![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.08.2003
![]() |
Czym Konwertować
Mam kamere cyfrową z wyjściem DV oraz zainstalowaną karte w komputerze IEEE 1394.Jakiego mam używać oprogramowania do zrzucania filmów z kamery na dysk a później do obróbki aby można to było nagrać na płytę DVD.Próbowałem to robić programem Ulead Media Studio Pro 6.5 ale konwersja zrzuconego pliku avi filmu o długości 1.5 godz. trwała 12 godz.
Mój sprzęt to : P4 - 2,4 G 800Mhz + płyta MSI 865 + 512 MB Kingston |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
DVD Maniac
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Ale jaka konwersja zrzucasz do formatu dv i edytujesz. Osobiscie polecam adobe premiere do obróbki i zrzucania.
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Z kamery po zrzuceniu mam plik avi a do nagrania na dvd potrzebuje pliku mpg.Jak robiłem testy w Uledzie Media Studio Pro 6.5 to zrzucanie trwa tyle ile film ( idzie w czasie rzeczywistym )natomiast konwersja z avi do mpg trwa strasznie długo.I dlatego ciekawi mnie czy są programy które to robią szybciej.Jestem początkujący i nie mam rozeznania.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
Witam
no coz nie jestem ekspertem w tej sprawie ale po wielu próbach, jak równiez po kilkakrotnych konsultacjach z innymi grupowiczami (Cobra raz jeszcze dzieki za pomoc !!!) opracowałem nastepującą metodę: 1. Zrzucasz film na dysk , ja wczesniej robiłem to Ulead Video Studio ale Cobra polecił mi mały programik (DVIO) i od tamtej pory używam do zrzuty tylko tego. Oczywiści wczesniej musisz zainstalować jakis kodek np. HUFFYUV albo np. MainConcept DV.CODEC.v.2.3.1 - który ja stosuję 2. Następnie wrzucam to Avi do VirtualDuba i oddzielam video i audio 3. Teraz trzeba zakodowac materiał - Cobra poleca CCE - ja początkowo tez tym próbowałem ale obecnie przerzuciłem sie na MainConcept MPEG Encoder v. 1.3 dlatego że IMHO nie jest dużo gorszy od CCE ale jest szybszy. MainConceptem koduje oddzielone wczesniej video do pliku *mpv a jesli chodzi o audio to masz dwie mozliwosci albo tym samym softem zakodowac do *mpa albo przerobić do np. na AC3 (soft BeSweet) - nalezy tylko pamiętać ze dzwiek musi być 48kHz . 4. Teraz to wszystko łączysz do kupy najlepiej TMPGEnc (funkcja narzedzia - multiplex)i masz gotowego *mpg. 5. Zostaje Authoring ja robie to jednym z dwóch probramów albo Ulead Workshop gdzie wrzucasz gotowy *mpg albo Pinnacle Impression - gdzie do tego softu wrzucam osobno *mpv i *mpa (lub AC3) i program sam przed przekonwertowaniem na vob-y łączy te dwa pliki. Na końcu wszystko wypalasz tyle ja pozdrawiam Palacz |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Na razie dziękuje.
|
![]() |
![]() |
|
|