Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.02.2004, 12:53   #1
FOKA0111
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.01.2004
FOKA0111 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy trzeba formatować DVD-RW przed pierwszym zapisem

Witam i o komentarz pytam

Mam Pionka 106 i wszystko jest ok.do czasu kiedy nagrywam DVD-RW z prędkością x2,płytka nagrywa się ale próba skasowania tej płyty końszy się niepowodzeniem i nadaje się do wyrzucenia,dodam,że płyty -RW x1 działają bez problemu/i wstępnego formatowania/i to płytki dobrych marek.Udałbym się do serwisu,ale jest to kłopotliwe,bo jego adres musiałbym uzyskać na stoisku giełdy warszawskiej

no ale skoro nagrywa,to czy napęd jest uszkodzony

Z upływem czasu będę miał coraz większy problem z zakupem płyt DVD-RW x1.

Z początku kupiłem 4 TDK-RW x2 i wszystkie skopałem,pomyślałem,że to wina płyt i kupiłem Akosa -RW x1 i taką samą Verbatim i działają,więc kupiłem Verbatim x2
nagrałem z prędkością x2 i porażka/do śmieci/
Jeszcze nie próbowałem -RW x2 nagrać x1,jeśli się uda,to zaj......cie,po prostu będę zmuszony nagrywać DVD-RW z prędkością x1

I takie pytanko:jak można zniszczyć płytę wielokrotnego zapisu,przecież sama jej nazwa mówi,że jest "wielokrotnie niezniszczalna " a może uda się na innej nagrywarce je skasować??
8)
FOKA0111 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.02.2004, 00:35   #2
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
nie trzeba nic formatowac !
Stary 09.02.2004, 12:37   #3
Upiór
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.01.2004
Upiór w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niestety ja mam podobny problem i nie wiem czy chodzi o płyty czy inną cholerę.Pracuję na Pinnaclu studio 8 i bezproblemowo wypaliłem 1 płytę [słownie jedną].Po przygotowaniu filmu do wypalenia napęd zakręci płytą i wysuwa szufladę z komunikatem "burning failed with unknown error' Nie muszę nadmieniać ,ze taki error kosztuje mnię ok 12 zł bo płyta taka wykazuje,że nic nie ma nagrane ale po próbie powtórki operacji też wywala tackę i jest komunikat " nieodpowiedni nośnik,włóż odpowiedni".
Osiwieję i zbankrutuję.Poszukuję ludzi z forum,którzy pracują na Pinnaclu DV+ studio 8.Zaczynam wpadać w nerwy.
Nagrywakę mam Pioneer 105 dvd - r/rw pod XP

Jeśli rozwiązałeś swój problem uchyl rąbka co jest grane
Próbowałem różnych płyt memorex.tdk.esperanza i nic

Upiór
Upiór jest offline  
Stary 09.02.2004, 13:02   #4
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja wam uchylę rąbka tajemnicy: nie używajcie -RW, bo w większości wypadków to crap. Przerzućcie się na +RW -- temat ten pojawia się co chwila na forum.
mbar jest offline  
Stary 10.02.2004, 14:37   #5
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ani -RW ani, +RW przed pierwszym uzyciem nie trzeba formatowac. Zas do do +RW to faktycznie, tutaj te plyty sprawiaja mniej problemow niz -RW.
Martin_TP jest offline  
Stary 11.02.2004, 12:48   #6
FOKA0111
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.01.2004
FOKA0111 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Thumbs up Fajnie nie być osamotniony z problemem

Może i temat wraca jak piłka,ale co ma sobie pomyśleć gość,który sugerując się postami na forum kupuje sprzęt markowy /czyt.droższy/do tego płytki dobrych firm,wypala i....czar pryska coś się chrzani,a poza tym,liczba osób będących w posiadaniu nagrywarek DVD rośnie a nie maleje,więc i tematów związanych z konkretnym modelem i problemami i sposobami ich rozwiązywania przybywa w NOWYCH TEMATACH,co mi po tym,że przelecę stare tematy-dowiem się,że problem istnieje ot i to wszystko,jeśli ktoś zna rozwiązanie na dany problem to czytając to forum pewnie rozpocznie od nowych i być może zechce udzielić rady
A co do standardu to też uwarzam,że +RW jest lepszy,szybciej zapisuje itp zrobiłem backup wszystkich potrzebnych rzeczy/fajnie mieć narywarę DVD/ jednak -RW jest bardziej kompatybilny ze starszymi DVD-ROM'ami i nagrywając kumplowi filmy DivX
nagrywam na DVD-RW

Mam tylko nadzieje,że to płyty -RW są do d...py a nie mój Pioneer 106
FOKA0111 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: