Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.07.2004, 12:59   #1
pafeu
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.07.2004
pafeu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy BookType 1.0.6 dla LiteOna - czy potrzeba instalować firmeware

Witam.
Tak jak zaznaczałem w temacie . Mam LiteOna 851 s i chcę wypalić płytę dla stacjonarnego DVD. Przy użyciu BookType ale na stronie http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=3358110241
podają, że wcześniej trzeba zainstalować GS0C, by można było używać BookType. Niestety przy instalacji wyskakuje mi error mówiący o tym że nie wykrył napędu, ale wykrył następujące napędy
1-0-0-0 i nazwa mojego Combo LG
1-0-1-0 i tu nazwa LiteOna
Pytanie, czy potrzeny jest tem GS0C dla BookType i dlaczego nie chce się instalować GS0C, czyżbym musiał na odwrót podłączyć napedy?
pafeu jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.07.2004, 13:22   #2
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawa wyglada tak, jesli aktualnie masz bios GS07, GS08 to nie mozesz uzywac booktype do zmiany bitsettingu. Zeby moc go uzywac musisz zaktualizowac bios do jednej z tych wersji: GS0C, GS0F, GS0H. Bitsetting dziala tez z biosem w wersji GSC2 ale pamietaj ze ten ostatni to wydanie nieoficjalne, choc wielu bardzo go sobie chwali. Dokonano w nim kilku optymalizacji, o ktorych mozesz przeczytac w osobnym topicu (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35734)
Natomiast co do update'u biosu w twojej nagrywarce i problemow z tym zwiazanych to nie dokonca potrafie wyczytac z twojego postu w czym dokladnie lezy problem. Mam prosbe, zrob zrzut ekranu w tym feralnym miejscu aktualizacji i zamiesc go tutaj. Wtedy latwiej bedzie ci pomoc
Na razie jedyne co przychodzi mi do glowy, to ze masz juz zainstalowany bios w wersji GS0C badz nowszej (GS0F lub GS0H), a w takim przypadku oryginalny program flashujacy LiteOn'a nie pozwoli na wgranie starszej wersji. Ale gdyby tak wlasnie bylo to booktype powinno juz dzialac bez problemu. Poki co to sa tylko moje domysly, ale jesli zamiescisz tu screen'a to od razu bedziemy wiedzieli w czym problem i jaki aktualnie masz zainstalowany bios

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 01.07.2004 o godz. 13:28
Sebastian997 jest offline  
Stary 01.07.2004, 13:39   #3
pafeu
Nowy na forum

Załączyłem zrzut.
A jak sprawdzić jaki BIOS ma nagrywarka?
Dołączone obrazki
-image0.jpg 
pafeu jest offline  
Stary 01.07.2004, 13:40   #4
pafeu
Nowy na forum

A już skumałem Jest napisane jak wół GS0F
To znaczy że mogę bez bólu użyć BookType?

Dzięki wielkie za pomoc

Zamieściłem dziś jeszcze jeden problem na forum odnośnie szybkości nagrywania. Może tez będziesz wiedział.
pafeu jest offline  
Stary 01.07.2004, 13:47   #5
Sebastian997
Forumator

Cytat:
Napisany przez pafeu
A już skumałem Jest napisane jak wół GS0F
To znaczy że mogę bez bólu użyć BookType?

Dzięki wielkie za pomoc

Zamieściłem dziś jeszcze jeden problem na forum odnośnie szybkości nagrywania. Może tez będziesz wiedział.
Zgadza sie, masz GSOF i mozesz juz uzywac booktype. Jesli chcesz poszerzyc baze nosnikow zawarta w firmwarze to mozesz ewentualnie uaktualnic go do najnowszej wersji GS0H. Ale to nie jest obowiazkowe . Nowszy bios to na ogol plus w postaci poprawek lub wiekszej bazy nosnikow, choc uczciwie trzeba przyznac ze czasem zdarza sie ze nowszy bios wnosi jakis blad (ale to sytuacje rzadkie, marginalne)
Stary 01.07.2004, 14:48   #6
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Sebastian997
Sprawa wyglada tak, jesli aktualnie masz bios GS07, GS08 to nie mozesz uzywac booktype do zmiany bitsettingu. Zeby moc go uzywac musisz zaktualizowac bios do jednej z tych wersji: GS0C, GS0F, GS0H. Bitsetting dziala tez z biosem w wersji GSC2 ale pamietaj ze ten ostatni to wydanie nieoficjalne, choc wielu bardzo go sobie chwali. Dokonano w nim kilku optymalizacji, o ktorych mozesz przeczytac w osobnym topicu (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35734)
Natomiast co do update'u biosu w twojej nagrywarce i problemow z tym zwiazanych to nie dokonca potrafie wyczytac z twojego postu w czym dokladnie lezy problem. Mam prosbe, zrob zrzut ekranu w tym feralnym miejscu aktualizacji i zamiesc go tutaj. Wtedy latwiej bedzie ci pomoc
Na razie jedyne co przychodzi mi do glowy, to ze masz juz zainstalowany bios w wersji GS0C badz nowszej (GS0F lub GS0H), a w takim przypadku oryginalny program flashujacy LiteOn'a nie pozwoli na wgranie starszej wersji. Ale gdyby tak wlasnie bylo to booktype powinno juz dzialac bez problemu. Poki co to sa tylko moje domysly, ale jesli zamiescisz tu screen'a to od razu bedziemy wiedzieli w czym problem i jaki aktualnie masz zainstalowany bios
witam

widzę że wiesz dużo na ten temat więc mam pytanie. Czy instalując nowy bios do nagrywarki Liteon 812S tracę w tym momencie gwarację?? Co jeśli tak jak w przypadku powyżej nowy bios nie pozwoli wrócić do wersji starszej? I ostatnie, czy facet w komputerowym może stwierdzić z jakim biosem kupiłem nagrywarkę??
Air jest offline  
Stary 01.07.2004, 23:08   #7
sajo10
Bywalec

Data rejestracji: 03.09.2003
sajo10 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Air
witam

widzę że wiesz dużo na ten temat więc mam pytanie. Czy instalując nowy bios do nagrywarki Liteon 812S tracę w tym momencie gwarację?? Co jeśli tak jak w przypadku powyżej nowy bios nie pozwoli wrócić do wersji starszej? I ostatnie, czy facet w komputerowym może stwierdzić z jakim biosem kupiłem nagrywarkę??

Patrz na post perypetie z 1s45 tam bedziesz mial odpowiedz na wszystko
Odnosnie wersji biosa Podobno powtarzam podobno po nr seryjnym i dacie prod mozna dowiedziec sie o zainstalowanym typie biosu A jezeli w razie W chcesz miec podkladke to przsle ci kopie mojej korenspondencji z serwisem LiteOna na ten temat

Ostatnio zmieniany przez sajo10 : 01.07.2004 o godz. 23:11
sajo10 jest offline  
Stary 01.07.2004, 23:28   #8
Sebastian997
Forumator

Udana zmiana biosu w zadnym wypadku nie oznacza utraty gwarancji. Wrecz przeciwnie, masz pelne prawo do update'u, zreszta po to producent tworzy i udostepnia nowe biosu. Oczywiscie dotyczy to oryginalnych biosow przeznaczonych do konkretnego modelu nagrywarki. Gorzej moze byc jesli w czasie aktualizacji cos pojdzie nie tak i naped "padnie". Wtedy serwis moze odmowic bezplatnej naprawy, ale to nie jest regula. Inna sprawa ze w przypadku napedow LiteOn'a i jego OEM'ow w znakomitej wiekszosci takich "padnietych" nagrywarek mozna przywrocic je do zycia. Wystarczy program MTKFlash, bios w pliku bin i troche umiejetnosci. Procedura takiej reanimacji jest opisana w wielu postach, znajdziesz jesli tylko poszukasz na formu. Dodam tylko ze w podobny sposob mozna wgrac do nagrywarki starszy bios niz ten ktory aktualnie w niej sie znajduje (jesli to komus koniecznie potrzebne). Innym, nieco ekstremalnym przykladem uzycia tego programu moze byc wgrywanie biosu z innego kompatybilnego napedu w celu przerobki, choc ostatnio coraz czesciej patch'uje sie juz oryginalne programy flashujace pod Windows. Tym sposobem wiele osob podkrecilo np. LDW451S na LDW851S, albo 812S na 832S. W pierszym przypadku dawalo to mozliwosc wyzszej predkosci zapisu, a w drugi teoretycznie mozliwosc zapisu nosnikow DL. Takich przykladow podkrecania bylo juz mnostwo, a poczatki siegaja starszych napedow CDRW. Musisz tylko pamietac ze uzywanie MTKFlash teoretycznie lamie warunki gwarancji. W praktyce ktos kto wie jak go uzywac wykozysta go tak, ze jesli zajdzie taka potrzeba, serwis nie bedzie w stanie tego stwierdzic. A co do "panow ze sklepow komputerowych" to sam przekonalem sie wielokrotnie, ze bardzo czesto sa to ludzie ktorzy znaja sie na rzeczy tylko baaaardzo powierzchownie, i w rzeczywistosci nie maja bladego pojecie o sprzecie. Sa oczywiscie wyjatki, ale nie jest ich wiele. Wyzszy poziom prezentuja na ogol serwisanci z wlasciwych serwisow.
Acha, no i co do mozliwosci sprawdzenia z jakim biosem naped zostal zakupiony - faktycznie, tak jak napisal kolega wyzej, mozna to okreslic na podstawie numeru seryjnego nagrywarki. Ale tu wracamy do fachowosci i wiedzy ludzi ze sklepow komputerowych (podkreslam, wiekszosci a nie wszystkich). Na ogol nie bede potrafili tego stwierdzic. Oni odbieraja tylko sprzet, a pozniej odsylaja go do serwisu LiteOn'a czyli do firmy AB, ktora jest przedstawicielem na Polske. Fachowcy z AB bede juz potrafili to okreslic. Pytanie tylko czy bedzie im sie chcialo i po co mieliby to robic. Bo tak jak mowilem na poczatku, udana aktualizacja jest jak najbardziej zgodna z warunkami gwarancji. Producent nawet zaleca update firmware'u

Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 01.07.2004 o godz. 23:39
Stary 01.07.2004, 23:55   #9
sajo10
Bywalec

Data rejestracji: 03.09.2003
sajo10 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
nie zawsze tak robia ja odeslalem im 1s45 z softem od 1s41 (ubzduralo mi sie ze mialem 1s41) i dopiero po oddaniu do serwisu zauwazylem swoj blad (i ogarna mnie strach co do stanu moich finansow) ale bylo za pozno na podjecie jakichkolwiek krokow (zmniany eepromu na wlasciwy)
Stary 02.07.2004, 06:34   #10
Noodles
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.01.2004
Noodles zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Sebastian997
Udana zmiana biosu w zadnym wypadku nie oznacza utraty gwarancji. Wrecz przeciwnie, masz pelne prawo do update'u, zreszta po to producent tworzy i udostepnia nowe biosu. Oczywiscie dotyczy to oryginalnych biosow przeznaczonych do konkretnego modelu nagrywarki. A co do "panow ze sklepow komputerowych" to sam przekonalem sie wielokrotnie, ze bardzo czesto sa to ludzie ktorzy znaja sie na rzeczy tylko baaaardzo powierzchownie, i w rzeczywistosci nie maja bladego pojecie o sprzecie. Sa oczywiscie wyjatki, ale nie jest ich wiele. Wyzszy poziom prezentuja na ogol serwisanci z wlasciwych serwisow.
Zgadza się. Niedawno dzwoniłem do 3 sklepów w Katowicach w których najczęściej robię zakupy z pytaniem o gwarancję po zmianie BIOSU nagrywarki.
We wszystkich trzech sklepach sprzedawcy twierdzili że tracę gwarancję. W dwóch z nich dopiero serwisanci stwierdzili że wykonana poprawnie aktualizacja BIOS'u nie powoduje utraty gwarancji. W trzecim sklepie nawet serwisant tego nie wiedział.
Noodles jest offline  
Stary 02.07.2004, 08:07   #11
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki za wyjaśnienie

P.S. sajo10 prześlij mi tą korespondencję.

pozdrawiam
Air jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: