![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
![]() |
Mam oryginalną
płytę MS Windows 7 BOX, tłoczoną. Jutro sprawdzę bootowanie z niej. Przy okazji wejdę do BIOS i porobię zdjęcia moich ustawień.
Tak, mam WinCDEmu (używam go do odpalania zrobionych obrazów ISO, aby było mi szybciej i sprawniej obsługiwać dostarczone przez pacjentów badania na kolejnych wizytach - działa to świetnie). Odinstaluję jutro testowo całkowicie go (Total Uninstallerem) na czas testów jak sugerujesz - to jest jakaś myśl. Co prawda - gdy napęd działał, WinCDEmu współpracował z nim doskonale - robił obrazy jednym kliknięciem, instalował wirtualne napędy i podpinał obrazy bez wpływu na fizyczny napęd - to zauważyłem na pewno. Ale zrobię na czas testów tak jak sugerujesz. Drugi napęd (ext na USB) - właśnie to zrobiłem dzisiaj przynosząc go na laptop domowy (zdecydowanie nowszy XPS, już bez wewn. napędu, jednak Windows konfigurowany i tweakowany prawie identycznie jak problematyczny komputer w pracy ze względu na wygodę pracy w pracy i potem w domu - i tutaj podłączony ext napęd zauważył płytę, system pokazał zawartość wspomnianej powyżej płyty z Win7. Na tym etapie zauważyłem pewną rzecz: ESET dobrał się do włożonej płyty i zaczął ją sobie skanować w tle. Mielił i mielił, po czym chciałem to mielenie przerwać, wysunąłem płytę. Po ponownym wsunięciu już był problem z jej widzeniem. Stąd moje pytanie, co zrobić z opcją w ESET AV, która za to odpowiada? Wyłączyć jego funkcję "Kontrola dostępu do urządzeń"? Dlaczego zatrzymuję się tutaj przy ESEcie - mianowicie dlatego, że przeglądając różne miejsca w systemie przy okazji walki z tym moim nieszczęsnym napędem trafiłem kiedyś np. na dodatkowy (poza cdrom.sys) sterownik chyba od ESET-owej funkcji (dodatkowo był: edevmon.sys) oraz gdzieś coś ESETowego mignęło mi w rejestrze (chyba w kluczu {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}). Ostatnio zmieniany przez cacupik : 27.11.2024 o godz. 00:50 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
BIOS widzi napęd - raczej prawidłowo (screeny w zał.).
Przed pracami zrobiłem: - czyszczenie soczewki, wydmuchanie kurzu - odinstalowałem WinCDEmu - aktualizowałem firmware napędu (z poziomu Windowsa), co prawda wersja najnowsza juz była (XD13->XD13), ale zrobiła się prawidłowo, bez błędów. Bootowanie wspomnianej płyty Windows 7 - udane (screeny w zał). Przerwałem je i wróciłem do swojego Windowsa. I teraz napęd coś tam czyta dyski: to znaczy widzę nazwę włożonej płyty, próba wejścia do niej i przeglądanie zawartości: - eksploratorem - nie daje się ![]() - Total commanderem) - można przejść strukturę katalogową, można z płyty coś skopiować, ale nie jest to prędkość jaka być powinna, i odgłos pracy napędu też nie jest taki jak kiedyś. Ale próba np. uruchomienia bezpośrednio z płyty pliku exe (program do wyświetlania badań) - błąd: "Nie można odnaleźć określonego pliku" Ostatnio zmieniany przez cacupik : 27.11.2024 o godz. 11:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
błagam, laptopie, napędem, optycznym, pomoc, problem |
|
|