![]() |
czyli masz teraz dma2 - to dobrze - wiec sterowniki , albo aspi zostalo - sprawdz to apsi plikiem apicheck.exe. jak go w tej ersji nie mas zsciagnie 4.7.1.2 tam bedzie
|
co masz na mysli ze da sie przelaczyc?
no to tak: dvd faba nie instalowalem, byl z poprzedniej instalacji na dyski za pierwszym uruchomieniem zaproponowal, zgodzilem sie i bylo UDMA2. pozniej wzialem "tylko PIO", przeszlo na pio, pozniej znowu "dma jezeli dostepne" i nadal jest PIO. innymi slowy: cos jakby fab na sile przelaczal na UDMA i wtedy nie dziala dvd-rom -> jak jest plyta to wiesza kompa, jak wyjme to mysli ze w srodku jest jakas pusta plytka czy cos w ten desen. otwiera puste okienko w kazdym badz razie. na pio dziala cacy, tylko cholernie wolno (plytke nagrywa w godzine...) sterowniki od plyty mam nowe, swiezutkie ze strony producenta. a udma4 nie moze byc, czy tylko 2? bo nie wiem jaki jest max dla nagrywarek. Cytat:
|
a zanim zainstalowa***322;e***347; DVDFab da***322;o si***281; prze***322;***261;czy***263; w mened***380;erze?
|
jak najbardziej ma byc udma2 - poszukaj sterownikow od swojej plyty:taktak:
|
poniewaz jak w menedzerze probowalem, to sie nie przelaczalo. tylko jak DVDFab na sile przelaczyl, to bylo UDMA2.
znalazlem gdzies 80-zylowy. faktycznie, da sie policzyc itd. ;) ale jezeli chodzi o DMA - bez zmian. przeinstalowalem kontroler i nic. jezeli chodzi o sterowniki - co chcecie wiedziec? windows sam automatycznie instaluje. twierdzi, ze lepszych nie ma. teraz Fab tez sie obrazil i nie proponuje przelaczenia, wiec caly czas siedzi na PIO. (dma jezeli dostepne -> PIO). probowalem znowu przelaczac slave/master i nic. w biosie tez gmeralem. nic. teraz jest na auto. ASPI przeinstalowalem (1.8), nero mowi ze dziala wporzo. acha. mowilem, ze na starym kablu dalo sie ustawic UDMA2, ale nie dzialalo. w biosie bylo max UDMA2 do ustawienia, po zmianie kabla w biosie jest max UDMA4 (dla dyskow 5 - bylo i jest) wiec w menedzerze tez powinno sie dac ustawic UDMA4. wirtualnych napedow brak, swieza instalka windowsa, nic napedowego nie instalowalem procz ASPI i nero. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
złość urodzie szkodzi :] |
cos Ty sie tak uparl na to przelaczanie DMA w DVDFabie - wchodzisz to menadzera urzdadzen i wybierasz DMA z listy - restartujesz i sprawdzasz czy sie przelaczyl w tryb DMA
Jak zostal w PIO cos nie tak z ASPi musisz miec |
zasilacz: to z tego,ze
a) ludzie zwykle mowia, ze nie uciagnie tylko napedow/dyskow bo ma za mala moc. to mowie ze ma 550W, wiec na luzach starczy. ma jeszcze kolo 100W zapasu. to po pierwsze b) przestalo dzialac PO REINSTALACJI WINDOWSA. od kiedy reinstalacja windowsa potrafi uszkodzic zasilacz? albo tasme? a moze windows mi wygryzl z tasmy pare zyl? Misiu... czy Ty w ogole umiesz czytac? :P wiesz co to znaczy "BEZPOSREDNIO pod soba"? BEZPOSREDNIO = 1 pod drugim. a tu jest wyraznie moj post - post moderatora - znowu moj post w odpowiedzi. ja pierdziu, ludzie. mozesz sobie byc wredny, ale najpierw czytaj, pozniej sie zastanow, a na koncu, jak uznasz, ze to konieczne, napisz :P [ no dobra, to bylo wredne, ale juz mnie szlag trafia ] poza tym, podniecanie jest zdrowe: http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=481023 irytacja - nie koniecznie. prosze, przedluzcie mi zycie i dajcie spokoj z tym regulaminem. jezeli admin uzna, ze jeden pod drugim = nie wolno mi napisac dwoch postow w 1 temacie, to ok, kasuje konto na forum. no i jezeli uzna, ze w porzadku jest, ze edytowane posty sa czytane, a te glowne w temacie nie. wracajac: mam 3 podstawowe kanaly i 3 pomocnicze. 1-szy to 2 dyski w UDMA 5, drugi to tylko naped na PIO obecnie (bylo na UDMA 2, ale po reinstalacji driver'ow czy czego tam, trzyma sie na PIO caly czas. jakbym wzial go zmusil tym FAB DVD HD Decrypterem to by znowu wlazl na UDMA 2, ale to duzo roboty pozniej zeby wszystko wrocilo do normy, mnostwo przelaczania i restartow, bo nie za kazdym razem lapie). jaki mam kabel? gee... nie wiem. powiem tak: wczesniej dzialalo na DMA, nie bylo problemow, plytki nagrywaly sie w 10 minut, moglem jednoczesnie kopiowac, grac i sluchac muzyki. teraz plyty sie nagrywaja ponad godzine ;) kabla nie zmienialem. ALE wg. tego co jest na http://www.tomshardware.pl/storage/20020806/ide-06.html 80-zylowy powinien miec kolorowe zlacza. moj nie ma. sa jakies inne znaki szczegolne po ktorych da sie rozroznic? poszukam w chacie jakiegos z niebieska wtyka i zobacze czy cos zmieni. dam znac. choc mimo wszystko, na starym kablu tez sie powinno dac wiecej wycisnac. |
Ilość załączników: 1
sprawdz jeszcze tylko to aspi komenda aspichk.exe - dopsles ja w plikach aspi
u mnie co prawda nie ma - bo uzywam innego oprogramowania do nagrywania na tym kompie. ASPI jest zbedne:D |
o ta***347;mie napisa***322;e***347; jedynie tyle, ***380;e wcze***347;niej dzia***322;a***322;o dobrze, a teraz nie mo***380;esz sprawdzi***263; bo jeste***347; chory :czytaj:
no i do tej pory nie wiemy czy to jest 80-***380;y***322;owa ta***347;ma... czyli nie mo***380;na odrzuci***263; - to po pierwsze zasilacz nowy? no i co z tego? :hmm: mia***322;em nowego pioniera... i co? i jest w serwisie :P sterowniki pr***243;bowa***322;e***347; przeinstalowywa***263;? jakie? sk***261;d? tego wci***261;***380; nie wiemy... po drugie - nie podniecaj si***281; tak, bo Ci serducho wysi***261;dzie... :P po trzecie - b***281;d***281; wredny - jak ju***380; si***281; tak chwalisz czytaniem regulaminu, no to sobie doczytaj ***167; -5-: http://forum.cdrinfo.pl/f8/regulamin...info-pl-11762/ :czytaj: wredny jestem - wiem :] po prostu musisz wzi***261;***263; pod uwag***281;, ***380;e przy takich d***322;ugich postach mo***380;na co***347; przeoczy***263; ;) ale ju***380; si***281; czepia***263; nie b***281;d***281; :mruga: wracaj***261;c do sprawy, opr***243;cz wci***261;***380; aktualnych pyta***324;, to tak mi co***347; chodzi po g***322;owie te dyski na SATA... :hmm: |
Ilość załączników: 1
na jakim DMA go system wykrywa bo pisales ze wykrywa tylko do d...y chodzi:taktak:
Załącznik 47390 dawaj fotki - my tu libimy patrzec:D |
z tasma bylo ok. [juz pisalem]
sterowniki probowalem przeinstalowywac [juz pisalem] zasilacz: 550W, nowiuski, prima sort [juz pisalem i SPECJLANIE zaznaczalem :P] Cytat:
Cytat:
a) czytam regulaminy b) stosuje sie do nich c) specjalnie wyszczegolnilem CO robilem i jakie przynioslo skutki, zeby nie bylo, ze nie szukalem w necie/na forum i pisze posta d) mimo, ze ludzie odpowiadaja NIE czytajac, staram sie grzecznie zauwazyc, ze pisalem, ze moznaby bylo przeczytac, to jeszcze ci sami ludzie, ktorzy nie czytaja postow przed odpowiedzia sie czepiaja, ze zwracam uwage na to, ze juz cos raz napisale nie mozna sie zirytowac jak ktos probuje sie czepiac o regulamin za bycie uprzejmym? dajcie juz spokoj z tymi regulaminami itd. jezeli chcecie mi pomoc, to dzieki bardzo, prosze przeczytajcie posta od A do Z, bo napisalem w nim wszystko czego juz probowalem, jak wpadniecie na jakis inny pomysl to dajcie znac. jezeli nie, to sie nie czepiajcie, ze musze po 100 razy powtarzac zeby ktos post przeczytal. juz mnie to cale czepianie zaczyna denerwowac bo: a) mam problem b) szukalem w necie kilka dlugich godzin bez efektu c) prosze o pomoc, a w zamian dostaje odpowiedzi, ktore czytalem po 100 razy. to bardzo dobrze, ze probujecie pomoc, naprawde doceniam. ale przeczytajcie najpierw calego posta ;) a jak mowie, ze juz napisalem ze nic nie dalo, to niech sie ludzie nie czepiaja, ze w regulaminie bylo ble ble ble. bo jak ktos nie przeczytal posta za 1 razym, to jak go wyedytuje, to tez go nie przeczytac. ja tylko grzecznie mowie, ze juz probowalem, a w nowym poscie, bo starego nie czytacie (nie wszyscy oczywiscie). no dajcie spokoj. zajmijmy sie topiciem, ok? nie chce tu wychodzic na jakiegos uptight pr*ck, ale staram sie napisac najlepszego posta jakiego potrafie, prosze pokornie o pomoc, a dostaje mi sie po du*ie za to, ze ktos nie czyta moich postow. wciaz czekam na jakies propozycje odnosnie configow czy czegokolwiek oprocz wymiany tasmy/przepinania napedu z mastera na slave'a i vice versa/sprawdzania na innym kompie.. |
nie do...czepili :P tylko zwr***243;ci***322;em uwag***281; i to przy okazji pytania o ta***347;m***281;, bo gdyby nie to, to bym si***281; nawet nie odzywa***322; :> nic z***322;o***347;liwego na my***347;li nie mia***322;em, a ***380;e Duncan tak to sobie wzi***261;***322; do serca.. no c***243;***380;.. bywa
a skoro inni si***281; podporz***261;dkowali, to czemu robi***263; wyj***261;tek dla jednego u***380;ytkownika? to tak by***322;o btw. ja bym upatrywa***322; przyczyn w ta***347;mie, co***347; jakby nie by***322;a 80 :hmm: ewentualnie sterowniki lub... .. zasilacz :idea: |
no wlasnie ,tez tego nie rozumiem ;)
ja mam takie pytanie: w regulaminie nie ma nic o CZYTANIU postow zanim sie bedzie chcialo na nie ODPOWIADAC? :] Deckard, pisalem juz, ze wczesniej dzialalo, a po reinstalce sie zepsulo. Na 98***37; cos w ustawieniach. na tasmie mam tylko na dvd, bylo na slave'ie, na masterze i caly czas to samo. moze jak wyzdrowieje to podlacze u kogos, ale to prawie na pewno nie sprzet. wszystko sie spapralo po reinstalce windy. |
ale***347; Cie sie za ten edit do*****i :> mo***380;e by kt***243;rys pom***243;g***322; w rozwi***261;zaniu problemu ?? sprawdz nap***281;d na innym kompie jak mo***380;esz
edit: od***322;***261;cz dvdrom zostaw na master tylko wypalarke i sprawdz |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:24. |