![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.05.2004
![]() |
BenQ vs. NEC - dvdrw
ok panowie pomóżcie..własnie sprzedałem (no jeszzcze nie do konca ale do konca miecha bedzie sprzedana) swojego litka 451S@832S i teraz bede kupowal nową DVD RW..co musi "robić"
![]() - nie potrzebuje LightScribe'a (czy jak to tam się pisze) oraz DVD RAM - po prostu nie ![]() - nagrywać będe hmmm powiedzmy srednio duzo (ok 10 płyt na miesiąc) - nagrywać własciwie TYLKO DVD (CD raz na pół roku do fury ![]() - większość DVD+R , ale takze DVD-R na PS2 (2 plyty na miech) - ma nagrywać ładnie DVD-R (o + R sie nie martwie - tu kazda nagrywarka jest w miare oki) - ma byc czarna ![]() - nagrywalem zawsze TYLKO na plytach TDK i VERBATIM (zadne MediaStore, Hawki itp) i bede dalej podtrzymywał tradycję. - na DVD-R bede nagrywać 4x.. w sumie tak samo bym postepował z DVD+R..no chyba że 8x będą tez dobre rezultaty..podsumowując?? predkośc "mi nie robi" ![]() - ma słuzyć tez do odczytu (ale na takiej zasadzie że wkładam płytke np. z divxmi, przegrywam na HDD i stamtad ogladam..nigdy nie katowałem napedu aby z niego oglądać)..ponieważ mam tylko 1 napęd w budzie (nie lubie bałaganu ![]() ![]() do wyboru moim zdaniem wchodzą (Litki juz sobie odpuszczam przy tym zakupie) BenQ DVD+/-RW DW1650 bulk black + soft (ponoc kiepski jest??) NEC DVD+/-RW ND-3550A bulk black (chyba troszke stary model co?? :/ ) NEC DVD+/-RW ND-4550A bulk black (zapis DVD-RAM) (tylko ten DVD RAM po co..no ale nowszy model) co wybrać?? :cool: ![]() najbardziej skłaniam sie ku BenQ 1650... |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 15.12.2003
![]() |
Pod każdym względem podanym przez Ciebie wybrałbym BenQ 1640, wiem że jest już troche stary, ale jest sprawdzony i nie ma sobie równych. Pod każdym względem spełni Twoje oczekiwania, jedynie myśle że do DVD-R jest lepsza nagrywarka mianowicie Pioneer. Mam Pioneera 110 i BenQ 1640 i lepiej minusy zapisuje Pioneer, ale z tego co się orientuje to Pionek zawsze wolał minusy niż plusy (w przeciwieństwie do innych nagrywarek)
#3 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() mówisz o tym Pioneerze...hmmm..ale nie bedzie tak że jest KOLOSALNA różnica?? BenQ też dobrze pali - ?? bo ten mój Litek jedzie z - naaaaaprawdze średnio..płytki działają oczywiście ale wykresiki nie takie jakbym chciał ![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.01.2006
![]() |
Jak myslicie - lepiej wziac NECa ND-3550A i zmodowac na 4551A czy dorzucic te 20 zl?
Czy kupic do niego stara wersje Nero z LF czy zmodowac najnowsza wersje Nero do obslugi LF? |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=56850 ![]()
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
ok juz kupiłem BenQ 1650..ładnie nagrywa
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.02.2005
![]() |
Posiadam dwie nagrywarki -NEC3520A (ok 12miesięcy) i BENQ1640 (ok 1miesiąc).
Z NEC-a jestem bardzo zadowolony jednak potrzebny był mi drugi napęd. Wcześniej posiadałem SONY DW-D18A, którą na gwarancji wymieniłem na nową i sprzedałem (bardzo kiepska jakość nagrywania DVD). Zdecydowałem się na BENQ1640 po dłuższym śledzeniu opinii na forum. Zaraz jak ją kupiłem, podpiąłem do kompa i wypaliłem kilka płytek. Wyniki testów w moim przypadku nie były tak imponujące jak u niektórych posiadaczy tego BENQ-a, ale nie były złe. Byłem trochę rozczarowany, bo spodziewałem się zdecydowanie lepszych wyników. Jednak jak po wypaleniu kilku filmów zacząłem je oglądać na stacjonarnym DVD to moje rozczarowanie sięgnęło zenitu. W trakcie oglądania film kilka razy się przycinał. Płyty nagrane na NEC-u nie przycinają się wcale. Dodam, że nagrywam głównie na Verbatim DVD+R x16, chociaż nagrałem na NEC-u kilka tanich płytek które też chodzą bez zająknięcia. Na dzień dzisiejszy BENQ służy mi jako napęd do zgrywania, a NEC zdecydowanie do nagrywania. Dla zainteresowanych przykładowy test porównania jakości nagrania na obu nagrywarkach: Verbatim DVD+R x16 Printable |
![]() |
![]() |
#9 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
a na koniec dlaczego płyta wypalana 4x?? akurat verby bardzo lubia byc wypalane 8x |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.02.2005
![]() |
Cytat:
Co ma materiał wspólnego z jakością nagrania skoro i tak płytka z mniejszą ilością materiału wypalonego na BENQ wypadła gorzej od płytki nagranej na NEC-u gdzie materiału wypalanego jest więcej. Jeśli chodzi o prędkość i nagrywarkę to zrobiłem jeszcze raz testy. Tym razem test na BENQ Verbatim DVD+R x16 Printable palona na BENQ1640 bios BSLB (prędkość mniejsza powinno być lepiej) ![]() ![]() Verbatim DVD+R x16 Printable palona na BENQ1640 bios BSLB test na NEC-u 3520A bios Liggy's 3.06 z prędością x5 a nie x8. ![]() Dla przypomnienia taka sama płytka Verbatim DVD+Rx16 Printable palona na NEC-u 3520A bios Liggy's 3.06 (Też film tylko inny) ![]() Chcę tylko powiedzieć, że u mnie lepiej nagrywa NEC niż BENQ i wcale nie opieram się na wynikach testów tylko moje opinie oparte są o wyniki praktyczne. Niezawodność w trakcie odtwarzania filmów na DVD stacjonarnym (Panasonic S35, Emperor III) Ostatnio zmieniany przez ryba120 : 26.02.2006 o godz. 01:40 |
|
![]() |
![]() |
|
|