![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.08.2004
![]() |
![]()
To pewnie proste dla Was ale ja to może czuję intuicyjnie ale nie wiem czym dokładnie się to różni. Tyle co wiem to ze starsze odtwarzacze chyba lepiej radzą sobie z minusami a z kolei plusy lepiej teraz się sprzedają. Wyobraźcie sobie że jak zapytałem sprzedawcę o różnicę między tymi standardami to powiedział że minusy nagrywają się od ''innej'' strony'' (??!!) Nie mam pojęcia co on miał na myśli albo może czy w ogóle myślał.
![]() Ostatnio zmieniany przez marcin100 : 19.08.2004 o godz. 14:22 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tego nie wie nikt
|
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
tego nie wie nikt ?
No to może ja bym chciał ''mniej nie wiedzieć'' (czyli wiedzieć trochę więcej jednak) od stanu w którym moja wiedza na ten temat teraz jest ? Bo to tego nie wie nikt nic mi nie pomogło . |
![]() |
![]() |
#4 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sorki ale kiedys byla o tym rozmowa i jakos z niej nic nie wyniklo konkretnego
|
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Widzę ze jest tego duzo- tylko jak napisałem o modalach różnych piszą nagrywatek i zapisie na + i - a ja oglnie pytam - coś pewnie tam ciekawego się z grubsza ustaliło ...więc ?
![]() ib czy to prawda że na minusie nigdy nic nie dogram po nagraniu jednego pliku ? Nawet jak w Nero zaznaczę multisesyjność ? Co się stanie - wywali mi komunikat o błędzie ? |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.08.2004
![]() |
Dvd
Dokładnie tego nie wie nikt oprócz producenta danej płyty. Z reguły można powiedzieć że płyty wyglądają tak samo, nie rożnią się wielkością ale są to jakby 2 inne standardy. Wiem tylko że na stacjonarkach pioniera był problem z + a więc ja pale tylko na minusach typu AXE czy Esperanza i jestem zadowolony.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Raven
Data rejestracji: 19.07.2004
![]() |
z plusami jest tak ze warto na nie nagrywac filmy nie ma skokow podczas ogladania a - bardziej nadaja sie do zapisu danych wiem z doswiadczenia
|
![]() |
![]() |
#8 | |
>my private watch dog ;)<
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() zachęcam do przeczytania całości. ![]() EDIT troche starszy artykuł ale szerzej do tematu podchodzi http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_39590.html
Wszystkie komputery PC są kompatybilne, ale niektóre są kompatybilniejsze od innych. Twój jest zawsze mniej kompatybilny. ![]() imola@interia.pl Ostatnio zmieniany przez imola : 19.08.2004 o godz. 16:00 |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
dzięki za lineczki
ten cytat z Chipa jest fajny : Cytat:
Ostatnio zmieniany przez marcin100 : 19.08.2004 o godz. 17:44 |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.08.2004
![]() |
Dla mnie niczym poza tym ze starsze napedy nie czytaja plusa. Minus jest bardziej popularny poniewaz wg mnie dawniej była era dobrych nagrywarek Pioniera. Ale to sie chyba teraz zmieni bo plus w wiekszosci sprzetow oferuje szybszy zapis, oraz DL dostepne jest jak na razie tylko dla plusa.
(oczywiscie to sa moje luzne teorie) |
![]() |
![]() |
#11 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jabba |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
No wiec od poczatku.
Jezeli chodzi o kompatybilnosc to sa 2 szkoly + 1 nowa - pierwsza mowi o tym ze -R jest bardziej kompatybilny od +R druga ze jest odwrotnie a nowa mowi o wyzszosci +R z booktype na -ROM nad cala reszta. Jak widac w tym artykule: http://www.cdfreaks.com/article/122 i w tym zestawieniu: http://www.videohelp.com/dvd.htm kompatybilnosc jest podobna - ok 90% satcjonarnych odtwarzaczy odtworzy oba formaty. Jezeli chodzi o techniczna roznice miedzy formatami to jest to przede wszystkim adrsowanie: artykul http://www.cdfreaks.com/article/113 Foramt +R do adresowania uzywa tzw. pre-groove i przenosi informacje zwiazane z adresowaniem w modulacji fali o duzej czestotliwosci a format -R do adresowania uzywa tzw. pre-pitow, a fala ma kilkarotnie mniejsza czestotliwosc. Format +R jest ma optymalniejsze adresowanie, przez co jest dokladniejszy i szybszy, a wiec bardziej przyszlosciowy. |
![]() |
![]() |
#13 | |
>my private watch dog ;)<
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
#14 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.08.2004
![]() |