Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.02.2005, 16:27   #1
Piotr^
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.02.2005
Piotr^ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Błędy przy zapisie DVD - pomocy.

Witam,
od dwóch miesięcy mam nagrywarkę DVD "Samsung TS-H552" i system WinXP PL Prof SP2. Ostatnio spotkałem się z następującym problemem.
Mam obraz filmu na DVD (ISO) po zamontowaniu go w Alcohol120% wszystko jest ok - film chodzi płynnie. Po nagraniu go z prędkością 8x na 'niemarkowej' płycie część filmu (ok 20min) strasznie się tnie na stacjonarnym DVD, ale ku mojemu zdziwieniu to samo się dzieję gdy puszcze film w kompie już wypalony. Dla testów nagrałem ten sam obraz z prędkością 2x na TDK DVD-R i ku mojemu zdziwieniu film zacina się w 'tej samej części filmu'.

Podobny eksperyment przeprowadziłem z innym filmem - efekt był zbliżony, z tą różnicą, że błędy pojawiły się w zupełnie innych miejscach filmu.

Co jeszcze bardziej zdumiewające podobny problem wystąpił gdy nagrałem ostatnio film SVCD na płytę CD-R.

Czy mam oddać nagrywarkę do serwisu żeby ją sprawdzili czy jest to znane zjawisko, które można pokonać samemu?
Doradźcie koledzy

Pozdrawiam
Piotr^
queen.pl
Piotr^ jest offline  
Stary 13.02.2005, 22:54   #2
bart_3d
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.09.2004
bart_3d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na początek proponuję wgranie najnowszago biosu.
Znajdziesz go tutaj:
http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=28
bart_3d jest offline  
Stary 14.02.2005, 12:58   #3
Piotr^
Nowy na forum

Dzięki za odpowiedź i namiar na bios.
Bios zmieniłem z TS05 na TS06.
Nagrałem filmik na DVD-R w Nero z veryfikacją danych.
Błędy są dokładnie w tym samym miejscu ale jakby troche mniejsze (?).
Mam jakieś błędy przy zapisie, ale nic mi to nie mówi.
Zerknie ktoś dobry na loga z zapisu?
http://www.piotr.civ.pl/Log.txt

Będę wdzięczny za wszystkie rady.

Pozdrawiam
Piotr^
Piotr^ jest offline  
Stary 14.02.2005, 13:04   #4
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
bede monotematyczny

sprawdz na verbatimie+R 4x i wypal jak nalezy 4x i zobacz wtedy

P.S.
nie wiem czy dobrze pamietam ale jakies felerne partie TDK sie trafialy ostanio
a moze nie TDK
Stary 14.02.2005, 13:30   #5
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tez kojarze jakies narzekania na TDK.

Piotr zrob tak jak mowi icemac - czyli wypal film na porzadnej plytce (verbatim) z nizsza predkoscia (4x) i zobacz co sie bedzie dzialo.

Boger jest offline  
Stary 14.02.2005, 15:16   #6
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Ale nie wolniej niż x4
VIZZARD jest offline  
Stary 14.02.2005, 17:45   #7
Piotr^
Nowy na forum

Dzięki wam dobrzy ludzie za wszelkie rady.
Nie poszedłem za waszą radą, bo szkoda mi było kolejnej płytki DVD (chociaż zaopatrzyłem się w verbatimy), ale nagrałem film jeszcze raz na DVD+RW Memorex (x4).
Film nie ma błędów w miejscu gdzie były wcześniej - właśnie pusciłem całość - może pojawią się gdzieś indziej (?).
Log z operacji:
http://www.piotr.civ.pl/Log2.txt

Czy to oznacza, że problemem są nośniki czy jednak może to być wina nagrywarki lub kontrolera

Pozdrawiam
Piotr^
Piotr^ jest offline  
Stary 14.02.2005, 18:17   #8
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piotr^
Dzięki wam dobrzy ludzie za wszelkie rady.
Nie poszedłem za waszą radą, bo szkoda mi było kolejnej płytki DVD (chociaż zaopatrzyłem się w verbatimy), ale nagrałem film jeszcze raz na DVD+RW Memorex (x4).
Film nie ma błędów w miejscu gdzie były wcześniej - właśnie pusciłem całość - może pojawią się gdzieś indziej (?).
Log z operacji:
http://www.piotr.civ.pl/Log2.txt

Czy to oznacza, że problemem są nośniki czy jednak może to być wina nagrywarki lub kontrolera

Pozdrawiam
Piotr^
A co się nagle stało z nagrywarką lub kontrolerem

Jak zmieniłeś płytę i nagrała się dobrze?

Cudowne samonaprawienie?

VIZZARD jest offline  
Stary 14.02.2005, 18:36   #9
Piotr^
Nowy na forum

Hm... nie jestem ekspertem, ale jeżeli błąd pojawił się dokładnie w tym samym miejscu przy nagrywaniu na Vakoss x8 i TDK x2, to z punktu widzenia prawdopodobienstwa musiał pojawić się jeszcze jakiś czynnik (moim zdaniem) .

Gdyby nie to, że dane emulowane z dysku działają dobrze, to byłbym pewien, że to wina błędu w pliku... ale chyba jednak tak nie jest.

Teraz widzę, że płyty mają znaczenie, ale czy jest to jedyna przyczyna błędów?
Piotr^ jest offline  
Stary 15.02.2005, 23:55   #10
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jw.

albo

serwis

Boger jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: