![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.11.2004
![]() |
[benq]zmiana biosu a wersja bulk-retail
witam wszystkich.
Mam nastpujace pytanie. Posiadam nagrywarke Benq DW1610.Wersja bisu na niej to B8B9.Od poczatku mam problemy z plytami plusowymi.Chce zmienic bios bo ponoc w nowszych wersjach ten problem zostal rozwiazany.Na stronie producenta sa firmware do wersji z napisel na opuszczanej klapce (retail) oraz do wersji bez napisu i opuszczanej klapki.Ja mam wlasnie te druga wersje...sciagnalem program wylaczylem wszystkie programy i chcialem go zainstalowac ale niestety wyskoczyl komunikat ze sie nie da...Niestety a raczej chyba stety wyskoczyl ten komunikat bo po wczorajszych burzach za 5 minut wylaczyli prad ![]() ![]() ![]() ![]() teraz chce poczekac az sie pogoda ustabilizuje i jeszcze raz sprubowac.Na waszej stronie nie ma podzialu na wersje nagrywarek-wyglada to tak jakby byly tylko do wersji z opuszczana klapka.Gdybym nie zajrzal na strone producenta pewnie bym wzial bios od was. Czy jezeli nie bede mogl instalowac tamtego biosu do wersji bez klapki to moge sprobowac tego od was? z gory dzieki za podpowiedzi pozdro PS:zapomnialbym - czy mozliwe ze nie chcial mi zrobic upgradu dlatego ze mam zainstalowanego alcohola i co za tym idzie mam tez wirtualny naped? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
![]() |
nikt nic nie wie na ten temat?Naprawde mi zalezy na tej informacji
|
![]() |
![]() |
#3 |
Iniemamocny
Data rejestracji: 01.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dużo chaosu w Twojej wypowiedzi '' z klapką ,bez klapki , z napisem i bez'' ale zobacz tutaj http://dvdpro.club.st/firmware/BENQ_FW.htm
Do wersji retail biosy ''B'' /B8T9/ a do wersji bulk ''G'' /G8M9/.
Pozdrawiam ![]() Ostatnio zmieniany przez adax : 31.07.2005 o godz. 21:37 |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
dzieki za zainteresowanie
chodzi mi po krótce mowiac czy moge sprubowac zainstalowac bios od wersji retail do bulk skoro jak instaluje od wersji bulk pojawia mmnie sie komunikat drive cannot be upgrade? on sie nieczym chyba w srodku nie roznia... ![]() pozdro |
![]() |
![]() |
#5 |
Iniemamocny
Jaki bios masz teraz zainstalowany a jaki dokladnie chcesz wgrać ? Czy ten o którym piszesz B8B9 bo jeśli tak to masz wersję retail albo wcześniej zmodowaną wersję bulk i możesz wgrać bez problemow bios B8T9.
#6 |
Nowy na forum
![]() |
mam tak jak mowisz werjse B8B9.Wgrywa sie o tyle latwo ,iż w benq'u jest to zwykly plik exe ktory sie wgrywa jak normalny instalator.O tym ze jest to wersja bulk wywnioskowalem po braku loga producenta na szufladzie napedu (takie rozumowanie sugeruje strona producenta)
wielkie dzieki dla ciebie! ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Iniemamocny
Dla pewności możesz zainstalować bios B8S9.CVT programem WinDWFlash.exe a potem wgrać bios nowszy B8T9.
Program WinDWFlash.exe oraz biosy masz tu http://dvdpro.club.st/firmware/BENQ_FW.htm lub tu http://kenny.storageinfo.co.kr/firmware/benq/. Uwaga: z programem WinDWFlash.exe postępuj ostrożnie - wybór właściwego napędu - program nie ma paska postępu - czekać do końca instalacji aż program instalacyjny się odezwie.
Pozdrawiam ![]() Ostatnio zmieniany przez adax : 31.07.2005 o godz. 22:16 |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
juz zrobile upgrade tym programem w plki .exe na B8T9.Wszystko poszlo jak po masle i dzialaja mi plytki ktorych nigdy nie moglem odtwozryc.You are great Man!
![]() moze to bylo lamerstwo z mojej strony ale wolalem nie ryzykowac i ciesze sie ze sie zapytalem! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
A wiecie może czym zrobić backup dotychczasowego biosu na dysku?
![]() |
#10 |
Iniemamocny
Przykro mi ale nie wiem czym to zrobić. Czytałem wcześniej o Twoim problemie z Benq 1621 - czcesz zrobić backup tego zainstalowanego biosu tak rozumiem tylko po co ? Wgraj ten oficjalny 47N9 i zobacz jaki będzie efekt.
#11 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Właśnie ten drugi też jest niby oficjalny, więc wolałbym go mieć tak na wszelki wypadek.
![]() edit: No i żeby wrócić do niego jakby zamiast lepiej, było gorzej. ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wersja Biosu w Lite-On'ie 1673???!!! | Tomkyw | Napędy optyczne DVD | 1 | 16.02.2005 23:26 |
jak sprawdzic jaka wersja biosu jest na wypalarce TEAC540e | macnico | Napędy optyczne CD | 2 | 04.02.2004 22:30 |
Wersja biosu w Liteon 40125s | TuXeR | Napędy optyczne CD | 1 | 26.09.2003 16:19 |
Wersja biosu | Szavatar | Napędy optyczne CD | 4 | 25.08.2002 21:06 |