![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.06.2004
![]() |
Czy warto uzywac nagrywarki DVD do odtwarzania filmow?
Zaluzmy ze chcialbym korzystac z nagrywarki przez dlugie lata czy byloby wskazane uzywac jej do odtwarzania filmow DVD (i danych), czy raczej nalezaloby wymienic CDroma na odtwarzacz DVD a nagrywarki uzywac tylko do nagrywania.
Czy nagrywarka DVD zuzywa sie tak samo przy nagrywaniu jak przy odtwarzaniu? Ktora z nagrywarek DVD jest najbardziej niezawodna, bezawaryjna przez dlugie lata. Mam nagrywarke CD-R Yamahe i dziala mi juz ponad 3 lata, wiec moze Yamaha? Pozdrawiam Michal W. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#3 |
Angel
Data rejestracji: 14.07.2002
![]() |
Fajnie, ale nie zawsze tak się da.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
To jest takie pytanie, trochę natury filozoficznej...
Ja na przykład w odróżnieniu od Robsa, kupując nagrywarkę DVD wywaliłem z kompa wszystkie inne napędy optyczne... Na nagrywarce tej nagrywam CD, DVD, odtwarzam CD i DVD, bo po pierwsze mam awersje do trzymania w kompie niecodziennej ilości dublujących się w pewnym sensie napędów, a po drugie patrząc daleko w przód, za 2, 3 lata i tak będę musiał wymienić nagrywarkę na skutek naturalnego wyczerpania jej technicznych możliwości i rozwoju nowych napędów optycznych. I nie widzę różnicy czy wywalę wtedy nagrywarke o którą "dbałem" czy taką, którą eksploatowałem... Nawet będzie mi łatwiej pozbyć się z tą drugą w przeświadczeniu, że musi odejść na zasłużoną emeryturę a swoje odsłużyła... eeeeeeeee tam, tak sobie pisze... Pozdrawiam Wszystkich Czytających :-)
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 03.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
www.google.com
Data rejestracji: 21.05.2004
![]() |
wiecie jest tylko jedna kwestia - czy blue ray naprawde jest tak niezbedna , czy
dvd to juz przezytek bo jest strasznie maly,wejscie dvd r sie odwleklo bo nie bylo na niego takiej stasznej potrzeby, ja proponuje 1xdobre combo+1xdobre dvdrw(raczej tylko do palenia dvd)
-=Meth=- Ostatnio zmieniany przez Meth : 13.06.2004 o godz. 23:16 |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.01.2002
![]() |
Z moich doświadczeń wynika że intensywność użytkowania ma niewielki lub żaden wpływ na żywotność napędu. Jedne działają wiele lat i niczym nie można ich dobić inne padają tuż po gwarancji. Obecnie wszystkie napędy mają 2 lata gwarancji. Więc jakiekolwiek oszczędzanie uważam za absurd jak nie padnie przez 2 lata to będzie działać dalej.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Uważam dokładnie tak samo, od 6 miesięcy ostro katuję mojego Liteona 411@811 i jak na razie nic złego się nie dzieje. Jest to jedyny napęd w komputerze, używany do palenia DVD i CD, ripowania DVD, instalowania Windows, oglądania filmów, itp. itd.
Jest jednak jeden powód, dla którego warto mieć drugi napęd, a dokładnie DVD-ROM. Otóż DVD-ROM znacznie szybciej czyta nagrywane DVD, niż nagrywarka DVD. Napęd combo LG, jaki mam w drugim kompie dwa razy szybciej czyta dane z DVD, niż nagrywarka Liteona. |
![]() |
![]() |
#9 |
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Uwazam ze sprzet trzeba uzywac, nie ma co oszczedzac. Oszczedzalem tak DVD-ROM Toshiby i pad po niecalym roku.
mjq |
![]() |
![]() |
#10 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 05.09.2002
![]() |
Cytat:
A co do tematu rozmowy. Wg mnie nie opłaca się oszczędzać sprzętu, miałem kiedyś CDRom marki Nec, stara 6x i wytrzymał 5 lat, a nie oszczędzałem go nigdy bo to był mój jedyny napęd. A po tych 5 latach to był tak przestarzały technologicznie, że tylko czekałem, żeby się popsuł bo chciałem kupić nowy ![]()
![]() |
#11 |
Angel
![]() |
Mam podpinać następne ??
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 05.09.2002
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#13 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
EEE tam najlepiej wykozystywac nagrywarke na max tak zeby padla przed koncem gwarancji, oddac do servisu a oni wymienia na nowy szybszy/lepszy model. Np. moj Litek 451s padl po 2 miesiacach (wada fabryczna nagrywal coraz gorzej z plyty na plyte) oddalem i dostalem 851s
![]()
#14 |
Angel
![]() |
Tylko jak wyczuć intensywność eksploatacji żeby zdążyć na gwarancji ?
|
![]() |
![]() |
#15 | |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
|
|