajemnicy", dlaczego benq widziany jest przez bios i windows jako ATA 33 a nie ATA 66 i dlaczego predkosci 8x i 16x w ogole nie chodza jak powinny i pasek (buffer level) skacze bardzo mocno. Dla uzupelnienia, HDD maja transfery rzedu 30MB/s (Total Commander) Pozdrawiam, Max |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a DMA masz wlaczone ?
|
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
Jeżeli chodzi o problem Benq i wykrywania go jako ATA33, to nie masz się o co martwić. Ten napęd jest właśnie tak wykrywany. Dopiero wgranie odpowiedniego firmware powoduje, że jest jako ATA66 (jeżeli się mylę to poprawcie mnie). Jak masz podłączone do płyty głównej napędy?? Jaki masz procesor i ile pamięci?? Podaj więcej danych na temat konfiguracji swojego kompa.
#4 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() |
Cytat:
Wreszcie w akcie desperacji weszlem do biosu plyty glownej Epox8kha+ i znalazlem cos takiego Integrated Peripherals => VIA OnChip IDE Device => CDROM UDMA Support, przelaczylem na Enabled i wszelkie problemy z transferem minely, teraz wynosi on okolo 23 MB/s. Poszukaj u siebie, moze w tym tkwi problem. |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. Aktualziaca frimware
2. Sprawdzenie taśm 3. Sprawdzenie systemu antyvirem 4. Instalacja force ASPI 5. Jaki masz dysk ?? 6. BIOS płyty głównej zaktualizowany ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.01.2006
![]() |
Co do mojej konfiguracji to jest ona nastepujaca:
hdd 120 GB ata 133 na IDE1, master asus 1604p, IDE2. master benq 1640, IDE2, slave hdd 60 GB, ata 100 na RAID, IDE3,master kieszen na RAID IDE 4, slave - uzywany tylko w naglych wypadkach. Co do support UDMA to mam to włączone. Zaciekawiło mnie zdanie, o potrzebie aktualizacji firmware'u. Przeciez "prawie" nowy firmware... Co do plyty glownej, to nie uaktualnialem nigdy tego, gdyz myslalem, ze tyczy sie to obslugi szybszych procesorow, funkcjonalnosci, a rozpoznawanie napedow i wykorzystanie ich mocy powinno byc w standardowym wydaniu. Czym dokladnie jest ForceAspi i gdzie go zdobyc ?? Pozdrawiam, Max |
![]() |
![]() |
|
|