![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.02.2003
![]() |
![]()
hej ludzie, może ktoś może mi pomóc?
mój dvd-rom w kompie działał sobie normalnie aż dzisiaj coś się schrzaniło. gdy wkładam jakąkolwiek płytę z danymi (nie z audio) to dvd albo mi pisze że nie włożyłem płyty, albo że jest czysta, albo coś w tym rodzaju. czasami gdy włoże płytę z danymi to komputer bierze ją za audio cd!!! niewiem jak to się stało, może coś przez przypadek przestawiłem w windowsie (albo w biosie) ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
![]() |
mógłby ktoś odpisać jak rozwiązać ten problem?
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 27.01.2003
![]() |
bez nerwow bo ludzi odstraszysz... sam zepsułes to sam napraw
![]() nic nie doinstalowywałeś? czegos co obsługuje sprzet? jesli wykrywa to jako audio, to moze faktycznie miało kłopot z odczytem, a czy wczesniej te płyte tak samo odczytywał , a czy to sie dzieje z innymi płytami, nie grzzebałeś w kompie? zmieniaj taśmy , jak to masz podpiete, jaki system, moze rozszerz swój opis ? czy to DVD samo na listwie? co to za dvd? wiecej danych = wiecej odpowiedzi choć nie zawsze...
#4 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Czy przypadkiem nie została podmieniona pewna biblioteka .dll związana z obsługą CD (cdfs - czy jak się ona nazywa)? Jeśli tak to przywróc stan pierwotny.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Niewiem czy nie została podmieniona jakaś biblioteka dll. Mógłbyś bardziej wyjaśnić o co chodzi, i jak to przywrócić do stanu pierwotnego?
Próbowałem czyścić układy optyczne sprężonym powietrzem ale nic to nie dało więc widoczne dvd nie był zakurzony. |
![]() |
![]() |
#6 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
W archivum cdrinfo.pl jest takie cos:
"CDFS driver Absolutna rewelacja - alternatywny driver CDFS pozwalający widzieć ścieżki muzyczne jako pliki .wav pod explorerem w Win9x" I to robiło mi jakieś psikusy podobne do Twoich problemów, więc to wywaliłem. Ale jeśli nie wiesz o co chodziło, to pewnie sam tego nie instalowałeś. Poza tym sprężonym powietrzem to ja bym nie czyścił. Czy oprócz DVD masz jeszcze jakieś urządzenie CD-podobne i czy ono również powoduje takie błędy? Jeśli to drugie urządzenie powoduje to samo, to pewnie wina windowsa i ostatecznie reinstalka powinna wszystko załatwić. Jeśli nie to: Ja pokombinowałbym z tym DVD: wypiąłbym z kompa, usunął w menadżerze urządzeń (i ew. z rejestru), zresetował koputer, wyłączył wmontował znów DVD i uruchomił - powinno się urządzenie na nowo zainstalować. Może problem zniknie. Albo sprawdź sterownik (servis pack) do płyt VIA (o ile nie masz mobo na intelu) - wgraj ewentualnie jakąś sprawdzoną wersję. Ja mam i815EP - więc sam tego nie mogę sprawdzić. Nara. |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Nie instalowałem żadnych CDFS driverów czy czegoś podobnego. Oprócz dvd mam nagrywarkę Teac W54E (x4!!!
![]() |
![]() |
![]() |
|
|