Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.04.2006, 21:25   #1
MMarciNN
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.04.2006
MMarciNN w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bufor nagrywarki siada na 6% - LiteOn 1673S

Problem mój dotyczy zarówno bufora nagrywarki jak i nagrywania płyt DVD+R. Opisze cały proces nagrywania razem z błedami.
Korzystając z programu Nero w wersji 6.6.0.1 rozpoczynam nagrywanie płyty DVD+R. Płyta rozpędza se(powtarzajace się rozpędzanie i hamowanie)i dość długo, a trwa to około jednej minuty. Po czym następuje nagrywanie z pełną dozwoloną prędkością. Przez cały proces nagrywania, do wystapienia błędu nie występują żadne spadki zarówno bufora odczytu, jak i bufora nagrywarki. Lecz w pewnym momencie płytka jest zwolniona całkowicie, kontrolka LED przestaje sygnalizować nagrywanie, a bufor nagrywarki zostaje na 6%. Nagrywarka jest zawieszona i jedynym sposobem na otwarcie jej jest reset komputera.(oczywiscie otwierania za pomocą awaryjnej dziurki nie biore pod uwage ;D ). Moment zawieszenia jest całkowicie losowy. Nagrywałem różne pliki z różnych partycji, ale także wykonałem pare prób na tych samych plikach, co dało różne momenty zawieszenia się nagrywarki. Ciekawym jest że płytka po wyciągnięciu wygląda jakby nie była nagrywana trybem ciągłym. Na powierzchni powstaja słoje i przerwy w ścieżce. Słoje występują zawsze na końcu nagrywanej sesji(do miejsca do którego nagrywanie miało miejsce). Oczywisćie płytka nienadaje się juz do niczego. Dzieje się tak przy płytach DVD+R. Płytki wielokrotnego zapisu zarówno CD jak i DVD nagrywają się bez zarzutów. Płytek CD+R nie sprawdzałem, ponieważ nie mam żadnej pod ręką.

Teraz wymienię czego próbowałem do usunięcia błędu.
- zmieniałem różne konfiguracje podłączenia Napędu LiteOn.
- Tryp DMA był włączony zawsze.
- Sterowniki ASPI zainstalowałem. Próbowałem zarówno bez sterowników jak i z różnymi ich sposobami zainstalowania(ForceASPI - killaspi, installaspi oraz ASPI Adaptec i instalacja z tego pakietu).
- W akcie desperacji zrobiłem pełny Reinstall systemu.
- Zmiana Biosu na nowszy także nie przyniosła żadnych efektów.

Moja konfiguracja sprzętowo programowa:
- Płyta Gł. - Epox 8KRAI
- HDD - Seagate 80GB S-ATA
- Windows XP Professional
- Nero 6.6.0.1 PL

Nośniki jakich używałem to średniej klasy Hawk. Aczkolwiek znajomy posiadający b. podobną konfiguracje systemową jak i sprzętową nagrywa te płytki bezproblemowo na tej samej nagrywarce. Ja też jakieś dwa tygodnie temu mogłem te nośniki nagrywać.
MMarciNN jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.04.2006, 21:39   #2
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Dwie podpowiedzi:

Raz:

No***347;niki Hawk co tydzie***324; s***261; z innej t***322;oczni

A to oznacza ***380;e w pierwszym tygodniu maj***261; jako***347;***263; Verbatima a w drugim jako***347;***263; ThinkXtra

Albo na odwr***243;t

Wi***281;c radz***281; spr***243;bowa***263; czego***347; lepsiejszego

Bo og***243;lnie pomimo nazwy nie s***261; to p***322;ytki wysokich lot***243;w

Dwa:

Nic nie ma o ta***347;mie IDE

Czy jest 80-***380;y***322;owa i czy w trakcie zmiany konfigu by***322;a podj***281;ta pr***243;ba pod***322;***261;czenia innej ta***347;my?

Je***380;eli odpowiedzi na te pytania brzmi***261;: NIE

Puenta tej podpowiedzi brzmi: WYKONA***262;

Stary 11.04.2006, 22:30   #3
MMarciNN
Nowy na forum

Taśma jest 80 pinowa i działa bez zarzutów.

Taką usterke raczej wykluczam ponieważ nie kopałem przy niej od Hohoh Bardzo dawna.. a inne dyski i konfiguracje dobrze na niej działają.

Gdyby to był problem z przesyłem danych na poziomie Taśmy IDE to chyba płytek DVD RW by także niepotrafił nagrać. Myśle że ten typ rozwiązania możemy odrzucić.

Zaś co do uwagi odnośnie płytek. Możliwe że to wina biedoty produktów pod znakiem Hawk. Ale żeby aż 9-ciu ? No i uwzględniając fakt że gdy nagrywałem płytki przed tym problemem, to korzystałem własnie poniekąd z biednych Hawków i tam się płytki nagrały dobrze ?
MMarciNN jest offline  
Stary 11.04.2006, 23:00   #4
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez MMarciNN
Zaś co do uwagi odnośnie płytek. Możliwe że to wina biedoty produktów pod znakiem Hawk. Ale żeby aż 9-ciu ? No i uwzględniając fakt że gdy nagrywałem płytki przed tym problemem, to korzystałem własnie poniekąd z biednych Hawków i tam się płytki nagrały dobrze ?
Nawet i 900 Hawków pod rząd może się skopcić z dymem

Przecież jeżeli coś jest kiepskie - to nieważna jest tego ilość tylko kiepskość, prawda?

A przed i po to były te same Hawki i czy miały ten sam ATIP płyty?

Stary 11.04.2006, 22:47   #5
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja mam w***261;tpliwo***347;ci co do zasilacza ("s***322;oje" na p***322;ycie) mo***380;e juz swoje ods***322;u***380;y***322; i nale***380;y mu si***281; wieczny odpoczynek lub tez nagrywarka powinna zalec zamiast niego .

rork jest offline  
Stary 11.04.2006, 23:05   #6
MMarciNN
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez rork
Ja mam wątpliwości co do zasilacza ("słoje" na płycie) może juz swoje odsłużył i należy mu się wieczny odpoczynek
Prosiłbym o poważniejsze traktowanie mojego tematu. Przecież pobór proadu jest taki sam podczas nagrywania DVD RW a DVD+R. Zastanówcie się prosze zanim coś poradzicie.

Prawdopodobnie nagrywarka jest uszkodzona. Aczkolwiek nie chcę się jej pozbywać na jakieś trzy tygodnie oddajac ją do serwisu. Zresztą zauwazyłem że w internecie ten problem występuje wcale nie żadko, więc staram się znaleźć jakąś odpowiedź i wkońcu upublicznić ją. Wszędzie tylko pytania z tym problemem, jakeiś rady, najczęściej dotyczace sterówników ASPI, ale na tym się kończy. Żadnego jednoznacznego rozwiązania problemu. A jak tu nie pomogą, ani pomoc z www.liteon.ab.pl to oczywistym jest że przejdę się do Sprzedawcy i skorzystam z prawa Gwarancji. Do tego czasu mam iskierke nadzieji na rozwiązanie tego problemu bez zbędnego czekania.

EDIT:
W odpowiedzi na pytanie odnośnie Hawków. Nie jestem tego pewien, ale dwa Hawki zostały spalone z innego(wczesniej kupionego) cake'a, a dwa z tego branego pod uwage były nagrane wczesniej prawidłowo. Ale tego nie jestem pewien, ponieważ mam je w jednym pudełku i nie wiem czy nowe 10 płytek dałem od spodu czy od góry .

Wyjaśni się jak jutro zakupie kilka Verbatimów.

Ostatnio zmieniany przez MMarciNN : 11.04.2006 o godz. 23:08
MMarciNN jest offline  
Stary 12.04.2006, 00:04   #7
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Powiem ci tak kup Jakies Verbatimi roznica w cenie nie jest asz tak wysoka, zobacz jak sie nagraja i nie zwalaj na nagrywarke bo ona jest ok

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline  
Stary 16.04.2006, 21:10   #8
MMarciNN
Nowy na forum

Ok. Jestem po testach i paru pytaniach w sklepie, więc napiszę lekkie sprawozdanie. Byłem w sklepie gdzie kupiłem nagrywarke, wypytałem się co z nią takiego i sprzedawca stwierdził że koniecnzie trzeba przynieść do Reklamacji, bo to jest uszkodzenie. Najdziwniejsze wydało mi się że pierwsze pytanie jakie mi zadał to "LiteOn, prawda ?". Ciekawe bo wydawało mi sie żę LiteOn'y nie są aż tak wadliwym sprzętem.

Jednak kupiłem jeszce pare Verbatimów i wykonałem testy. Ździwiłem się bo płytki nagrywają się bezproblemów. Tzn jest jeden mały, ale o tym później. Nie nastawiałem się na dobrze nagraną płytke, ponieważ przeddzień kupna płytek połaziłem po necie i zauważyłem że sporo osób miało ten problem i w wielu przypadkach lepsze płytki nie nagrywały dobrze. Część osób musiałem mailem popytać, ale żaden nie nagrał dobrze na Verbatimce. Mi się jednak udało i chwała . Lecz problem nadal stoi nierozwiązany. Bede musiał porobić testy na innych płytkach.

A teraz troszke o tym problemie przy nagrywaniu. Nie wiem skąd się wziął bo pierwszy raz go ujrzałem. Nagrywa się pięknie, lecz przy weryfikacji odczytuje błąd że Sektory od bla bla bla do sektora bla bla bla nie są identyczne z nośnikiem. Dwa razy ujrzałem ten błąd a nagrałem 9 płyt w sumie. W obu przypadkach sektory były kolejne. Czyli przykładowo od 2000 do 2001. Nie wiem czy to jakiś osobny problem czy związany z tym wyżej opisywanym. (ostatnio jeszce na jednym z dysków pojawiły mi się BadSectory, lecz problem pojawił się także gdy źródłem danych była inna "zdrowa" partycja).

To tyle. Problem po części rozwiązany. I tak przeważnie kupowałem Verbatimy. Gorzej bo czasami dostaje od kogoś całego cake'a jakichś Hawków. Zobaczymy następnym razem. Bo wydawać kasy na całego cake'a nie chce. Może kiedys kupie pojedyńczą płytke. Dziękuje za troske i odpowiedzi
MMarciNN jest offline  
Stary 16.04.2006, 21:35   #9
Szafran
Bywalec

Data rejestracji: 13.06.2002
Szafran w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
moim zdaniem reklamacja to dobra droga
2 na 9 plytek zwalone... hmmmmm to duzo za duzo

lecz najlepiej sprobuj przed reklamacja na jakims pozyczonym zasilaczu
wtedy bedziesz mial pewnosc ze to naped

inna sprawa jest to ze nero sucks
sprobuj tez innego softu do wypalania (jesli dvd-video wypalasz to polecam dvd-decryptera - oficjalnie niedostepny juz - jest w tym najlepszy)
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: