Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.06.2005, 08:13   #1
ditomek
Bywalec

Data rejestracji: 21.01.2005
ditomek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziekuje za wyjasnienia.
Ale podstawowe pytanie "co to da" dalej zostaje bez odpowiedzi.
Ciekawą teze wygłosił ICEMAC, że "ta nagrywarka jak kazdy litek (wypadki losowe sie zdzarzaja) to dobry sprzet lecz MUSI byc w ODPOWIEDNICH REKACH"
Zastanawiam sie co to są odpowiednie ręce.
Czy to ze potrafie ją zflaszować, wiem jak obchodzić sie ze sprzetem (odpowiednie wykształcenie), przepatrzyłem juz wszystkie nośniki sprawia ze mam "odpowiednie ręce".
Moim zdaniem gdyby to był dobry sprzęt nie trzeba było by ząglować biosami (nie próbowałem tylko 07).
W mojej krucjacie z tą nadrywarką chodzi o polepszenie jakości zapisu.
Wyobrażcie sobie ze koleś ma starego litka (nie pamietam symbolu).
Nagrywa na niej Platinumy x8 na maxa i w stacjonarnym zadnych problemów.
ja uzywając tego samego nosnika uzyskałem taki efekt, że DVD i mój litek wogóle nie widzą płyty.
Nie ma znaczenia czy palę x8 czy wolniej. Choć dużo wolniej sie nie da bo dla płyt x8 można tylko x6.
Próbowałe juz Verbatimy, TDK (obydwie z kołka i pudełka), Dysany, jakies nonamy zrobione przez MCC, i klapa.
Stopa błędów duza. Filmy w stacjonarnym (oficjalne wsparcie dla DVD+R) sie chacza.
K-Probe ocieka czerwienią.
Pozdrawiam
ditomek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.06.2005, 11:17   #2
MagicO
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.03.2005
MagicO w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja też mam problemy z tą nagrywarą, wgrałem BIOSik z 1693 i lipa, TDK nagrywa się jak chce. Poszło mi jakieś 10 płytek DVD-R i tylko 2 były nagrane poprawnie, tak że później DVD to czytało. Tragedia ;-(. Co ciekawe CD-R to nagrywa bez problemów, ale przecież do CD-R to ja mam Teac'a, po grzyba mi LiteOn.

Panowie i Panie, ogólnie na świecie jest tendencja do produkcji urządzeń typu "włącz do kontaktu i ciesz się", a jak się zepsuje, to kup se nowe.
Nie wiem czemu LiteOn trzeba zmuszać do tego by się nim cieszyć.

Jak jakiś "wyjadacz" LiteOna się ze mną nie zgodzi, to niech kurka wodna poda ustawienia i BIOS itp. Tak by po jego radach ten sprzet chodził jak pierwszej klasy Rikoh, bo inaczej to dyskusja jest jałowa, jedni mówią iż to lipa, iż super sprzęt tylko trzba go lekko ustawić.
(i nie wstawiać mi ty tekstów a'la cza se było kupić Rikoha a nie narzekać)

Proszę jeszcze podać czy po przeróbce na SONY działa to poprawnie czy nie?
I na jakich płytkach szanowny pan nagrywa!
Acha, co znaczy spatchować? Coś podmieniasz czy odpalasz tylko program i wklepujesz przycisk, który już tam jest? Skąd wziąłeś BIOS, z strony codeguys ?

Ostatnio zmieniany przez MagicO : 15.06.2005 o godz. 11:20
MagicO jest offline  
Stary 15.06.2005, 13:32   #3
Ser_Visant
Bywalec

Data rejestracji: 07.05.2003
Ser_Visant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ditomek
Dziekuje za wyjasnienia.
Ale podstawowe pytanie "co to da" dalej zostaje bez odpowiedzi.
Pozwoliłem sobie zrobić mały teścik .... niźej przedstawie wyniki:
Sprzęt:
BOLD - LITEON (JS07)
ZWYKŁY - LITEON z biosem SONY (JY03)
ITALIC - LG GSA-4163B (bios 104) - a tak dla porównania co to potrafi
Testowane nośniki:
DVD+RW Verbatim (4x)
Nagrana wcześniej płyta Dysan DVD+R ze zbyt dużą prędkością - ma masę błędów
Płyta CD-R 700 MB dobrej jakości
---
1 test: Czas zapisu na płycie DVD+RW (ze względu na prędkość nagrywania max.4x wyniki są zbliżone) [nero cd speed]
Prędkość średnio: 4,06X 4,06X 4,01X
Czas nagrania: 14:00 14:25 14:18
---
2 test: Odczyt w/w płyty DVD+RW (na tym samym sprzęcie co była nagrana) [nero cd speed]
Prędkość średnio: 6,23X 6,23X 6,20X
Czasy dostępu: 132/158/258 133/143/232 111/112/187
Użycie CPU: 8% 12% 21% 100% 9% 12% 22% 100% 24% 26% 38% 50%
Tryb Burst: 28MB/s 27MB/s 16MB/s
---
3 test: Odczyt płyty DVD+R dysan nagranej zbyt szybko - Niestety Liteon ani na biosie SONY ani na oryginalnym nie poradził sobie z odczytem - komunikat:
Błąd! L-EC UNCORRECTABLE ERROR (031105) - który wyskakiwał pod koniec odczytu. Jednak subiektywnie można ocenić na podstawie wykresów że liteon na biosie oryginalnym wykres ma mniej "poszarpany" i szybciej odczytuje niż na biosie SONY. Wyniki TYLKO lg [nero cd speed]
Prędkość średnio: 1,87x [...] resztę sobie podaruje
---
4 test: Odczyt płyty CD-R 700 MB (dobrej jakościowo) [nero cd speed]
Prędkość średnio: 37,46X 30,51X 31,15X
Czasy dostępu: 125/153/218 123/155/239 128/129/121
Użycie CPU: 1% 2% 5% 8% 1% 2% 4% 8% 1% 2% 4% 25%
Tryb Burst: 29MB/s 29MB/s 1MB/s
UWAGI: Liteon "wył" jak wściekły za to "sony" i Lg pracowały z umiarkowaną głosnością
---
5 test: Jakość nagranej płyty (powyższej DVD+RW) [KPROBE] sprawdzone bezpośrednio na "SONY" i "Liteonie"
PI (max) = 34 33
PI (total) = 7207 6408
PI (avg) = 0,242 0,213
PO (max) = 15 33
PO (total) = 2710 2266
PO (avg) = 0,091 0,075
---
.... chciałem sprawdzić jeszcze jakość nagranej płyty DVD+RW na LG - i tu stała się rzecz dziwna - po wypaleniu płytki DVD+RW i włośeniu jej do liteona przy teście KPROBE osiągnęła wynik tragiczy - 177884 zgłoszonych błędów PI i 16819 PO.
Następnie tą płytkę nagrałem na "sony" i włączyłem odczyt KPROBE na liteonie - jeszcze gorzej... 321750 błędów PI i 49556 PO
Na konies sprawdziłem jeszcze nagrywając tą pytkę na liteonie i odczyt z liteona na KPROBE....... masakra....1089445 błędów PI i 81458 PO
Niestety z braku czasu nie udało mi się sprawdzić przyczyny nagłego pogorszenia jakości zapisu na DVD+RW - być może "przegrzała się" ? spróbuje ją jeszcze raz kompletnie wyszczyścić i nagrać - może coś pomoże.
pozdr.
Sorki za ewentualne literówki ale przez te testy nie spałem zbyt długo.
--------
UPDATE: jak znajdę czas to na weekend potestuje ją na płytach DVD-R i DVD+R

Ostatnio zmieniany przez Ser_Visant : 15.06.2005 o godz. 13:42
Ser_Visant jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: