Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.04.2005, 19:39   #1
mariomario
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.01.2004
mariomario w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Czy warto zmieniać CS02 na CS0K w SOHW1653S ???

Mam liteonka SOHW 1653S i czytając opinie na tym forum (związane ze zmianami biosu w tej nagrywarce) doszedłem do wniosku że warto było by zmienić biosa z CS02 (takiego mam aktualnie) na CS0K.

Moje pytania:
1.) Czy warto zmienić tego biosa (jakie będą z tego kożyści ?)

2.) Czy tracę gwarancję na nagrywarkę po zmianie tego biosu ?

3.) Czy podczas flashowania biosu trzeba odłączyć HDD, CD-ROM, DVD-ROM i zostawić w komputerze TYLO samą nagrywarkę ??

4.)>>> Nigdy nie flashowałem biosa więc wolę sie upewnić sie jak to sie robi:<<
- najpierw ściągam biosa CS0K
- rozpakowywuje plik "DR16CS0K.zip"
- kopiuje plik CS0K.EXE do dyskietki
- odłączam DVD-ROM, HDD (zostawiając podłączoną nagrywarke)
- włączam komputer z włączoną opcją bootowania dyskietki (na dyskietce jest tylko plik CS0K.exe)
- następuje bootowanie dyskietki
- automatycznie wgrywa sie bios z tego pliku na dyskietce
- czekam aż zakończy sie updrage biosu
- podłączam DVD-ROM, HDD
- sprawdzam czy nagrywarka działa i czy jest już wgrany nowy bios
>>>>>>>>>PILNE<<<<<<<<
-
mariomario jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.04.2005, 20:14   #2
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
NIE!!! bron Boże z dyskietki... ja teraz nie mam czasu,ale za chwile ktos ci tu odpisze.
Nie ruszaj na razie nic.
lopus jest offline  
Stary 04.04.2005, 20:15   #3
siwymariusz
Guru

Data rejestracji: 15.06.2002
siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez mariomario
Mam liteonka SOHW 1653S i czytając opinie na tym forum (związane ze zmianami biosu w tej nagrywarce) doszedłem do wniosku że warto było by zmienić biosa z CS02 (takiego mam aktualnie) na CS0K.

Moje pytania:
1.) Czy warto zmienić tego biosa (jakie będą z tego kożyści ?)

2.) Czy tracę gwarancję na nagrywarkę po zmianie tego biosu ?

3.) Czy podczas flashowania biosu trzeba odłączyć HDD, CD-ROM, DVD-ROM i zostawić w komputerze TYLO samą nagrywarkę ??

4.)>>> Nigdy nie flashowałem biosa więc wolę sie upewnić sie jak to sie robi:<<
- najpierw ściągam biosa CS0K
- rozpakowywuje plik "DR16CS0K.zip"
- kopiuje plik CS0K.EXE do dyskietki
- odłączam DVD-ROM, HDD (zostawiając podłączoną nagrywarke)
- włączam komputer z włączoną opcją bootowania dyskietki (na dyskietce jest tylko plik CS0K.exe)
- następuje bootowanie dyskietki
- automatycznie wgrywa sie bios z tego pliku na dyskietce
- czekam aż zakończy sie updrage biosu
- podłączam DVD-ROM, HDD
- sprawdzam czy nagrywarka działa i czy jest już wgrany nowy bios
>>>>>>>>>PILNE<<<<<<<<
-
nic nie odpinasz tylko musisz miec nagrywarke pusta bez plyty w srodku. Jesli jest to bios jako plik exe to tylko dajesz dalej i reszta nalezy do programu . Po zakonczeniu wskazany reset komputera zeby programy nagrywajace rozpoznaly naped
siwymariusz jest offline  
Stary 04.04.2005, 20:17   #4
mariomario
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez siwymariusz
nic nie odpinasz tylko musisz miec nagrywarke pusta bez plyty w srodku. Jesli jest to bios jako plik exe to tylko dajesz dalej i reszta nalezy do programu . Po zakonczeniu wskazany reset komputera zeby programy nagrywajace rozpoznaly naped

czyli moge odpalić ten rozpakowany plik pod windowsem i kliknąć dalej po otwarciu się tego programu z pliku "CS0k.exe" (przypuszczam że jest to program pod MS DOS) pilne

i pytanie : czy po zmianie tego biosu bede mógł powrócić do poprzedniej wersji (np. gdyby ta nowsza słabo sobie radziła z nagrywaniem itd....) ??
mariomario jest offline  
Stary 04.04.2005, 20:21   #5
lopus
WeldMaster

Jest to plik całkowicie spod windowsa ,klikasz na exe i leci.Tylko sie nie pomyl z napedami i zeby nie było płyty w nagrywarce.Potem reset.
ps.mozesz powrócic...do starego biosu

Ostatnio zmieniany przez lopus : 04.04.2005 o godz. 20:24
lopus jest offline  
Stary 04.04.2005, 20:26   #6
mariomario
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez lopus
Jest to plik całkowicie spod windowsa ,klikasz na exe i leci.Tylko sie nie pomyl z napedami i zeby nie było płyty w nagrywarce.Potem reset.
ok.
zaraz zaktualizuje biosa

a jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia nagrywarki podczas flashowania ?? i czy podczas odpalenia tego programu on robi wszysciutko automatycznie czy ja muszę wskazywać np. który to napęd (np. F i okręślić położenie napędu (czyli u mnie taśma główna a nagrywarka podłączona jako Slave ) ??
mariomario jest offline  
Stary 04.04.2005, 20:27   #7
lopus
WeldMaster

Cytat:
ok.
zaraz zaktualizuje biosa

a jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia nagrywarki podczas flashowania ?? i czy podczas odpalenia tego programu on robi wszysciutko automatycznie czy ja muszę wskazywać np. który to napęd (np. F i okręślić położenie napędu (czyli u mnie taśma główna a nagrywarka podłączona jako Slave ) ??
Wszystko robi automatycznie..nie martw sie
PS lepiej by było gdybys miał nagrywarke na master samotnie na czas flashowania biosu
lopus jest offline  
Stary 04.04.2005, 20:29   #8
siwymariusz
Guru

Data rejestracji: 15.06.2002
siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>siwymariusz wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
bez obaw , tylko żeby pradu ci starczylo nic bie kombinuj tylko czekaj az napisze sukcessfull i potem jeszcze chwilka i po zawodach
siwymariusz jest offline  
Stary 04.04.2005, 20:34   #9
mariomario
Nowy na forum

OK.
Ostatnie pytanie (i zabieram sie za flashowanie - mój pierwszy raz)
Czy moge zflashować bezpiecznie biosa w nagrywarce nie zmieniająć położenia nagrywarki ( główna taśma, Slave ). Na tej samiej taśmie mam HDD ustawonego na master
mariomario jest offline  
Stary 04.04.2005, 20:48   #10
lopus
WeldMaster

Cytat:
OK.
Ostatnie pytanie (i zabieram sie za flashowanie - mój pierwszy raz)
Czy moge zflashować bezpiecznie biosa w nagrywarce nie zmieniająć położenia nagrywarki ( główna taśma, Slave ). Na tej samiej taśmie mam HDD ustawonego na master
wg mnie mozesz na slave...
Za AB s.a http://www.liteon.ab.pl/index.php?ac=downl&p=4
Jak uaktualnić firmware nagrywarki wewnętrznej?

Kroki postępowania (tylko Windows):

Dokładnie sprawdź jaki posiadasz model nagrywarki. Wykorzystaj w tym celu informacje znajdujące się na górnej powierzchni napędu oraz informacje uzyskane programem Nero Info Tool (do pobrania z działu Download.

Po rozpakowaniu i uruchomieniu program sprawdzi zainstalowane napędy i wyświetli w oknie odpowiednią informacje m.in. Firmware Version.
Pobierz plik (zip lub exe) z firmwarem odpowiadającym Twemu modelowi nagrywarki
Rozpakuj pliki archiwum zip
Zamknij wszystkie otwarte aplikacje i okna Windows
Uruchom wykonywalny plik (rozszerzenie exe) z firmwarem
Wybierz napęd, którego firmware zamierzasz uaktualnić (gdy posiadasz kilka napędów CD-RW)
Po zakończeniu procesu instalacji uruchom ponownie swój komputer
WAŻNE: Podczas procesu uaktualniania zapewnij stały i nieprzerwany dopływ prądu do Twego komputera

UWAGA: Instalacja firmware nieodpowiedniego dla danego modelu nagrywarki grozi utratą gwarancji na produkt.
lopus jest offline  
Stary 04.04.2005, 21:04   #11
mariomario
Nowy na forum

JEEEEEEEEEEE................ udało sie zupdreagowałem biosa do CS0K i wszystko działa (uffff... niezłe emocje - dosłownie na 20sekund przestałem oddychać i patrzałem jak idzie postęp flashowania biosa)

THX dla wszystkich - najlebszy był ten pierwszy raz suuuuper (apropo macie jakieś nowe biosy do tej nagrywarki ?? bo chcę teraz przeżyć móej drugi raz )
mariomario jest offline  
Stary 04.04.2005, 21:31   #12
CrimeSon
..::free your mind::..

Data rejestracji: 30.01.2002
CrimeSon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Talking

Cytat:
JEEEEEEEEEEE................ udało sie zupdreagowałem biosa do CS0K i wszystko działa (uffff... niezłe emocje - dosłownie na 20sekund przestałem oddychać i patrzałem jak idzie postęp flashowania biosa)

THX dla wszystkich - najlebszy był ten pierwszy raz suuuuper (apropo macie jakieś nowe biosy do tej nagrywarki ?? bo chcę teraz przeżyć móej drugi raz )
heh - poki co to CSOK jest najnowszym (oficjalnym) biosem do tego palnika ale jeśli tak się podjarałeś apgrejdami to mozesz pokombinowac troche z biosami od codeguys-ów (http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html) - przezyjesz swój drugi raz i jednocześnie pierwszy z czerwona diodą

DVD-RW LiteOn 1653S (CSTR), DVD-RAM LG 4167B (DL11), CD-RW Plextor 4012A (1.06)
DVD-ROM Pioneer 105 (1.33), CD-ROM TEAC 52X, CD-ROM SCSI Nec 466 (1.26)
CrimeSon jest offline  
Stary 17.04.2005, 22:07   #13
Azazello
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.04.2005
Azazello w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam

Nie chcialem zakladac nowego tematu wiec podepne sie tutaj.

Zrobilem upgrade nagrywarki do biosu CS0K, ale testy przeprowadzone w KProbe wykazaly gwaltowny spadek jakosci wypalania (plyty TDK).

Zainstalowalem wiec firmware CS02 ze strony Codeguys, plyty wygladaja lepiej, ale to dalej nie to co z oryginalnym biosem CS02.

Czy bios wgrany ze strony Codeguys to ten sam co oficjalny na stronie Lite Ona? Jeśli nie, to gdzie moge znalezc oryginal (na stronie producenta nie ma).

Moze ktos z Was moze mi podeslac wspomniany biosik (oryginal CS02).
Azazello jest offline  
Stary 17.04.2005, 22:59   #14
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Azazello
Witam

Nie chcialem zakladac nowego tematu wiec podepne sie tutaj.

Zrobilem upgrade nagrywarki do biosu CS0K, ale testy przeprowadzone w KProbe wykazaly gwaltowny spadek jakosci wypalania (plyty TDK).

Zainstalowalem wiec firmware CS02 ze strony Codeguys, plyty wygladaja lepiej, ale to dalej nie to co z oryginalnym biosem CS02.

Czy bios wgrany ze strony Codeguys to ten sam co oficjalny na stronie Lite Ona? Jeśli nie, to gdzie moge znalezc oryginal (na stronie producenta nie ma).

Moze ktos z Was moze mi podeslac wspomniany biosik (oryginal CS02).
Na twoim miejscu nie wracałbym wcale do tego biosu - to bardzo niedopracowany bios z obsługą malej liczby nośników.
Jezeli zależy Ci na wypalaniu tylko płytek TDK to jeszcze zrozumiałe choć zawsze mozesz spróbować innych biosów jeżeli CS0K nie przypadł Ci do gustu.
Ja polecam CS0C - choć osobiście uważam że Litek zdecydowanie najlepiej pali na Verbatimach i dla tego nośnika prawie każdy z biosów jest dobry - CS0K nawet bardzo

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline  
Stary 17.04.2005, 23:14   #15
Yarozelsky
Gość

tez sie podepne mam nadzieje ze sie niewkurzycie ,mam SOHW1213S@1653CS0G to jaki wedlug was bedzie najlepszy bios dla mnie [wygladacie mi na znawcow tematu] bo ja sie troche juz pogubilem wtych wszystkich biosach

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: