Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.02.2006, 13:31   #1
lukk21
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.05.2004
lukk21 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
BenQ vs. NEC - dvdrw

ok panowie pomóżcie..własnie sprzedałem (no jeszzcze nie do konca ale do konca miecha bedzie sprzedana) swojego litka 451S@832S i teraz bede kupowal nową DVD RW..co musi "robić" :

- nie potrzebuje LightScribe'a (czy jak to tam się pisze) oraz DVD RAM - po prostu nie
- nagrywać będe hmmm powiedzmy srednio duzo (ok 10 płyt na miesiąc)
- nagrywać własciwie TYLKO DVD (CD raz na pół roku do fury )
- większość DVD+R , ale takze DVD-R na PS2 (2 plyty na miech)
- ma nagrywać ładnie DVD-R (o + R sie nie martwie - tu kazda nagrywarka jest w miare oki)
- ma byc czarna
- nagrywalem zawsze TYLKO na plytach TDK i VERBATIM (zadne MediaStore, Hawki itp) i bede dalej podtrzymywał tradycję.
- na DVD-R bede nagrywać 4x.. w sumie tak samo bym postepował z DVD+R..no chyba że 8x będą tez dobre rezultaty..podsumowując?? predkośc "mi nie robi"
- ma słuzyć tez do odczytu (ale na takiej zasadzie że wkładam płytke np. z divxmi, przegrywam na HDD i stamtad ogladam..nigdy nie katowałem napedu aby z niego oglądać)..ponieważ mam tylko 1 napęd w budzie (nie lubie bałaganu bo napedów gdybym sie uparł mógłbym mieć 10 )

do wyboru moim zdaniem wchodzą (Litki juz sobie odpuszczam przy tym zakupie)

BenQ DVD+/-RW DW1650 bulk black + soft (ponoc kiepski jest??)
NEC DVD+/-RW ND-3550A bulk black (chyba troszke stary model co?? :/ )
NEC DVD+/-RW ND-4550A bulk black (zapis DVD-RAM) (tylko ten DVD RAM po co..no ale nowszy model)

co wybrać?? :cool: a może jeszzce cos innego??

najbardziej skłaniam sie ku BenQ 1650...
lukk21 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.02.2006, 14:39   #2
Raus
Wymiatacz

Data rejestracji: 15.12.2003
Raus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pod każdym względem podanym przez Ciebie wybrałbym BenQ 1640, wiem że jest już troche stary, ale jest sprawdzony i nie ma sobie równych. Pod każdym względem spełni Twoje oczekiwania, jedynie myśle że do DVD-R jest lepsza nagrywarka mianowicie Pioneer. Mam Pioneera 110 i BenQ 1640 i lepiej minusy zapisuje Pioneer, ale z tego co się orientuje to Pionek zawsze wolał minusy niż plusy (w przeciwieństwie do innych nagrywarek)

Kocham wszystkie!!!
BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy )
Raus jest offline  
Stary 20.02.2006, 14:47   #3
lukk21
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Raus
Pod każdym względem podanym przez Ciebie wybrałbym BenQ 1640, wiem że jest już troche stary, ale jest sprawdzony i nie ma sobie równych. Pod każdym względem spełni Twoje oczekiwania, jedynie myśle że do DVD-R jest lepsza nagrywarka mianowicie Pioneer. Mam Pioneera 110 i BenQ 1640 i lepiej minusy zapisuje Pioneer, ale z tego co się orientuje to Pionek zawsze wolał minusy niż plusy (w przeciwieństwie do innych nagrywarek)
tylko ze 1640 juz nie ma u mnie w Bydzi więc wezme 1650..pewnie nowsze biosy w końcu przyrównają go do starszego brata imho..

mówisz o tym Pioneerze...hmmm..ale nie bedzie tak że jest KOLOSALNA różnica?? BenQ też dobrze pali - ?? bo ten mój Litek jedzie z - naaaaaprawdze średnio..płytki działają oczywiście ale wykresiki nie takie jakbym chciał
lukk21 jest offline  
Stary 20.02.2006, 16:20   #4
Raus
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez lukk21
tylko ze 1640 juz nie ma u mnie w Bydzi więc wezme 1650..pewnie nowsze biosy w końcu przyrównają go do starszego brata imho..

mówisz o tym Pioneerze...hmmm..ale nie bedzie tak że jest KOLOSALNA różnica?? BenQ też dobrze pali - ?? bo ten mój Litek jedzie z - naaaaaprawdze średnio..płytki działają oczywiście ale wykresiki nie takie jakbym chciał
Nie no nie do przesady. Pioneer lepiej pali minusy, ale to nie znaczy że BenQ pali źle. Różnica jest raczej bardzo niewielka, znacząca jedynie dla maniaków testów

Kocham wszystkie!!!
BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy )
Raus jest offline  
Stary 20.02.2006, 19:36   #5
Arch
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.01.2006
Arch w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak myslicie - lepiej wziac NECa ND-3550A i zmodowac na 4551A czy dorzucic te 20 zl?
Czy kupic do niego stara wersje Nero z LF czy zmodowac najnowsza wersje Nero do obslugi LF?
Arch jest offline  
Stary 20.02.2006, 20:07   #6
Raus
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Arch
Jak myslicie - lepiej wziac NECa ND-3550A i zmodowac na 4551A czy dorzucic te 20 zl?
Czy kupic do niego stara wersje Nero z LF czy zmodowac najnowsza wersje Nero do obslugi LF?
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=60795

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=56850

Kocham wszystkie!!!
Raus jest offline  
Stary 20.02.2006, 21:32   #7
lukk21
Stały bywalec ;)

ok juz kupiłem BenQ 1650..ładnie nagrywa
lukk21 jest offline  
Stary 25.02.2006, 13:04   #8
ryba120
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.02.2005
ryba120 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Posiadam dwie nagrywarki -NEC3520A (ok 12miesięcy) i BENQ1640 (ok 1miesiąc).
Z NEC-a jestem bardzo zadowolony jednak potrzebny był mi drugi napęd.
Wcześniej posiadałem SONY DW-D18A, którą na gwarancji wymieniłem na nową i sprzedałem (bardzo kiepska jakość nagrywania DVD). Zdecydowałem się na BENQ1640 po dłuższym śledzeniu opinii na forum. Zaraz jak ją kupiłem, podpiąłem do kompa i wypaliłem kilka płytek. Wyniki testów w moim przypadku nie były tak imponujące jak u niektórych posiadaczy tego BENQ-a, ale nie były złe. Byłem trochę rozczarowany, bo spodziewałem się zdecydowanie lepszych wyników. Jednak jak po wypaleniu kilku filmów zacząłem je oglądać na stacjonarnym DVD to moje rozczarowanie sięgnęło zenitu. W trakcie oglądania film kilka razy się przycinał. Płyty nagrane na NEC-u nie przycinają się wcale. Dodam, że nagrywam głównie na Verbatim DVD+R x16, chociaż nagrałem na NEC-u kilka tanich płytek które też chodzą bez zająknięcia. Na dzień dzisiejszy BENQ służy mi jako napęd do zgrywania, a NEC zdecydowanie do nagrywania.

Dla zainteresowanych przykładowy test porównania jakości nagrania na obu nagrywarkach:
Verbatim DVD+R x16 Printable
ryba120 jest offline  
Stary 25.02.2006, 14:25   #9
lukk21
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez ryba120
Posiadam dwie nagrywarki -NEC3520A (ok 12miesięcy) i BENQ1640 (ok 1miesiąc).
Z NEC-a jestem bardzo zadowolony jednak potrzebny był mi drugi napęd.
Wcześniej posiadałem SONY DW-D18A, którą na gwarancji wymieniłem na nową i sprzedałem (bardzo kiepska jakość nagrywania DVD). Zdecydowałem się na BENQ1640 po dłuższym śledzeniu opinii na forum. Zaraz jak ją kupiłem, podpiąłem do kompa i wypaliłem kilka płytek. Wyniki testów w moim przypadku nie były tak imponujące jak u niektórych posiadaczy tego BENQ-a, ale nie były złe. Byłem trochę rozczarowany, bo spodziewałem się zdecydowanie lepszych wyników. Jednak jak po wypaleniu kilku filmów zacząłem je oglądać na stacjonarnym DVD to moje rozczarowanie sięgnęło zenitu. W trakcie oglądania film kilka razy się przycinał. Płyty nagrane na NEC-u nie przycinają się wcale. Dodam, że nagrywam głównie na Verbatim DVD+R x16, chociaż nagrałem na NEC-u kilka tanich płytek które też chodzą bez zająknięcia. Na dzień dzisiejszy BENQ służy mi jako napęd do zgrywania, a NEC zdecydowanie do nagrywania.

Dla zainteresowanych przykładowy test porównania jakości nagrania na obu nagrywarkach:
Verbatim DVD+R x16 Printable
a z jakiej paki w tym linku po pierwsze testujesz Nec'iem jedna płytke z prędkościa 5x a druga 8x?? przeciez wiadomo że ta 1 bedzie miala lepszy wynik..po drugie dlaczeo inne pliki?? jak juz to nagraj ten sam materiał na 2 plytki i wtedy porównanie..a po trzecie dlaczego płytke wypalona przez BenQ testujesz na necu?? potestuj płyte Benq w Benq..a może akurat Nec nie lubi płyt wypalonych przez Benq

a na koniec dlaczego płyta wypalana 4x?? akurat verby bardzo lubia byc wypalane 8x
lukk21 jest offline  
Stary 26.02.2006, 01:35   #10
ryba120
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.02.2005
ryba120 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez lukk21
a z jakiej paki w tym linku po pierwsze testujesz Nec'iem jedna płytke z prędkościa 5x a druga 8x?? przeciez wiadomo że ta 1 bedzie miala lepszy wynik..po drugie dlaczeo inne pliki?? jak juz to nagraj ten sam materiał na 2 plytki i wtedy porównanie..a po trzecie dlaczego płytke wypalona przez BenQ testujesz na necu?? potestuj płyte Benq w Benq..a może akurat Nec nie lubi płyt wypalonych przez Benq

a na koniec dlaczego płyta wypalana 4x?? akurat verby bardzo lubia byc wypalane 8x
Dla tego różne pliki (filmy) ponieważ nie nagrywałem specjalnie dla testów, tylko dla siebie dwa inne filmy do oglądnięcia na DVD stacjonarnym.
Co ma materiał wspólnego z jakością nagrania skoro i tak płytka z mniejszą ilością materiału wypalonego na BENQ wypadła gorzej od płytki nagranej na NEC-u gdzie materiału wypalanego jest więcej.
Jeśli chodzi o prędkość i nagrywarkę to zrobiłem jeszcze raz testy.

Tym razem test na BENQ
Verbatim DVD+R x16 Printable palona na BENQ1640 bios BSLB
(prędkość mniejsza powinno być lepiej)

Verbatim DVD+R x16 Printable palona na BENQ1640 bios BSLB
test na NEC-u 3520A bios Liggy's 3.06 z prędością x5 a nie x8.

Dla przypomnienia taka sama płytka Verbatim DVD+Rx16 Printable palona na NEC-u 3520A bios Liggy's 3.06 (Też film tylko inny)

Chcę tylko powiedzieć, że u mnie lepiej nagrywa NEC niż BENQ i wcale nie opieram się na wynikach testów tylko moje opinie oparte są o wyniki praktyczne.
Niezawodność w trakcie odtwarzania filmów na DVD stacjonarnym (Panasonic S35, Emperor III)

Ostatnio zmieniany przez ryba120 : 26.02.2006 o godz. 01:40
ryba120 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: