![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.05.2005
![]() |
Ciagle nagrywanie plyt DVD a jakosc palenia?
Jak to jest?
Mam do wypalenia ok. 15-20 plyt DVD i mam zamiar je wypalic 1-na za 2-ga, to znaczy: wypalam 1-na, wyjmuje, od razu wkladam 2-ga, wypalam i tak dalej. Czy nie ma przeciwskazan dla takiego czegos i czy nie powinieniem odczekac z 5-10 minut miedzy kolejnymi plytami aby naped nieco ostygl? Wreszcie, czy takie ciagle palenie nie wplynie negatywnie na jakosc zapisu plyt? Co z wieksza iloscia np. 30 plyt po kolei bez przerwy? Pytanie dotyczy ogolnie wszystkich napedow, a nie jakiegos konkretnego choc ja akurat mam LG. Wypalanie z predkoscia 8x - 12x (jeszcze nie wiem). Paliliscie juz wieksza ilosc plytek po kolei jedna za druga, bez zadnych przerw? Jakie doswiadczenia - czy naped bardzo sie grzal, czy zauwazyliscie jakies roznice w jakosci pomiedzy kolejnymi plytami lub 1 plyta palona osobno? Dzieki za odpowiedzi (pytanie jest jak zwykle jak najbardziej powazne i o takie tez prosze odpowiedzi, nienabijanie sie etc)! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.05.2003
![]() |
Swego czasu robiłem takie maratony na mojej nagrywrce CD (nagrywałem z prędkością 40x - to max dla mojej cdrw) po kilka-kilkanaście płyt metodą 1-na po 2-giej, ale to były markowe nośniki - zwykle używam dysana "brązowego".
Wszystkie płyty potem się czytały a nagrywarka choć ciepła to nic jej nie było. Zauważyłem też że bardziej się nagrzewa jak wypala się płytkę z prędkością 24x niź 40x... Choć to już nie to samo jak na kumpla nagrywarze Mitsumi CD-R x2 (oj to były czasy - płytę po wyjęciu trzeba było "powachlować" trochę ![]() Co do ilości błędów to nic nie mogę powiedzieć gdyż nie miałem wtety czasu i ochoty aby to sprawdzać.
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
ja nagrywam po 10-20 DVD naraz i nic nie zauważyłem żeby coś źle chodziło(takie maratony robie 2 razy w tygodniu od 7 m-cy). podobnie robie z CD (ostatnio wypalałem 26 sztuk i wszystko fajnie śmiga)
wypalam na Nec'u 3500A
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Na NEC-u ND-2500A i Pleksie 716A można palić jedna za drugą bez straty jakości, testowałem jednak dla nie więcej jak 5-6 płyt na jeden raz.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.06.2004
![]() |
Witam, ja na swoim Benq 1620 paliłem po 15 płytek DVD jedna za drugą i wszystko było i jest OK
|
![]() |
![]() |
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 24.01.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W zasadzie nie ma problemu z ciaglym wypalaniem plyt.
...ale: 1. Dotyczy plyt audio. System Win XP czasem lubi cos z siebie pochrzanic i wychodza plyty zwalone - calym blokiem, tzn jak rozpocznie na ktorejs z plyt to na kolejnych tez sa walniecia. Nie czesto to sie zdarza, ale jednak. Ochronic sie przed tym mozna restartujac komputer co kilka plyt. Praktycznie eliminuje to ten problem. Oczywiscie nie pisze tutaj o blednym nagrywaniu (za duza predkosci odczytu, zapisu, etc), czy problemach systemowych badz sprzetowych to zupelnie inna bajka. 2. Temperatura otoczenia. Przy bardzo duzych upalach nawet dobre chlodzenie niewiele pomoze. Jakosc spada. Wszystko kwestia wyczucia. Ja temperature nagrywarki mierze reka. Jak jest duzy upal i wyciagam kolejna nagrana plytke to czuje jej temperature. Jezeli jest zbyt wysoka (prawie 50 stopni to daje napedowi odpoczynek. Zauwazylem, ze moj LG GSA 4163B jak sie zbyt rozgrzeje to nie trzyma jakosci zapisu. W "normalnych" warunkach atmosferycznych przegrzanie raczej nie nastapi. Najdluzej nagrywalem na mojej obecnej nagrywarce cos ok 5 godzin i problemu nie bylo. Pozdrawiam Adach |
![]() |
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.04.2005
![]() |
Cytat:
Nagrywałem też płytki hurtem (ale max. 6-7 dziennie) i nie było problemów. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nawet nie warto na to odpowiadać, ale dla innych - wentylator w blaszaku załatwi sprawę przegrzania.
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() NC
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.05.2005
![]() |
> nawet nie warto na to odpowiadać
? a czemu to? |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Ja na Benq 1620 wypaliłem 33 płyty DVD jedna za drugą i jakość nie spadła. Nagrywałem z obrazów filmy na TDK -R x8 i wszystkie działają. Ufffffff to był maraton. Oczywiście Benq pełni tylko rolę nagrywarki, jako czytnik mam Liteona 1653 bo się do tego nadaje lepiej niż Benq.
|
![]() |
![]() |
#12 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a niby dlaczego miala by wam jakosc spadac ??
bo laser sie spocil ?? |
![]() |
![]() |
|
|