Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.07.2004, 09:47   #16
B@rtek
Born 2 ride, ride 2 live

Data rejestracji: 04.07.2004
B@rtek niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Róźnią się chipami i przednią tacką ^_^

B@rtek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.07.2004, 12:34   #17
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Chipami ? Co ty opowiadasz ? To sa te same uklady. Dlatego wlasnie mozna wgrywac zamiennie biosy 812 i 832. A gdybys zajrzal na Cdfreaks i CDRInfo.com, takze na ich forum, to moglbys przeczytac o tym ze porownywano obie nagrywarki po otwarciu obudowy. Byly identyczne. Jedyna roznica jaka mozna wychwycic to inna kosc pamieci odpowiedzialna za bufor. Ale ta roznica wystepuja takze w obrebie jednego modelu i w praktyce nie ma zadnego znaczenia. Prawdopodobnie kosci pamieci dostarcza kilku dostawcow i zalezy to nie od modelu, a od partii i daty produkci. Trzeba przy tym dodac ze parametry tych pamieci byly identyczne. Wracajac jednak do sedna sprawy - chipy sterujace (jak i cala reszta elektroniki i mechaniki) sa takie same. Sa to uklady produkowane przez firme MediaTek, MT1818E i wspomagajacy go procesor dzwieku MT1816E. Raz jeden spotkalem sie na forum Cdfreaks z wypowiedzia jednego z userow, ktory twierdzil ze w jednym z napedow 812S (pochodzacym z pierwszych produkowanych partii) wystepowala jakas roznica. Ale nie potrafil zamiescic zadnych fotek ktory moglyby to potwierdzic (przynajmniej do momentu kiedy sledzilem ten watek). Wielokrotnie natomiast publikowano zdjecia plyty glownej i mechanizmow 812S i 832S - niczym sie nie roznily. To sa fakty.

EDIT
Teraz troche spekulacji. Zgadza sie, nie mozna wgrac biosu 832 do 812 bez patchowania. Sam probuje dociec dlaczego tak sie dzieje. Przypuszczam (ale to tylko przypuszczenie), ze problem tkwi w eeprom'ie. Wgrywajac nowy bios, nie zmienia sie przeciez zawartosc epromm'u, a tam moga byc zaszyte informacje na temat modelu. Same kosci eeprom (sa przeciez programowalne) takze moga byc identyczne, a roznic sie tylko zawartoscia oprogramowania. To moze powodowac problemy z wgraniem biosu bez uzycia patchera. Ale to czyste spekulacje bo nie dotarlem jeszcze do zadnych wiarygodnych informacji na ten temat. Jesli ktos takie posiada to chetnie sie dowiem.

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 14.07.2004 o godz. 15:11
Sebastian997 jest offline  
Stary 14.07.2004, 12:41   #18
B@rtek
Born 2 ride, ride 2 live

B@rtek niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Oki nie będę się sprzeczał. Może masz rację

B@rtek jest offline  
Stary 14.07.2004, 12:48   #19
Enzo006
Bywalec

Enzo006 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sebastian997 a nie wiesz może czy kość biosu jest w nagrywarce lutowana czy w podstawce. Moze wystarczy załadować nowy bios.

Wymienia się przecież biosy w pł. głównych.

Tylko obawiam sie ze nik takim czymś sie narazie nie zajmuje i nie ma odpowiednich kości na rynku ( no moze prucz serwisów)

Ale to mógło by być dobre rozwiązanie.

Nie dlugo będę na giełdzie komp. to sie dowiem czegoś w tym temacie.

Pozdrawiam.

Sory "nie załadować nowy bios" tylko zmienić kość.

Ostatnio zmieniany przez Enzo006 : 14.07.2004 o godz. 12:51
Enzo006 jest offline  
Stary 14.07.2004, 12:50   #20
Sebastian997
Forumator

Zmiana firmware to wlasnie zmiana biosu i robimy to przeciez na codzien. To sa dwa funkcjonujace rownolegle i wymiennie terminy. Czyli dla przykladu - jesli wgrywasz VS08 to wlasnie wymieniasz bios (czy firmware, jak kto woli)
Stary 14.07.2004, 12:53   #21
Enzo006
Bywalec

Przejęzyczyłem się

Chodziło mi o zmianę kości a nie biosu (to robie dość często w różnych urządzeniach)

Ale nie wiem czy dostanę taką kość

Poza tym ktoś musi ją zaprogramować no i najważniejsze ile taka impreza kosztuje

Pozdrawiam
Enzo006 jest offline  
Stary 14.07.2004, 14:45   #22
Sebastian997
Forumator

Kosc biosu i kosc eeprom to dwa oddzielne uklady. Kosci biosu nie ma potrzeby wymieniac bo podczas wgrywania nowego biosu jest calkowicie przeprogramowywana. Wiec wymiana niczego nie wniesie. Zeby bylo calkowicie jasne, kosci biosu i eeprom w obu modelach sa takie same, roznia sie tylko zawartoscia (oprogramowaniem). Wiec jesli faktycznie okazaloby sie ze to eeprom blokuje mozliwosc wgrywania oryginalnych biosow z modelu 832 do 812, to prostszym rozwiazaniem byloby raczej przeprogramowanie eeprom'u a nie fizyczna wymiana ukladow

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 14.07.2004 o godz. 15:12
Stary 15.07.2004, 23:03   #23
Enzo006
Bywalec

Nic sie nie stało

Zrobiłem update juz dawno

Sciągnąłem sobie binarke i odrazu zrobilem update i wszystko dziala.

Zauważyłem ze na moim palniku teraz mam mniejsze o wiele błędy niz na poprzedniej wersji biosu. Pale tanie DVD Esperanza.

Pozdrawiam
Enzo006 jest offline  
Stary 16.07.2004, 03:27   #24
ARKADY
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.07.2004
ARKADY w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a czy już ktoś próbował nowszy bios vso8 ?
ARKADY jest offline  
Stary 16.07.2004, 07:28   #25
Enzo006
Bywalec

Ja go wgrałem dn. 14 07 04 i dziala

Ale najpierw musisz spatchować orginalny bios omnipatcherem jeśli masz 812 przerobioną na 832.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Enzo006 : 16.07.2004 o godz. 07:37
Enzo006 jest offline  
Stary 16.07.2004, 09:13   #26
Janusz38
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.05.2004
Janusz38 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Prosze O Instrukcje

Cytat:
Napisany przez Enzo006
Ja go wgrałem dn. 14 07 04 i dziala

Ale najpierw musisz spatchować orginalny bios omnipatcherem jeśli masz 812 przerobioną na 832.

Pozdrawiam
Witam...prosze o instrukcje jak spatchowac oryginalny bios omnipatcherem. Czy czynnosc ta nalezy wykonac kiedy jeszcze jest 812 czy juz po update na 832? Czy pozniej wgranie nowego biosu vs08 wykonac standardowo np. mtkflash'em? Jak wykonac update eepromu (czytalem ze to jest konieczne aby 821@832 chodzila idealnie jak oryginal 832)

Pozdrawiam
Janusz
Janusz38 jest offline  
Stary 16.07.2004, 10:08   #27
Sebastian997
Forumator

Szanowny kolego, wiem ze jestes tu nowy, ale rejestrujac sie na tym forum zaakceptowales regulamin i pewne zasady. A jedna z tych zasad brzmi "zanim zadasz pytanie - POSZUKAJ !" Ile razy mozna odpowiadac na te same pytania ? Ufff...ulzylem sobie

A teraz do rzeczy. Byl juz taki temat nie raz. Nizej podaje ci linka.

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37038&page=2

Wiesz co, nawet ci to tutaj skopiuje w pelnej wersji:

Sciagasz rozkompresowany firmware. Jest to plik bez wewnetrznek komresji ale spakowany wiec musisz go rozpakowac. Plik masz tutaj:

http://dhc014.rpc1.org/Files/DVDR/SOHW-832S_VS08w.zip

Uruchamiasz OmniPatcher, naciskasz "load" i wskazujesz plik .exe z firmware'm. Po zaladowaniu pliku zaznaczasz opcje "fix blinking orange light/enable cross-flashing" i zapisujesz nowy plik ze spatchowanym juz biosem za pomoca przycisku "save". Wybierz jakas inna nazwe zeby nie pomylic z oryginalnym. Zamykasz omnipatrzera, uruchamiasz stworzony przed chwila plik z firmwarem i wgrywasz tak jak kazdy inny bios. Potem reset kompa i po sprawie.
Jesli kusic cie beda pozostale opcje omnipatcher'a to powiem tylko ze przy jego pomocy mozna zmodyfikowac dowolny firmware (oczywiscie nagrywarek DVD LiteoOn'a) tak aby sam zmienial bitsetting. Potrafi takze modyfikowac predkosci zapisu poszczegolnych nosnikow w bazie danych zawartej w firmwarze. Mowiac prosciej jesli ktos koniecznie chce zeby nagrywarka zapisywala nosniki X z predkoscia dajmy na to x8 zamiast ustalonej przez producenta 2,4 albo 4 to wlasnie tym softem moze tego dokonac. Oprocz tego mozna czesciowo zmodyfikowac tzw. strategie zapisu, a dokladniej zmniejszyc prog czasowy po ktorym nagrywarka zmienia zapis z 4x do 6x (co skaraca czas zapisu). Mozna tez dokonac odwrotnej operacji, czyli opoznic przejscie z predkosci x6 do x8 (moze poprawic jakosc kosztem czasu zapisu).

I naprawde, nastepnym razem uzyj naszej wyszukiwarki i przeszukaj forum. A jak nie znajdziesz odpowiedzi to wtedy smialo wal z pytaniem. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 16.07.2004 o godz. 10:24
Stary 16.07.2004, 11:38   #28
Enzo006
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Sebastian997
Szanowny kolego, wiem ze jestes tu nowy, ale rejestrujac sie na tym forum zaakceptowales regulamin i pewne zasady. A jedna z tych zasad brzmi "zanim zadasz pytanie - POSZUKAJ !" Ile razy mozna odpowiadac na te same pytania ? Ufff...ulzylem sobie

A teraz do rzeczy. Byl juz taki temat nie raz. Nizej podaje ci linka.

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37038&page=2

Wiesz co, nawet ci to tutaj skopiuje w pelnej wersji:

Sciagasz rozkompresowany firmware. Jest to plik bez wewnetrznek komresji ale spakowany wiec musisz go rozpakowac. Plik masz tutaj:

http://dhc014.rpc1.org/Files/DVDR/SOHW-832S_VS08w.zip

Uruchamiasz OmniPatcher, naciskasz "load" i wskazujesz plik .exe z firmware'm. Po zaladowaniu pliku zaznaczasz opcje "fix blinking orange light/enable cross-flashing" i zapisujesz nowy plik ze spatchowanym juz biosem za pomoca przycisku "save". Wybierz jakas inna nazwe zeby nie pomylic z oryginalnym. Zamykasz omnipatrzera, uruchamiasz stworzony przed chwila plik z firmwarem i wgrywasz tak jak kazdy inny bios. Potem reset kompa i po sprawie.
Jesli kusic cie beda pozostale opcje omnipatcher'a to powiem tylko ze przy jego pomocy mozna zmodyfikowac dowolny firmware (oczywiscie nagrywarek DVD LiteoOn'a) tak aby sam zmienial bitsetting. Potrafi takze modyfikowac predkosci zapisu poszczegolnych nosnikow w bazie danych zawartej w firmwarze. Mowiac prosciej jesli ktos koniecznie chce zeby nagrywarka zapisywala nosniki X z predkoscia dajmy na to x8 zamiast ustalonej przez producenta 2,4 albo 4 to wlasnie tym softem moze tego dokonac. Oprocz tego mozna czesciowo zmodyfikowac tzw. strategie zapisu, a dokladniej zmniejszyc prog czasowy po ktorym nagrywarka zmienia zapis z 4x do 6x (co skaraca czas zapisu). Mozna tez dokonac odwrotnej operacji, czyli opoznic przejscie z predkosci x6 do x8 (moze poprawic jakosc kosztem czasu zapisu).

I naprawde, nastepnym razem uzyj naszej wyszukiwarki i przeszukaj forum. A jak nie znajdziesz odpowiedzi to wtedy smialo wal z pytaniem. Pozdrawiam

Wiesz Sebastian jakoś znajomo brzmi ta wypowiedź.

Chyba ją już gdzieś czytałem.

I wszystko pamiętam. No i jest w 100% pewne ( mój napęd jest tego najlepszym przykładem).

Pozdrawiam
Stary 16.07.2004, 15:56   #29
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
[QUOTE=Sebastian997]nie mozna wgrac biosu 832 do 812 bez patchowania[QUOTE]

Wbrew temu co się ogólnie mówi - bardzo się mylisz

Ja robiłem to wielokrotnie

Wgrywałem biosy zarówno patched jak i stock

Sam zresztą nie wiem czego nie wgrywałem do mojej 812ki

Chyba tylko sterowników do myszy ...

Niedługo chyba spróbuję i dam znać
VIZZARD jest offline  
Stary 16.07.2004, 16:41   #30
Sebastian997
Forumator

To ciekawe...Pierwszy raz o czyms takim slysze, zreszta chyba nie tylko ja. A wgrywales oryginalny bios sciagniety ze strony LiteOn'a czy stock ze strony codeguys ? Tzn. wiadomo ze bios bez patchowania da sie wgrac, ale po restarcie dioda zaczyna mrugac na pomaranczowo i nagrywarka jest martwa, nie czyta, nie nagrywa. Rozmumie, ze w twoim przypadku po wgraniu oryginalnego biosu wszystko dzialalo jak nalezy. Dobrze to odebralem ?

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 16.07.2004 o godz. 16:56
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: