Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.03.2003, 00:33   #1
flipmo
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.03.2003
flipmo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question LG SuperMulti DVD-RW GMA-4020B, czy warto ?

Witam

wlasnie zastanawiam sie nad kupnem wymienionego w topicu palnika. Moze ktos juz mial stycznosc z tym sprzetem i ma jakies sugestie ?
generalnie slyszalem ze jest to dobry palnik i ze pomimo tego ze producent nie podaje tego to wypala on plyty DVD+R (troszke maslo maslane ale sens chyba to zdanie ma ). A wiec czy wg Was warto kupic tenze palnik czy ... ?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.03.2003, 07:40   #2
grunger
Bywalec

Data rejestracji: 14.07.2002
grunger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam tą nagrywarkę i szczerze jestem z niej zadowolony. Nie trafiłem jeszcze na markę dvd-r której by nie nagrała. Cena jest przystępna i ma 2 lata gwarancji. Tylko skąd masz info o wypalaniu dvd+r?
grunger jest offline  
Stary 16.03.2003, 08:10   #3
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.02.2003
Luzaczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam ja. Na temat DVD+R nic nie wiem, nie probowalem, przez mysl mi nie przeszlo by w ogole kupic 2x drozsza plyte.

Niestety sporo plyt nie wypala prawidlowo: datawrite, princo, silvercircle, datex. Jednakze!!! To zdecydowanie wina plyt na jakie trafilem, a nie nagrywarki.
Z plyt, ktore polecam (zero ubytkow): Esperanza, TDK, Leda, Ritek DVD-10 - te ostatnie bomba - malo miejsca zajmuja, szybkie i tanie (15zl/szt, czyli 7,50 za jedna strone).
Luzaczek jest offline  
Stary 16.03.2003, 14:18   #4
flipmo
Nowy na forum

Cytat:
grunger napisa***322;(a)
Mam tą nagrywarkę i szczerze jestem z niej zadowolony. Nie trafiłem jeszcze na markę dvd-r której by nie nagrała. Cena jest przystępna i ma 2 lata gwarancji. Tylko skąd masz info o wypalaniu dvd+r?
no wiec to z tym paleniem DVD+R to chyba na pewno bajeczka ... chcialem sie tylko upewnic, bo zamierzam kupic tenze palniczek jak juz wspomnialem a co do marki LG nie jestem do konca przekonany (duzo zwrotow swojego sprzetu przyjmuje LG). Jednakze cena jest przystepna i sa 2 latka gwarancji co rzutuje na to pozytywnie ... jeszcze sie waham nad tym zakupem. Wydaje mi sie tez ze standardem stanie die DVD+R, jednak jest to nieco drozsza zabawka jesli chodzi o plyty i palniki o czym zapewne wiecie .
Stary 16.03.2003, 14:29   #5
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Myślę (jeśli czas zakupu nie gra tutaj ważnej roli) że warto zaczekać na multi-systemowy produkt LiteOn-a .Coś mi się zdaje że cena tego produktu oraz parametry techniczne moga nas mile zaskoczyć .
jaro
januszp jest offline  
Stary 16.03.2003, 15:58   #6
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Co do reklamacji LG... Moi koledzy mieszali w BIOSie nagrywarek CD. Schrzanili przy okazji 2 wypalarki. Normalnie nie powinni tego objac gwarancja (wszak to nie wada fabryczna), a jednak obieli. Malo! Po 3 tygodniach oddali sprzet lepszy niz kolesie oddali do naprawy. Innymi slowy marze o tym, by mi sie nagrywarka zepsula tak za 1,5 roku. Oddam, oczywiscie 2x juz nie bedzie i wtedy dadza lepsza (pewnie GMA-4040B, ktora ma wejsc na jesieni).

Co do czekania... W sprzecie komputerowym nie warto, bo mozna by czekac cale wieki. Za chwile Liteon, potem LG ze swoim +/- in one, juz zapowiadaja 8x pod koniec roku, a Sony bodaj wypuscilo niebieski laser (kosztuje 4 tys$) - bedzie masowo produkowany za rok, pojemnosc strony 15GB. Innymi slowy to myslenie unieruchomi Cie na najblizsze 2 lata, a potem znow cos wymysla i tak w kolko.
Luzaczek jest offline  
Stary 16.03.2003, 16:35   #7
grunger
Bywalec

Data rejestracji: 14.07.2002
grunger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niestety Liteona na rynku jeszcze nie ma, a jak się pokaże to i tak warto poczekać aż się upowszechni i pojawią się jakieś opinie na jego temat. Multiformat jest kuszący, ale przy obenych cenach płytek+
mało opłacalny.
grunger jest offline  
Stary 16.03.2003, 17:11   #8
Luzaczek
Stały bywalec ;)

Oczywiscie multiformat jest bez sensu, ale wiesz... odnosze wrazenie, ze LG robi niektore rzeczy niejako "przy okazji". Zmieniajac BIOS w nagrywarce CD 48x, dolozyli szybsza predkosc nagrywania CD RW. Wypuszczajac nagrywarke DVD, dolozyli DVD-RAM od razu, a teraz wypuszczajac 4x doloza +.
Luzaczek jest offline  
Stary 16.03.2003, 18:38   #9
flipmo
Nowy na forum

no i wlasnie o to chodzi ze czekanie sie oplaca ale jednak bardzo opuznia moment pozyskania danego sprrzetu . Myslalem jeszcze o sonym DVD+RW DRU 500A jednak cena mnie nieco przygniotla
Stary 17.03.2003, 01:24   #10
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
januszp napisa***322;(a)
Myślę (jeśli czas zakupu nie gra tutaj ważnej roli) że warto zaczekać na multi-systemowy produkt LiteOn-a .Coś mi się zdaje że cena tego produktu oraz parametry techniczne moga nas mile zaskoczyć .
jaro
nie liczył bym narazie na to - LG też planuje nową multi-nagrywarkę i ma kosztować ok. 400 $. więc nie wiadomo czy się uda wypuścić taki sprzęt poniżej 300 $ skoro LG jest "tanią" firmą i mu się to nie udało. cholernie drogo kosztują opłaty licencyjne za oba formaty i to podbija cenę. ceny nagrywarek bedą spadać ale nie tak szybko jakbyśmy chcieli
CobraVerde jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: