Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.11.2024, 00:40   #1
cacupik
Data rejestracji: 26.11.2024
cacupik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam oryginalną… płytę ™MS Windows 7 BOX, tłoczoną. Jutro sprawdzę™ bootowanie z niej. Przy okazji wejdę™ do BIOS i porobię™ zdjęcia moich ustawień„.

Tak, mam WinCDEmu (używam go do odpalania zrobionych obrazów ISO, aby było mi szybciej i sprawniej obsługiwa㇠dostarczone przez pacjentów badania na kolejnych wizytach - działa to świetnie). Odinstaluję™ jutro testowo całkowicie go (Total Uninstallerem) na czas testów jak sugerujesz - to jest jakaś myśl. Co prawda - gdy napęd działał‚, WinCDEmu współpracował z nim doskonale - robił‚ obrazy jednym kliknięciem, instalował‚ wirtualne napędy i podpinał‚ obrazy bez wpływu na fizyczny napęd - to zauważyłem na pewno. Ale zrobię™ na czas testów tak jak sugerujesz.

Drugi napęd (ext na USB) - właśnie to zrobiłem dzisiaj przynosząc go na laptop domowy (zdecydowanie nowszy XPS, już bez wewn. napędu, jednak Windows konfigurowany i tweakowany prawie identycznie jak problematyczny komputer w pracy ze względu na wygodę™ pracy w pracy i potem w domu - i tutaj podłączony ext napęd zauważył‚ płytę™, system pokazał‚ zawartość‡ wspomnianej powyżej płyty z Win7. Na tym etapie zauważyłem pewną… rzecz: ESET dobrał‚ się™ do włożonej płyty i zaczął‚ ją… sobie skanowa㇠w tle. Mielił‚ i mielił‚, po czym chciałem to mielenie przerwać, wysunąłem płytę. Po ponownym wsunięciu już był problem z jej widzeniem. Stąd moje pytanie, co zrobi㇠z opcją… w ESET AV, która za to odpowiada? Wyłączy㇠jego funkcję™ "Kontrola™ dostępu do urządzeń„"? Dlaczego zatrzymuję™ się™ tutaj przy ESEcie - mianowicie dlatego, że przeglądając różne miejsca w systemie przy okazji walki z tym moim nieszczęsnym napędem trafiłem kiedyś› np. na dodatkowy (poza cdrom.sys) sterownik chyba od ESET-owej funkcji (dodatkowo był‚: edevmon.sys) oraz gdzieś› coś› ESETowego mignęło mi w rejestrze (chyba w kluczu {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}).

Ostatnio zmieniany przez cacupik : 27.11.2024 o godz. 00:50
cacupik jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.11.2024, 11:26   #2
cacupik
Data rejestracji: 26.11.2024
cacupik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
BIOS widzi napęd - raczej prawidłowo (screeny w zał.).

Przed pracami zrobiłem:
- czyszczenie soczewki, wydmuchanie kurzu
- odinstalowałem WinCDEmu
- aktualizowałem firmware napędu (z poziomu Windowsa), co prawda wersja najnowsza juz była (XD13->XD13), ale zrobiła się prawidłowo, bez błędów.

Bootowanie wspomnianej płyty Windows 7 - udane (screeny w zał). Przerwałem je i wróciłem do swojego Windowsa. I teraz napęd coś tam czyta dyski: to znaczy widzę nazwę włożonej płyty, próba wejścia do niej i przeglądanie zawartości:
- eksploratorem - nie daje się
- Total commanderem) - można przejść strukturę katalogową, można z płyty coś skopiować, ale nie jest to prędkość jaka być powinna, i odgłos pracy napędu też nie jest taki jak kiedyś. Ale próba np. uruchomienia bezpośrednio z płyty pliku exe (program do wyświetlania badań) - błąd: "Nie można odnaleźć określonego pliku"
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-bios1.jpg   -bios2.jpg   -bios3.jpg   -win71.jpg   -win72.jpg  

Ostatnio zmieniany przez cacupik : 27.11.2024 o godz. 11:33
cacupik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
błagam, laptopie, napędem, optycznym, pomoc, problem

Twoje uprawnienia: