![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
![]()
Proszę o wyjaśnienie ( bo przygode z DVDR dopiero zaczynam) , czym róznią się płyty DVDR + i DVDR - .
Ostatnio chciałem kupić takie Platinumki , a sprzedawca zapytał się właśnie jaki rodzaj : + czy - . Czym one sie różnią. Czy do nagrywania filmów nadają się jedne lepiej albo gorzej ? Generalnie , których do czego (lub jakich programów , czy opcji w programach do nagrywania) używać. dzięki !! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
hmmmm, i .... dalej niewiem nic !
|
![]() |
![]() |
#4 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
hmm....to może ogólnie o DVD:
http://sound.eti.pg.gda.pl/student/multimedia/dvd.html http://www.ronin.ab.pl/pomoc.php?id=faq jak znajdę linka zasadniczego do pytania ...to wpisze. ogólnie chyba przyjeło sie ...że (-) są do filmów i odtwarzaczy stacjonarnych, a (+) do danych...ale myślę że teraz to bez różnicy. Płyty (+) mogą nie być odczytywane na starszych napędach DVD, ale można zmienić w nich booktype (niektóre nagrywarki), aby były odczytywane jako nie (+).
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 19.12.2004 o godz. 10:38 |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
NO !
i o to mi chodziło ! Dzięki Maciej ! |
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2003
![]() |
[QUOTE=Maciej]
ogólnie chyba przyjeło sie ...że (-) są do filmów i odtwarzaczy stacjonarnych, a (+) do danych...QUOTE] A kto tak przyjal?
#7 | |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
widziałem, że coś takiego jest...szukałem i znalazłem...
Cytat:
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2003
![]() |
Hmmmmm, ale to byloby zbyt duze uproszczenie. Ale, najwazniejsze napisales wczesniej "...ale myślę że teraz to bez różnicy". Z drugiej zas strony mysle, ze poszlo o kase. Philips (+) nie dogadal sie z Pioneerem (-) i dlatego jest jak jest. Prosze zauwazyc, ze Philips "stoi" za (+) produkujac nagrywarki stacjonarne. Pierwsze nagrywarki komputerowe, wspieraly (-). Generalnie najlepiej na tym wyszlo Sony, stojac z boku i przygladajac sie walce obu (pomijam dvd RAM) formatow.
|
|