Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.08.2005, 22:38   #1
Swordman
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.02.2005
Swordman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Błędy na początku nagrania DVD+R

Witam,
mam nagrywarkę Philips DVDR 824 DP. Nagrywała pięknie, aż ostatnio zaczęła robić coś dziwnego. Nagrywa z błędami wszystkie początki płyt DVD+R. Pierwsze pliki sa do wyrzucenia, reszta płyty jest w porzadku. Wizualnie wyglada jakby (prosze wybaczyc laikowi) zbyt mocno nagrzewala poczatek nagrania, widac, ze zmienia sie barwa nosnika, jest pofalowany, a nie rowny jak reszta plyty. Czy moze ktos mi pomoc i powiedziec co sie dzieje? Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.
Swordman jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.08.2005, 08:32   #2
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeżeli nie zmieniałeś nic w komputerze przed zauważeniem tego faktu (jakieś dodatkowe napędy, nowe oprogramowanie do nagrywania) albo jeżeli nie zmieniłeś płyt na których nagrywasz to raczej nagrywarka jest uszkodzona i tylko serwis tu pomoże (dadzą nową ) ewentualnie można spróbować uaktulnienia firmware nagrywarki tak dla uspokojenia sumienia przed oddaniem do serwisu

pozdrawiam

rork jest offline  
Stary 08.08.2005, 14:18   #3
Swordman
Nowy na forum

Odinstalowalem wszystko co wydawalo mi sie podejrzane, odswiezylem sterownik i nic. Zawsze przy weryfikacji przez Nero, rowno przy 5% zaczyna pokazywac bledy. Jako, ze nagrywam ostatnio wylacznie zdjecia, to wyglada to tak: ok. 10 zdjec dobrych, ok. 10 zlych i potem juz cala plyta do konca w porzadku. I tak plyta po plycie, oczywiscie za kazdym razem z innymi fotkami. Przedziwne.
Swordman jest offline  
Stary 08.08.2005, 16:56   #4
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jak możesz to daj wykres z testu jakosci w nero CD-DVD speed to więcej bedzie wiadomo, a nagrywałeś ostatnio "minusy" może z nimi jest to samo ?

rork jest offline  
Stary 16.08.2005, 01:26   #5
methiu
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.03.2005
methiu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mi tak samo uwala na początku DVD+R chociaż nagrywarke mam LG GSA-4163B i raczej wykluczałbym tu wine nagrywarki gdyż niedawno wymieniono mi ją na nową w serwisie ( Stara uwalała płytki no i miała maksymalny odczyt w granicach 3-4x). Może wina płytek, ja pale ciągle na TDK. Napisz na jakich Ty wypalasz. U mnie zaraz po wypaleniu płytki bez problemu przechodziły weryfikacje w Nero no ale teraz po paru tygodniach większość ma uwalone początki tak jak u Ciebie.
methiu jest offline  
Stary 16.08.2005, 08:23   #6
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj innego nośnika - nawet jeżeli wypalasz cały czas na tym samym mogłeś trafić na trefną partię ( byleby nie setka...)

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline  
Stary 16.08.2005, 23:04   #7
methiu
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.03.2005
methiu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hmm możliwe ale wyplaiłem jakieś +/- 20 tych TeDeKów i nie wszystkie pochodziły z tego opakowania cake. Co dziwne po zmianie zasilacza tych błędów pokazuje mniej na płycie...

Dokładnie 5 na 14 wypalonych płyt DVD+R jest bez błędów

Ostatnio zmieniany przez methiu : 17.08.2005 o godz. 00:16
methiu jest offline  
Stary 28.08.2005, 19:35   #8
Swordman
Nowy na forum

Witam ponownie po urlopie
Wiec tak, tez podejrzewalem, ze to cos z plytami, ze zle wytloczone, ale wzialem kilka innych i ten sam efekt, CD nagrywa bez problemu.
Przed urlopem zanioslem nagrywarke do serwisu, a teraz ja odebralem. Wiec padlo cos w niej tak, ze naprawa to 100 zl Oczywiscie juz zakupialem via allegro NEC DL, ktory smiga na plytach z tamtej serii i nowych.
Co ciekawe, dowiedzialem sie, ze takich walnietych Phlipsow jak moj, to podobno po magazynach cale kopy leza, widac ten model tak ma
Dziekuje wszystkim za pomoc, a tym, ktorzy maja podobny problem, pozostaje to samo co mi, czyli zakup nowej nagrywarki.
Swordman jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: