![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#17 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Chipami ? Co ty opowiadasz ? To sa te same uklady. Dlatego wlasnie mozna wgrywac zamiennie biosy 812 i 832. A gdybys zajrzal na Cdfreaks i CDRInfo.com, takze na ich forum, to moglbys przeczytac o tym ze porownywano obie nagrywarki po otwarciu obudowy. Byly identyczne. Jedyna roznica jaka mozna wychwycic to inna kosc pamieci odpowiedzialna za bufor. Ale ta roznica wystepuja takze w obrebie jednego modelu i w praktyce nie ma zadnego znaczenia. Prawdopodobnie kosci pamieci dostarcza kilku dostawcow i zalezy to nie od modelu, a od partii i daty produkci. Trzeba przy tym dodac ze parametry tych pamieci byly identyczne. Wracajac jednak do sedna sprawy - chipy sterujace (jak i cala reszta elektroniki i mechaniki) sa takie same. Sa to uklady produkowane przez firme MediaTek, MT1818E i wspomagajacy go procesor dzwieku MT1816E. Raz jeden spotkalem sie na forum Cdfreaks z wypowiedzia jednego z userow, ktory twierdzil ze w jednym z napedow 812S (pochodzacym z pierwszych produkowanych partii) wystepowala jakas roznica. Ale nie potrafil zamiescic zadnych fotek ktory moglyby to potwierdzic (przynajmniej do momentu kiedy sledzilem ten watek). Wielokrotnie natomiast publikowano zdjecia plyty glownej i mechanizmow 812S i 832S - niczym sie nie roznily. To sa fakty.
EDIT Teraz troche spekulacji. Zgadza sie, nie mozna wgrac biosu 832 do 812 bez patchowania. Sam probuje dociec dlaczego tak sie dzieje. Przypuszczam (ale to tylko przypuszczenie), ze problem tkwi w eeprom'ie. Wgrywajac nowy bios, nie zmienia sie przeciez zawartosc epromm'u, a tam moga byc zaszyte informacje na temat modelu. Same kosci eeprom (sa przeciez programowalne) takze moga byc identyczne, a roznic sie tylko zawartoscia oprogramowania. To moze powodowac problemy z wgraniem biosu bez uzycia patchera. Ale to czyste spekulacje bo nie dotarlem jeszcze do zadnych wiarygodnych informacji na ten temat. Jesli ktos takie posiada to chetnie sie dowiem. Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 14.07.2004 o godz. 15:11 |
![]() |
![]() |
#19 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Sebastian997 a nie wiesz może czy kość biosu jest w nagrywarce lutowana czy w podstawce. Moze wystarczy załadować nowy bios.
Wymienia się przecież biosy w pł. głównych. Tylko obawiam sie ze nik takim czymś sie narazie nie zajmuje i nie ma odpowiednich kości na rynku ( no moze prucz serwisów) Ale to mógło by być dobre rozwiązanie. Nie dlugo będę na giełdzie komp. to sie dowiem czegoś w tym temacie. Pozdrawiam. Sory "nie załadować nowy bios" tylko zmienić kość. Ostatnio zmieniany przez Enzo006 : 14.07.2004 o godz. 12:51 |
![]() |
![]() |
#20 |
Forumator
![]() |
Zmiana firmware to wlasnie zmiana biosu i robimy to przeciez na codzien. To sa dwa funkcjonujace rownolegle i wymiennie terminy. Czyli dla przykladu - jesli wgrywasz VS08 to wlasnie wymieniasz bios (czy firmware, jak kto woli)
|
![]() |
![]() |
#21 |
Bywalec
![]() |
Przejęzyczyłem się
Chodziło mi o zmianę kości a nie biosu (to robie dość często w różnych urządzeniach) Ale nie wiem czy dostanę taką kość Poza tym ktoś musi ją zaprogramować no i najważniejsze ile taka impreza kosztuje Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#22 |
Forumator
![]() |
Kosc biosu i kosc eeprom to dwa oddzielne uklady. Kosci biosu nie ma potrzeby wymieniac bo podczas wgrywania nowego biosu jest calkowicie przeprogramowywana. Wiec wymiana niczego nie wniesie. Zeby bylo calkowicie jasne, kosci biosu i eeprom w obu modelach sa takie same, roznia sie tylko zawartoscia (oprogramowaniem). Wiec jesli faktycznie okazaloby sie ze to eeprom blokuje mozliwosc wgrywania oryginalnych biosow z modelu 832 do 812, to prostszym rozwiazaniem byloby raczej przeprogramowanie eeprom'u a nie fizyczna wymiana ukladow
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 14.07.2004 o godz. 15:12 |
![]() |
![]() |
#23 |
Bywalec
![]() |
Nic sie nie stało
Zrobiłem update juz dawno ![]() Sciągnąłem sobie binarke i odrazu zrobilem update i wszystko dziala. Zauważyłem ze na moim palniku teraz mam mniejsze o wiele błędy niz na poprzedniej wersji biosu. Pale tanie DVD Esperanza. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#24 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.07.2004
![]() |
a czy już ktoś próbował nowszy bios vso8
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Bywalec
![]() |
Ja go wgrałem dn. 14 07 04 i dziala
Ale najpierw musisz spatchować orginalny bios omnipatcherem jeśli masz 812 przerobioną na 832. Pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Enzo006 : 16.07.2004 o godz. 07:37 |
![]() |
![]() |
#26 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.05.2004
![]() |
Prosze O Instrukcje
Cytat:
Pozdrawiam Janusz |
|
![]() |
![]() |
#27 |
Forumator
![]() |
Szanowny kolego, wiem ze jestes tu nowy, ale rejestrujac sie na tym forum zaakceptowales regulamin i pewne zasady. A jedna z tych zasad brzmi "zanim zadasz pytanie - POSZUKAJ !" Ile razy mozna odpowiadac na te same pytania ? Ufff...ulzylem sobie
A teraz do rzeczy. Byl juz taki temat nie raz. Nizej podaje ci linka. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37038&page=2 Wiesz co, nawet ci to tutaj skopiuje w pelnej wersji: Sciagasz rozkompresowany firmware. Jest to plik bez wewnetrznek komresji ale spakowany wiec musisz go rozpakowac. Plik masz tutaj: http://dhc014.rpc1.org/Files/DVDR/SOHW-832S_VS08w.zip Uruchamiasz OmniPatcher, naciskasz "load" i wskazujesz plik .exe z firmware'm. Po zaladowaniu pliku zaznaczasz opcje "fix blinking orange light/enable cross-flashing" i zapisujesz nowy plik ze spatchowanym juz biosem za pomoca przycisku "save". Wybierz jakas inna nazwe zeby nie pomylic z oryginalnym. Zamykasz omnipatrzera, uruchamiasz stworzony przed chwila plik z firmwarem i wgrywasz tak jak kazdy inny bios. Potem reset kompa i po sprawie. Jesli kusic cie beda pozostale opcje omnipatcher'a to powiem tylko ze przy jego pomocy mozna zmodyfikowac dowolny firmware (oczywiscie nagrywarek DVD LiteoOn'a) tak aby sam zmienial bitsetting. Potrafi takze modyfikowac predkosci zapisu poszczegolnych nosnikow w bazie danych zawartej w firmwarze. Mowiac prosciej jesli ktos koniecznie chce zeby nagrywarka zapisywala nosniki X z predkoscia dajmy na to x8 zamiast ustalonej przez producenta 2,4 albo 4 to wlasnie tym softem moze tego dokonac. Oprocz tego mozna czesciowo zmodyfikowac tzw. strategie zapisu, a dokladniej zmniejszyc prog czasowy po ktorym nagrywarka zmienia zapis z 4x do 6x (co skaraca czas zapisu). Mozna tez dokonac odwrotnej operacji, czyli opoznic przejscie z predkosci x6 do x8 (moze poprawic jakosc kosztem czasu zapisu). I naprawde, nastepnym razem uzyj naszej wyszukiwarki i przeszukaj forum. A jak nie znajdziesz odpowiedzi to wtedy smialo wal z pytaniem. Pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 16.07.2004 o godz. 10:24 |
![]() |
![]() |
#28 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Wiesz Sebastian jakoś znajomo brzmi ta wypowiedź. ![]() Chyba ją już gdzieś czytałem. I wszystko pamiętam. No i jest w 100% pewne ( mój napęd jest tego najlepszym przykładem). Pozdrawiam
![]() |
#29 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
[QUOTE=Sebastian997]nie mozna wgrac biosu 832 do 812 bez patchowania[QUOTE]
Wbrew temu co się ogólnie mówi - bardzo się mylisz Ja robiłem to wielokrotnie ![]() Wgrywałem biosy zarówno patched jak i stock ![]() Sam zresztą nie wiem czego nie wgrywałem do mojej 812ki Chyba tylko sterowników do myszy ... ![]() Niedługo chyba spróbuję i dam znać ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Forumator
![]() |
To ciekawe...Pierwszy raz o czyms takim slysze, zreszta chyba nie tylko ja. A wgrywales oryginalny bios sciagniety ze strony LiteOn'a czy stock ze strony codeguys ? Tzn. wiadomo ze bios bez patchowania da sie wgrac, ale po restarcie dioda zaczyna mrugac na pomaranczowo i nagrywarka jest martwa, nie czyta, nie nagrywa. Rozmumie, ze w twoim przypadku po wgraniu oryginalnego biosu wszystko dzialalo jak nalezy. Dobrze to odebralem ?
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 16.07.2004 o godz. 16:56 |
![]() |
![]() |
|
|