Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.07.2010, 10:52   #1
psujak
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.07.2010
psujak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Chyba zepsułem nagrywarke, BIOS widzi, Windows nie

Załatwiłem sobie starą nagrywarkę Lite-ON DVD-RW SOHW-1673S. Podłączyłem ją, działała dobrze, nagrałem płytę, nie było żadnych problemów, ale postanowiłem ją przeczyścić bo tacka była bardzo brudna. Rozkwieciłem ją całą, by wyczyścić tackę i przy okazji zobaczyć czy jest w środku zakurzona, czy laser nie jest zabrudzony. Stwierdziłem że laser wygląda ok i go nie ruszałem. Pod spodem nagrywarki był układ scalony który był zaklejony grubym na milimetr, klejącym się, białym kawałkiem gumy, czy czegoś takie, trudno mi powiedzieć co to był za materiał, kładąc nagrywarkę na biurku ten klejący się kawałek odkleił się i odsłonił na tym układzie scalonym jakieś okienko, nie ruszałem go, tylko odkleiłem to coś od biurka, przykleiło się do tego trochę kurzu, ale z powrotem zakleiłem tym układ i z kręciłem nagrywarkę.

Układ ten miał oznaczenie:
BD7902FS
446 H51H

Po ponownym podłączeniu nagrywarki, przestało ją wykrywać w Windowsie XP SP3. W biosie jest ona wykrywana i kiedy wsadzam do niej płytkę z Windowsem to instalator się z niej botuje, tak więc jako tako działa nadal, ale nie do końca sprawnie, bo jak instalator Windowsa się odpala to najpierw parę minut wczytuje różne sterowniki, potem dopiero pojawia się ekran z informacją o instalacji, a na tym napędzie po wczytaniu przez instalator sterowników zamiast ekranu instalacji wyskakuje niebieski ekran śmierci, taki jak przy zawieszaniu się XP.

Próbowałem 2 płyt z XP, z SP2 i SP3 i obydwie się w ten sposób zawieszały, zmienił taśmę IDE ale to też nie pomogła, instalator Windowsa nadal się zawiesza, a spod Windowsa w ogolę napędu nie widać. Kiedy podłączam inny napęd (nagrywarkę CD) do tej taśmy to instalator Windowsa z tych płyt na tym napędzie się nie zawiesza a CD-Rom jest wykrywany w Windowsie.

Dodam że oprócz zmiany taśmy zmieniałem też wtyczkę do której podłączałem DVD, a w menadżerze urządzeń i opcji Dodaj sprzęt również tej nagrywarki już nie wykrywa.

Da się to jakoś naprawić, czy przez to że ta gruba naklejka odkleiła się z układu scalonego wszystko już stracone? Bo dziwi mnie że w biosie nadal napęd widać, czyta on płytę z instalacją Windowsa (wywala ekran śmierci kiedy instalator kończy wczytywanie sterowników i sprawdzanie sprzętu, ale jednak płytę czyta), zaś w Windowsie w ogolę go nie widać.
psujak jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: