![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Chyba sprzedam swojego liteon'a 411s
witam
opiszę swoje co prawda krótkie ale niezwykle kosztowne przejścia z nagrywareczką Liteon 411S , której mam już dość !!!!!! kupiłem sprzęt w zeszłym tygodniu w wersji BOX, miałą fw FS07 wypaliłem dwie płytki Esperanza DVD-R x4 i jedną Esperanza DVD+R x4 którą nero rozpoznało jako x2,4 w stacjonarnym Philipsie 622 płytki chodzą, czasem (2 -3 razy na cały film) pojawia się efekt zacięcia , ale bardzo krótki góra 100-200ms w stacjonarnym philipsie 625 płytki chodzą bez problemu niestety płytki co prawda chodzą ale baaardzo dziwnie w samej nagrywarce otóż 411S odczytuje te płytki DVD Shrinkerem czy DVD Decryperem, i nawet powerDVD odtwarza je jednak gdy chcemy skoczyć do któregoś z dalszych rozdziałów wywala błąd odczytu płyty i przerywa odtwarzanie w środę wgrałem oficjalny fw FS0B, i zaczęła się tragedia !!!!!!!!!!!!!!!! wypaliłem 7 sztuk ESPERANZA DVD-R x4 i na philipsie działa poprawnie tylko jedna nie pomogło zmniejszenie prędkości nagrywania na x2 film zaczyna się ciąć niemiłosiernie na 3-4 chaptery przed końcem z pozostałych zwalonych płytek 2 dały się dczytać na stacjonarnym DVD SONY Jednynie poprawnie nagrywa się DVD+RW niestety w dalszym ciągu mam dziwne komunikaty o uszkodzonej płycie przy odtwarzaniu płyt w 411'ce za pomocą powerDVD, również przy odtwarzaniu DVD+RW mam tanią płytkę AKOSS'a DVD-R x4 nagraną przez kolegę na plextorze, działa bez problemu zarówno na stacjonarnym playerze jak i w samej 411'ce nie ma żadnych durnych komunikatów o uszkodzonej płycie nie podejrzewam o złe czytanie mojegho philipsa DVD 622 bo według testów czyta on 100% nagrywanych płyt DVD-R i DVD+R tak więc niestety muszę potwierdzić opinie części osób z forum, że LITEON wypuścił BOOBLA i to totalnego bubla i nie dosyć tego to wypuszcza jeszcze nowe fw które ******ą jeszcze bardziej i tak już mocno po******oną nagrywarkę niestety takie problemy nie dają mi żadnych szans na wymianę gwarancyjną czy też zwrot gotówki, ale niech mój post będzie przestrogą dla tych którzy chcą zaoszczędzić ![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.07.2003
![]() |
Zanim wurzucisz swoja nagrywarke na smietnik
![]() ![]()
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Potwierdzam. Koniecznie wgraj nowy firmware FS0F !!! Moim zdaniem jest to pierwsza, naprawdę dopracowana wersja softu do 411S. Lite-On za bardzo się pospieszył z wprowadzeniem tego modelu na rynek i wcześniejsze wersje f/w sprawiały wielu użytkownikom sporo kłopotów przy zapisie i odczycie tanich płyt "minusowych". Popsuły mu też opinię. Ale z najnowszym f/w to naprawdę dobra nagrywarka, wg opinii moderatora CDFreaks nie ustępująca, a nawet przewyższająca Pioneer'a 106.
Nulek |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
właśnie ściągnąłem nowy FW ze stronki Liteona
mam nadzieję że problemy ustąpią chociaż w części szkoda mi tylko tej kasy wydanej na płytki któe trafiły do kosza ![]() ale cóż, człowiek uczy się na błędach to że nagrywarki CD-RW Liteona uważam za najlepsze popchnęło mnie w stronę liteona
#5 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
I nie straciłbyś kasy na eksperymenty... Ja z założenia staram się wypalać na dobrych nośnikach, więc moje wrażenia z eksploatacji Lite-Ona są bardzo pozytywne. Najnowszy formware zdecydowanie poprawia działanie 411S na tanich płytach "minusowych". Nie oznacza to jednak, że KAŻDA badziewna płyta wypali się pomyślnie. Czasem bywa tak, że jakaś płytka nagra się OK, a druga, taka sama, już nie. Nie jest to wina nagrywarki!! Tanie, kiepskie nośniki mają właśnie to do siebie, że nie wszystkie egzemplarze są wystarczającej jakości. Zakup takich płyt jest loterią i żaden formware tego nie zmieni. Decydując się na zakup najtańszych płyt musicie być przygotowani na to, że część z nich wyląduje w koszu... Nulek Ostatnio zmieniany przez Nulek : 17.11.2003 o godz. 11:10 |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
ja jednak obstaję przy tym , że nagrywarka LITEON 411S jest niedopracowanym produktem
wiem, że zarówno esperanze jak i akossy tak ganione na forum za jakość bez problemu wypalają się na wyższych cenowo nagrywarkach i nie ma później problemu z odczytem ich w stacjonarnych DVD playerach mam tylko nadzieję że z kolejnymi FW sytuacja się poprawi, bo niestety nie stać mnie na plextora za 1200 zł ![]()
#7 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Nulek |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.11.2003
![]() |
No cóż, nikt nie mówi że Lite-On jest idelany, jednak ja za namową Nulka nagrywam na TDK (RICOH) i płytki śmigają na philipsie DVD 622, o którym wcześniej wspominałeś, bardzo dobrze.
Nie miałem nawet problemów przy nagrywaniu na starszych biosach, nie mówiąc już o wersji FS0F.
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.10.2003
![]() |
Mogę potwierdzić info NULKA , na TDK-ach i VERBATIMACH nagrywał LITEK ZAWSZE O.K. a teraz na tych z dolnej półki (cenowej).
Pozdro. |
![]() |
![]() |
#10 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
wczorej kupiłem Verbatima DVD-R x2 i EMTEC DVD-R x4
wypaliłem już na nowym fw na verbatimce harrego pottera i płytka odtwarza się poprawnie 2 razy prawie niezauważalne zacięcie pod sam koniec płyty na minutę przed napisami końcowymi na EMTECU x4 wypaliłem 2fat2furious i płytka nie zacięła się nawet raz przez cały film jutro będę testował esperance i x-diski wracając do tematu, zawsze uważałem liteona za dobrego producenta miałem 3 nagrywarki CDRW tej firmy i nigdy nie było problemów nie mogę zrozumieć jak nagrywarka bez problemu nagrywa DVD+r takie śmieciowate no-name bez żadnego nadruku i to x4 i płytki działają wszędzie OK a z DVD-R takier problemy mam nadzieję że nie będę musiał zmieniać nagrywarki a za kilka dni pokaże się nowy jeszcze lepszy fw do 411 i będę happy ps. zauważyłem ciekawą rzecz: jeśli na liteonie nagram płytkę dvd-r nawet x4 ale film będzie zajmował jakieś 95 % płytki (królm lew, fast&furious) to nawet ze starszymi biosami płytki choć tną się w samym liteonie to na stacjonarkach chodzą OK
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.01.2003
![]() |
Ja absolutnie nie zarejestrowałem jeszcze żadnych problemów z tą nagrywarką. Wszystkie filmy wypaliła mi bezbłędnie do tej pory. Na każdym rodzaju i gatunku nośnika, o każdej porze dnia i nocy
![]() ![]() Pozdro.
#13 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
a do wypalania NERO6.0.0.23 mam już troszkę doświadczeń z dvd, choć nagrywarka jaką tetowałem to plextor ...... wczoraj wypaliłem X-Diska DVD-r x2 i chodzi bez problemów więc jhak pisałęm wcześniej mam nadzieję że FSOF rozwiązał znaczną część problemów
![]() |
|
|