![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() |
Co oznacza symbol RW?
Od razu mówię, że nie chodzi mi tutaj o ReWriteable, moje pytanie jest trochę mniej banalne
![]() Na szybko przeszukałem google aby znaleźć obrazek przedstawiający ten symbol i oto on: ![]() Jak widać najwyższy napęd ma na środku symbol RW. Niby powinno oznaczać to, że obsluguje nośniki wielkokrotnego zapisu. Wiem jednak, że ten symbol występuję w dwóch rodzajach. Jeden ma pod spodem napisane właśnie 'DVD+ReWriteable' ale jest też z napisem 'DVD+R' i te płyty nie są wielokrotnego zapisu. Co w takim razie oznacza owo RW? Jak można rozwinąć ten skrót? Ostatnio zmieniany przez diz_2k2 : 03.01.2004 o godz. 02:09 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
RW znaczy wlasnie ReWriteable czyli powtorny zapis
![]() ![]() plyty DVDR [z + albo -] sa jak plyty cdr - do jednokrotnego zapisu ![]()
#3 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Poprostu z niewiadomej przyczyny ten znaczek tez pojawia sie na plytach DVD+...
![]()
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
#4 |
ze Stumilowego Lasu
Data rejestracji: 06.11.2003
![]() |
Znaczek RW na odtwarzaczach sprzetowych oznacza, ze producent zapewnia o zgodnosci ze standardem + "plus".
Pozdrawiam eyeore |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Znaczek RW jest symbolem standardów "plusowych", czyli DVD+R i DVD+RW.
Konsorcjum, które opracowało ten standard, nie ma prawa używać znanego symbolu DVD, gdyż jest on zastrzeżony wyłącznie dla standardów zatwierdzonych przez organizację DVD Forum. Jedynie format "minusowy" został oficjalnie zatwierdzony przez DVD Forum. Trzeba przyznać, że logo formatów "plusowych" zostało wybrane dość niefortunnie. Stało się tak dlatego, że pierwotnie planowana była wyłącznie sprzedaż płyt wielokrotnego zapisu, czyli DVD+RW. Konkurencja ze strony formatu "minusowego" wymusiła opracowanie płyt jednokrotnego zapisu, czyli DVD+R. Logo jednak pozostało... Nulek |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() |
Wielkie dzięki za wyjaśnienia.
|
![]() |
![]() |
|
|