![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.01.2004
![]() |
Czy trzeba formatować DVD-RW przed pierwszym zapisem
Witam i o komentarz pytam
Mam Pionka 106 i wszystko jest ok.do czasu kiedy nagrywam DVD-RW z prędkością x2,płytka nagrywa się ale próba skasowania tej płyty końszy się niepowodzeniem i nadaje się do wyrzucenia,dodam,że płyty -RW x1 działają bez problemu/i wstępnego formatowania/i to płytki dobrych marek.Udałbym się do serwisu,ale jest to kłopotliwe,bo jego adres musiałbym uzyskać na stoisku giełdy warszawskiej no ale skoro nagrywa,to czy napęd jest uszkodzony Z upływem czasu będę miał coraz większy problem z zakupem płyt DVD-RW x1. Z początku kupiłem 4 TDK-RW x2 i wszystkie skopałem,pomyślałem,że to wina płyt i kupiłem Akosa -RW x1 i taką samą Verbatim i działają,więc kupiłem Verbatim x2 nagrałem z prędkością x2 i porażka/do śmieci/ Jeszcze nie próbowałem -RW x2 nagrać x1,jeśli się uda,to zaj......cie,po prostu będę zmuszony nagrywać DVD-RW z prędkością x1 I takie pytanko:jak można zniszczyć płytę wielokrotnego zapisu,przecież sama jej nazwa mówi,że jest "wielokrotnie niezniszczalna ![]() 8) |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
nie trzeba nic formatowac !
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.01.2004
![]() |
Niestety ja mam podobny problem i nie wiem czy chodzi o płyty czy inną cholerę.Pracuję na Pinnaclu studio 8 i bezproblemowo wypaliłem 1 płytę [słownie jedną].Po przygotowaniu filmu do wypalenia napęd zakręci płytą i wysuwa szufladę z komunikatem "burning failed with unknown error' Nie muszę nadmieniać ,ze taki error kosztuje mnię ok 12 zł bo płyta taka wykazuje,że nic nie ma nagrane ale po próbie powtórki operacji też wywala tackę i jest komunikat " nieodpowiedni nośnik,włóż odpowiedni".
Osiwieję i zbankrutuję.Poszukuję ludzi z forum,którzy pracują na Pinnaclu DV+ studio 8.Zaczynam wpadać w nerwy. Nagrywakę mam Pioneer 105 dvd - r/rw pod XP Jeśli rozwiązałeś swój problem uchyl rąbka co jest grane Próbowałem różnych płyt memorex.tdk.esperanza i nic Upiór |
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Ja wam uchylę rąbka tajemnicy: nie używajcie -RW, bo w większości wypadków to crap. Przerzućcie się na +RW -- temat ten pojawia się co chwila na forum.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Ani -RW ani, +RW przed pierwszym uzyciem nie trzeba formatowac. Zas do do +RW to faktycznie, tutaj te plyty sprawiaja mniej problemow niz -RW.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.01.2004
![]() |
![]()
Może i temat wraca jak piłka,ale co ma sobie pomyśleć gość,który sugerując się postami na forum kupuje sprzęt markowy /czyt.droższy/do tego płytki dobrych firm,wypala i....czar pryska coś się chrzani,a poza tym,liczba osób będących w posiadaniu nagrywarek DVD rośnie a nie maleje,więc i tematów związanych z konkretnym modelem i problemami i sposobami ich rozwiązywania przybywa w NOWYCH TEMATACH,co mi po tym,że przelecę stare tematy-dowiem się,że problem istnieje ot i to wszystko,jeśli ktoś zna rozwiązanie na dany problem to czytając to forum pewnie rozpocznie od nowych i być może zechce udzielić rady
A co do standardu to też uwarzam,że +RW jest lepszy,szybciej zapisuje itp zrobiłem backup wszystkich potrzebnych rzeczy/fajnie mieć narywarę DVD/ jednak -RW jest bardziej kompatybilny ze starszymi DVD-ROM'ami i nagrywając kumplowi filmy DivX nagrywam na DVD-RW Mam tylko nadzieje,że to płyty -RW są do d...py a nie mój Pioneer 106 |
![]() |
![]() |
|
|