Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.01.2006, 14:54   #1
WREALCON2
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.01.2006
WREALCON2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Benq 1640. Prosze O Pomoc :-)

Mam dwie nagrywarki DVD: asus 1604p oraz benq1640 (ver.BSLB).
Moj problem polega na tym iz w biosie asus jest widziany jako ATA 66, a benq jako ATA 33. Nie mam pojecia dlaczego.
Sprawdzalem rozne ustawienia master-slave, sam benq na master, ale nic nie pomagalo.
Odczyt odbywa sie przy predkosci max. 8MB/s dla benq'a a dla asus'a 11MB/s (Total Commander).

Nagrywanie wypada tragicznie.
Przy 4x pasek Buffer Level skacze miedzy 20% a 96%. Czas nagrania wynosi 12 minut (ponad 4GB danych), zas nagrywanie 8x niczym sie nie rozni anizeli nagrywanie 4x - na 8x pasek bardziej skacze, a czas nagrania wynosi 10 minut. Jezeli chodzi o predkosc 16x, to jest ona jakby 8x - tyle samo czasu nagrywa jak na 8x.
Jezeli chodzi o Asus'a, to nagrywa on do 8x dobrze, potem wyskakuje jakis blad, ale nie chodzi mi o asus'a, ale o benq'a.

Bardzo prosze o pomoc w wyjasnieniu "tajemnicy", dlaczego benq widziany jest przez bios i windows jako ATA 33 a nie ATA 66 i dlaczego predkosci 8x i 16x w ogole nie chodza jak powinny i pasek (buffer level) skacze bardzo mocno.
Dla uzupelnienia, HDD maja transfery rzedu 30MB/s (Total Commander)

Pozdrawiam,
Max
WREALCON2 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.01.2006, 15:01   #2
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a DMA masz wlaczone ?
Stary 24.01.2006, 15:47   #3
punisher
Guru

Data rejestracji: 14.05.2005
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli chodzi o problem Benq i wykrywania go jako ATA33, to nie masz się o co martwić. Ten napęd jest właśnie tak wykrywany. Dopiero wgranie odpowiedniego firmware powoduje, że jest jako ATA66 (jeżeli się mylę to poprawcie mnie). Jak masz podłączone do płyty głównej napędy?? Jaki masz procesor i ile pamięci?? Podaj więcej danych na temat konfiguracji swojego kompa.
Stary 24.01.2006, 21:08   #4
Oizo
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.07.2002
Oizo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez WREALCON2
Mam dwie nagrywarki DVD: asus 1604p oraz benq1640 (ver.BSLB).
Odczyt odbywa sie przy predkosci max. 8MB/s dla benq'a a dla asus'a 11MB/s (Total Commander).
Max
Dzisiaj dotarl do mnie BenQ 1650 i mialem z nia dokladnie ten sam problem, transfer maksymalny na poziomie 12 MB/s, DMA włączone, ASPI zainstalowane, wszelkie kombinacje nie poprawialy sytuacji.
Wreszcie w akcie desperacji weszlem do biosu plyty glownej Epox8kha+ i znalazlem cos takiego
Integrated Peripherals =>
VIA OnChip IDE Device =>
CDROM UDMA Support, przelaczylem na Enabled
i wszelkie problemy z transferem minely, teraz wynosi on okolo 23 MB/s.
Poszukaj u siebie, moze w tym tkwi problem.
Oizo jest offline  
Stary 24.01.2006, 21:22   #5
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
1. Aktualziaca frimware
2. Sprawdzenie taśm
3. Sprawdzenie systemu antyvirem
4. Instalacja force ASPI
5. Jaki masz dysk ??
6. BIOS płyty głównej zaktualizowany
mgit jest offline  
Stary 07.02.2006, 09:04   #6
WREALCON2
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.01.2006
WREALCON2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co do mojej konfiguracji to jest ona nastepujaca:
hdd 120 GB ata 133 na IDE1, master

asus 1604p, IDE2. master
benq 1640, IDE2, slave

hdd 60 GB, ata 100 na RAID, IDE3,master
kieszen na RAID IDE 4, slave - uzywany tylko w naglych wypadkach.

Co do support UDMA to mam to włączone.
Zaciekawiło mnie zdanie, o potrzebie aktualizacji firmware'u. Przeciez "prawie" nowy firmware...

Co do plyty glownej, to nie uaktualnialem nigdy tego, gdyz myslalem, ze tyczy sie to obslugi szybszych procesorow, funkcjonalnosci, a rozpoznawanie napedow i wykorzystanie ich mocy powinno byc w standardowym wydaniu.

Czym dokladnie jest ForceAspi i gdzie go zdobyc ??

Pozdrawiam,
Max
WREALCON2 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: