![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.07.2005
![]() |
Brak możliwości nagrania DVD+R/DVD-RW/CD-RW - niszczenie płyt
Do tej pory nie było żadnych kłopotów z nagrywaniem jakichkolwiek płyt. Dzisiaj zniszczyłem dwie płytki DVD+R (tania Media-Tech i Hawk) oraz pojawiły się problemy (zawieszka, przerwanie nagrywania) podczas nagrywania DVD-RW oraz CD-RW już na samym początku. Najpierw stało się to w Ashampoo, więc zmieniłem program na CDBurnerXP, którym nie nigdy nie zawiódł i niestety to samo. W CDBurnerXP podczas próby nagrania DVD-RW i CD-RW pojawiła się informacja:
wystąpił błąd podczas nagrywania płyty. Prawdopodobnie płyta jest już bezużyteczna. Zazwyczaj takie błędy wynikają z braku kompatybilności nośnika z nagrywarką lub słabej jakości samego nośnika co wydało mi się co najmniej dziwne na początku. Zawsze nagrywam z niższą prędkością, nagrywałem płytki różnych firm (zarówno + jak i -) i zawsze było ok. Co może być tego powodem? Napęd padł po prostu? Bo dziwne, żeby tak nagle kilka nowych i różnych płytek odmówiło posłuszeństwa. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Możliwe, że padła nagrywarka (PS: jaka?).
Możliwe, że padły płytki RW, choć już mniej jeśli było ich kilka różnych (też nie piszesz jakie). Tymi mediatechami i hawkami się nie sugeruj, bo to kompletny szajs. Kup jakieś bardziej firmowe płytki i spróbuj - jak będzie to samo, to próba napędu na innym kompie. To już da jakiś obraz sytuacji. Możesz zaktualizować firmware napedu, ale to pewnie nic nie da, skoro wcześniej nagrywał na tych RW. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Nagrywarka to Lite-On iHAS120 OEM.
Używałem CD-RW 24x Verbatim i DVD-RW Esperanza 4x. Z ciekawości włożyłem jeszcze dwie płytki DVD z filmami (czyściutkie, bez rys, nowe) i okazało się, że strasznie mulą. Długo się uruchamiają, film przeskakuje, nie ma płynności. Jednocześnie nie słychać, żeby płyta wpadła w duże obroty, przeciwnie. Aha, i wydaje mi się, że w tym przypadku jakość używanych płyt (czyli te Hawki, Esperanze i inne) nie ma znaczeni, bo w przeszłości używałem także m.in. TDK czy Verbatim i było bez problemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Dzisiaj kupiłem nową i od razu lepiej. Po prostu Lite-On odmówił posłuszeństwa :-)
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Brak mozliwosci skasowania płyty DVD RW | qqna | Napędy optyczne DVD | 11 | 06.11.2004 11:50 |
Kłopot z kasowaniem płyt DVD RW | irek66 | Napędy optyczne DVD | 15 | 15.10.2004 10:00 |
Problem z SONY DVD RW DW-U54a | Replay | Napędy optyczne DVD | 1 | 02.10.2004 15:59 |
Problem z nagrywanie płyt RW (LG GCE 8480B 48/16/48) | jeszybot | Napędy optyczne CD | 5 | 29.09.2004 17:47 |
Kasowanie płyt DVD rw | koko115 | Napędy optyczne DVD | 2 | 25.05.2004 17:02 |