![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.01.2004
![]() |
Czy to prawda że płyty dvd utleniają się
Jestem u was od niedawna dużo dzięki wam wiem i wypalam, ale dzisiaj się dowiedziałem że płyty dvd nagrywalne wszystkie za jakiś okres się utleniają i stacjonarne dvd bedzie miało problem z odtwarzaniem danych czy to prawda ?
bo szkoda kolekcji pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 16.11.2003
![]() |
Tez mnie to interesuje ....sam mam kolo 100 filmow na dvd nagrywanych na Verbatimach i Tdk i jestem ciekaw czy po dwoch , trzech a nawet 10 latach beda nadawalysie kdo urzytku....
|
![]() |
![]() |
#3 |
..::Blue Machine::..
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
za 10 lat to pewnie o nich dawno zapomniz, sam wyrzucisz do koszta, albo policja zamknie cie za piractwo, albo przegrasz na nosniki nowszej generacji... ot nie ma sie czym martwic...
plyty tez sie niby utleniaja...a jednak ja jedna mam juz ze 9 lat i calkiem fajnie chodzi.... |
![]() |
![]() |
#4 | |
Bywalec
Data rejestracji: 21.08.2003
![]() |
Cytat:
aleksander |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.12.2003
![]() |
Trochę pseudo naukowym narzeczem odniosę się do problemu utleniania.
Problem ma warstwa refleksyjna. Pierwsze płyty audio (1980) nie były zabezpieczane i po 10 latach odkryto korozyjną chorobę na którą zaczęły cierpieć. Pierwsze CD-R pokryte były złotem i co prawda nie utleniały się, ale były bardzo czułe na mechaniczne obrażenia. Później pojawiły się warstwy refleksyjne ze srebra i tańsze podróbki z aluminium. Problem może dotyczyć tylko tych ostatnich. Srebro jest nakładane pomiędzy dwoma warstwami specjalnego lakieru (zaczął to TDK w pytach Reflex), nie ma więc możliwości utleniania pod wpływem naszej atmosfery. DVD to dwie płytki sklejone do siebie pleckami. Prędzej grozi im rozwarstwienie, chociażby pod wpływem uderzenia. Później mogłoby się już coś utleniać, ale to bez większego znaczenia. Główny problem długotrwałego przechowywania danych na DVD nie wynika z utleniania, ale raczej z jakości nagrania. Jeżeli nagrywarka nie została oszukana przez płytę, to zapis powinien być trwały. Natomiast jeżeli płyta dostarcza do nagrywarki zafałszowane parametry, to na to już nie ma rady. |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.01.2004
![]() |
Dzięki za info to mnie uspokoiło wypalam na giga master i esperanza bo tanie 4pln szt poczekamy zobaczymy!!! Pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.11.2003
![]() |
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |