![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.07.2004
![]() |
![]()
Witam.
Tak jak zaznaczałem w temacie . Mam LiteOna 851 s i chcę wypalić płytę dla stacjonarnego DVD. Przy użyciu BookType ale na stronie http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=3358110241 podają, że wcześniej trzeba zainstalować GS0C, by można było używać BookType. Niestety przy instalacji wyskakuje mi error mówiący o tym że nie wykrył napędu, ale wykrył następujące napędy 1-0-0-0 i nazwa mojego Combo LG 1-0-1-0 i tu nazwa LiteOna Pytanie, czy potrzeny jest tem GS0C dla BookType i dlaczego nie chce się instalować GS0C, czyżbym musiał na odwrót podłączyć napedy? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Sprawa wyglada tak, jesli aktualnie masz bios GS07, GS08 to nie mozesz uzywac booktype do zmiany bitsettingu. Zeby moc go uzywac musisz zaktualizowac bios do jednej z tych wersji: GS0C, GS0F, GS0H. Bitsetting dziala tez z biosem w wersji GSC2 ale pamietaj ze ten ostatni to wydanie nieoficjalne, choc wielu bardzo go sobie chwali. Dokonano w nim kilku optymalizacji, o ktorych mozesz przeczytac w osobnym topicu (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35734)
Natomiast co do update'u biosu w twojej nagrywarce i problemow z tym zwiazanych to nie dokonca potrafie wyczytac z twojego postu w czym dokladnie lezy problem. Mam prosbe, zrob zrzut ekranu w tym feralnym miejscu aktualizacji i zamiesc go tutaj. Wtedy latwiej bedzie ci pomoc Na razie jedyne co przychodzi mi do glowy, to ze masz juz zainstalowany bios w wersji GS0C badz nowszej (GS0F lub GS0H), a w takim przypadku oryginalny program flashujacy LiteOn'a nie pozwoli na wgranie starszej wersji. Ale gdyby tak wlasnie bylo to booktype powinno juz dzialac bez problemu. Poki co to sa tylko moje domysly, ale jesli zamiescisz tu screen'a to od razu bedziemy wiedzieli w czym problem i jaki aktualnie masz zainstalowany bios Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 01.07.2004 o godz. 13:28 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Załączyłem zrzut.
A jak sprawdzić jaki BIOS ma nagrywarka? |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
A już skumałem
![]() ![]() To znaczy że mogę bez bólu użyć BookType? Dzięki wielkie za pomoc ![]() Zamieściłem dziś jeszcze jeden problem na forum odnośnie szybkości nagrywania. Może tez będziesz wiedział. |
![]() |
![]() |
#5 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Cytat:
widzę że wiesz dużo na ten temat więc mam pytanie. Czy instalując nowy bios do nagrywarki Liteon 812S tracę w tym momencie gwarację?? Co jeśli tak jak w przypadku powyżej nowy bios nie pozwoli wrócić do wersji starszej? I ostatnie, czy facet w komputerowym może stwierdzić z jakim biosem kupiłem nagrywarkę?? |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Bywalec
Data rejestracji: 03.09.2003
![]() |
Cytat:
Patrz na post perypetie z 1s45 tam bedziesz mial odpowiedz na wszystko Odnosnie wersji biosa Podobno powtarzam podobno po nr seryjnym i dacie prod mozna dowiedziec sie o zainstalowanym typie biosu A jezeli w razie W chcesz miec podkladke to przsle ci kopie mojej korenspondencji z serwisem LiteOna na ten temat
Kompletnie zieloniutki ESC k7s5pro hdd 40Gb Nvidia GeForce 2MX 64mb 256 MB ram Ostatnio zmieniany przez sajo10 : 01.07.2004 o godz. 23:11 |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
Udana zmiana biosu w zadnym wypadku nie oznacza utraty gwarancji. Wrecz przeciwnie, masz pelne prawo do update'u, zreszta po to producent tworzy i udostepnia nowe biosu. Oczywiscie dotyczy to oryginalnych biosow przeznaczonych do konkretnego modelu nagrywarki. Gorzej moze byc jesli w czasie aktualizacji cos pojdzie nie tak i naped "padnie". Wtedy serwis moze odmowic bezplatnej naprawy, ale to nie jest regula. Inna sprawa ze w przypadku napedow LiteOn'a i jego OEM'ow w znakomitej wiekszosci takich "padnietych" nagrywarek mozna przywrocic je do zycia. Wystarczy program MTKFlash, bios w pliku bin i troche umiejetnosci. Procedura takiej reanimacji jest opisana w wielu postach, znajdziesz jesli tylko poszukasz na formu. Dodam tylko ze w podobny sposob mozna wgrac do nagrywarki starszy bios niz ten ktory aktualnie w niej sie znajduje (jesli to komus koniecznie potrzebne). Innym, nieco ekstremalnym przykladem uzycia tego programu moze byc wgrywanie biosu z innego kompatybilnego napedu w celu przerobki, choc ostatnio coraz czesciej patch'uje sie juz oryginalne programy flashujace pod Windows. Tym sposobem wiele osob podkrecilo np. LDW451S na LDW851S, albo 812S na 832S. W pierszym przypadku dawalo to mozliwosc wyzszej predkosci zapisu, a w drugi teoretycznie mozliwosc zapisu nosnikow DL. Takich przykladow podkrecania bylo juz mnostwo, a poczatki siegaja starszych napedow CDRW. Musisz tylko pamietac ze uzywanie MTKFlash teoretycznie lamie warunki gwarancji. W praktyce ktos kto wie jak go uzywac wykozysta go tak, ze jesli zajdzie taka potrzeba, serwis nie bedzie w stanie tego stwierdzic. A co do "panow ze sklepow komputerowych" to sam przekonalem sie wielokrotnie, ze bardzo czesto sa to ludzie ktorzy znaja sie na rzeczy tylko baaaardzo powierzchownie, i w rzeczywistosci nie maja bladego pojecie o sprzecie. Sa oczywiscie wyjatki, ale nie jest ich wiele. Wyzszy poziom prezentuja na ogol serwisanci z wlasciwych serwisow.
Acha, no i co do mozliwosci sprawdzenia z jakim biosem naped zostal zakupiony - faktycznie, tak jak napisal kolega wyzej, mozna to okreslic na podstawie numeru seryjnego nagrywarki. Ale tu wracamy do fachowosci i wiedzy ludzi ze sklepow komputerowych (podkreslam, wiekszosci a nie wszystkich). Na ogol nie bede potrafili tego stwierdzic. Oni odbieraja tylko sprzet, a pozniej odsylaja go do serwisu LiteOn'a czyli do firmy AB, ktora jest przedstawicielem na Polske. Fachowcy z AB bede juz potrafili to okreslic. Pytanie tylko czy bedzie im sie chcialo i po co mieliby to robic. Bo tak jak mowilem na poczatku, udana aktualizacja jest jak najbardziej zgodna z warunkami gwarancji. Producent nawet zaleca update firmware'u Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 01.07.2004 o godz. 23:39 |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.09.2003
![]() |
nie zawsze tak robia ja odeslalem im 1s45 z softem od 1s41 (ubzduralo mi sie ze mialem 1s41) i dopiero po oddaniu do serwisu zauwazylem swoj blad (i ogarna mnie strach co do stanu moich finansow) ale bylo za pozno na podjecie jakichkolwiek krokow (zmniany eepromu na wlasciwy)
#10 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.01.2004
![]() |
Cytat:
We wszystkich trzech sklepach sprzedawcy twierdzili że tracę gwarancję. W dwóch z nich dopiero serwisanci stwierdzili że wykonana poprawnie aktualizacja BIOS'u nie powoduje utraty gwarancji. W trzecim sklepie nawet serwisant tego nie wiedział. |
|
![]() |
![]() |
#11 |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Dzięki za wyjaśnienie
![]() P.S. sajo10 prześlij mi tą korespondencję. pozdrawiam |
![]() |
![]() |
|