Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.07.2004, 20:52   #1
andreliusz
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.11.2003
Posty: 2
andreliusz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy to błąd nagrywarki

Witam,
mam prośbę o Waszą opinię, czy błąd który występuje u mnie na początku nagrywania kwalifikuje moją nagrywarkę do oddania do naprawy.
Dodam, że błąd ten występuje zarówno na nośnikach AXE, jak i Verbatim. Z tym że nie dzieje to się za każdym razem. Zwykle błędy PI są w granicach 7 a PO zdarzają się sporadycznie na poziomie 1-2.
Przy takim błędzie jak tutaj (do 90) nie ma problemu z odtwarzaniem. Ale często dochodzi on do 200 i wtedy DVD wiesza się w tym miejscu (aczkolwiek można przed wystąpieniem błędu przeskoczyć do następnej sceny i oglądać dalej bez problemu).
Błąd ten występował na wszystkich wersjach oprogramowania zarówno oryginalnego do 451, jak i przy 451@851 i teraz 451@832. Próbowałem podłączać DVD jako dysk wewnętrzny (MASTER jako jedyne urządzenie na szynie), jak i w kieszeni zewnętrznej na USB. Nagrywam zawsze z HDD innego niż ten na którym mam system. Zawsze przed nagrwaniem odłączam się od sieci, wyłączam wszystkie programy działające w tle i nie ruszam komputera - nie pojawiają się nigdy błędy buforowania.
Pracuję na Windows XP, Athlon 2000, 512 RAM, płyta główna na chipsecie nvidia z najnowszym biosem.

W sumie poza tymi błędami nagrywarka działa bardzo dobrze, ale raz na jakiś czas psuje mi płytkę. Jeśli to nie błąd nagrwarki to może ktoś ma pomysł jak to naprawić?

Pozdrawiam,
Andrzej
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-blad.jpg  
andreliusz jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.07.2004, 22:57   #2
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
 
Avatar użytkownika VIZZARD
 
Data rejestracji: 02.01.2004
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 11,779
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez andreliusz
Witam,
mam prośbę o Waszą opinię, czy błąd który występuje u mnie na początku nagrywania kwalifikuje moją nagrywarkę do oddania do naprawy.
Dodam, że błąd ten występuje zarówno na nośnikach AXE, jak i Verbatim. Z tym że nie dzieje to się za każdym razem. Zwykle błędy PI są w granicach 7 a PO zdarzają się sporadycznie na poziomie 1-2.
Przy takim błędzie jak tutaj (do 90) nie ma problemu z odtwarzaniem. Ale często dochodzi on do 200 i wtedy DVD wiesza się w tym miejscu (aczkolwiek można przed wystąpieniem błędu przeskoczyć do następnej sceny i oglądać dalej bez problemu).
Błąd ten występował na wszystkich wersjach oprogramowania zarówno oryginalnego do 451, jak i przy 451@851 i teraz 451@832. Próbowałem podłączać DVD jako dysk wewnętrzny (MASTER jako jedyne urządzenie na szynie), jak i w kieszeni zewnętrznej na USB. Nagrywam zawsze z HDD innego niż ten na którym mam system. Zawsze przed nagrwaniem odłączam się od sieci, wyłączam wszystkie programy działające w tle i nie ruszam komputera - nie pojawiają się nigdy błędy buforowania.
Pracuję na Windows XP, Athlon 2000, 512 RAM, płyta główna na chipsecie nvidia z najnowszym biosem.

W sumie poza tymi błędami nagrywarka działa bardzo dobrze, ale raz na jakiś czas psuje mi płytkę. Jeśli to nie błąd nagrwarki to może ktoś ma pomysł jak to naprawić?

Pozdrawiam,
Andrzej
Spróbuj najpierw podłączyć ją gdzieś u kumpla na jakimś innym kompie - będzie inny konfig, stery, itp.

Najlepiej tylko jako master na kanale IDE


Wątpię, żeby byłe to wina release biosu


Nagraj płytkę - sprawdź

Jeżeli będzie to samo - wal do serwisu - tylko inteligentnie to opisz, tzn. różne biosy (oczywiście do 451 ), różne płytki, różne kompy - załącz z dwie płytki i już!

Być może dostaniesz nawet jakiś wyższy model

Zrób najsampierw tak jak mówię, bo jeżeli to nie wina nagrywarki - to twojego sprzętu, konfigu lub sterów - wtedy będziemy myśleć dalej
VIZZARD jest offline  
Stary 17.07.2004, 23:17   #3
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
 
Avatar użytkownika VIZZARD
 
Data rejestracji: 02.01.2004
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 11,779
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jednakże jeżeli ci się nie chce , to spróbuj:

Odinstalować i zainstalować ponownie aspi/forceaspi

Odinstalować/zainstalować kanał IDE

Odinstalować stery nForce2 jakie masz i zainstalować nForce2 2.45 (te podobno rozwiązują większość problemów - choć u mnie na nForce2 wszystkie biegają)

A nóż widelec to pomoże
VIZZARD jest offline  
Stary 17.07.2004, 23:47   #4
andreliusz
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.11.2003
Posty: 2
andreliusz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Jednakże jeżeli ci się nie chce , to spróbuj:

Odinstalować i zainstalować ponownie aspi/forceaspi

Odinstalować/zainstalować kanał IDE

Odinstalować stery nForce2 jakie masz i zainstalować nForce2 2.45 (te podobno rozwiązują większość problemów - choć u mnie na nForce2 wszystkie biegają)

A nóż widelec to pomoże
Dzięki za info.

Jeśli chodzi o sterowniki, to mam teraz wgraną wersję 3.13, ale spróbuję wgrać 2.45. Może się poprawi.
W pozostałych dwóch tematach, czy mógłbyś podać jakąś wskazówkę albo link jak to zrobić?
IDE zainstalowały mi się po wgraniu sterowników od nForce, a ASPI coś tam się wgrywało przy okazji DVD Decryptera czy Nero, ale sam nic nie instalowałem. Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać.
andreliusz jest offline  
Stary 18.07.2004, 13:06   #5
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
 
Avatar użytkownika VIZZARD
 
Data rejestracji: 02.01.2004
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 11,779
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez andreliusz
Dzięki za info.

Jeśli chodzi o sterowniki, to mam teraz wgraną wersję 3.13, ale spróbuję wgrać 2.45. Może się poprawi.
W pozostałych dwóch tematach, czy mógłbyś podać jakąś wskazówkę albo link jak to zrobić?
IDE zainstalowały mi się po wgraniu sterowników od nForce, a ASPI coś tam się wgrywało przy okazji DVD Decryptera czy Nero, ale sam nic nie instalowałem. Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać.
Sciągasz forceASPI1.7, rozpakowujesz, klikasz KILLASPI.BAT <enter>, a potem INSTASPI.BAT <enter> - to tak dla pewności

Co do usunięcia IDE kanału robisz to tak:

1. Klikasz prawym - MÓJ KOMPUTER - z menu wybierasz WŁAŚCIWOŚCI
2. Wybierasz zakładkę SPRZĘT i wybierasz przycisk MENADŻER URZĄDZEŃ
3. Rozwijasz KONTROLERY IDE ATA/ATAPI
4. I na kontrolerze na którym masz zainstalowaną spawarkę (Podstawowy/Pomocniczy kanał IDE) klikasz prawym ODINSTALUJ
5. Potwierdzasz OK i restartujesz kompa
6. Przy ponownym starcie sam znajdzie ci i zainstaluje ponownie Kanał IDE

Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-image1.jpg  
VIZZARD jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.