![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.05.2005
![]() |
Mam dwa napęd które bez czyszczenia tylko kalibracji mocy lasera chodzą już drugi rok i nagrywaja i odtwarzają wszystkie płyty cd cd-rw.
Focus Error: czyli błąd ogniskowania wiązki laserowej Tracking Error: Każda płyta ma wytłoczone ścieżki wzdłuż których przesówa sie wiązka lasera. Tracking Error to po prostu sprawność z jaką napęd radzi sobie ze śledzeniem ścieżki. Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest układ świtłoczuły. Przy więkrzej mocy ma więrzą czułość a wiec i lepiej śledzi ścieżka(lepiej ją "widzi") i lepiej potrafi wyostrzyć obraz. Co do nagrywarki Yamaha nie mam pojęcia w którą stronę sie tam kręci. Nie wiem jak jest teraz ustawiony. Plus jest jeden tam jest tylko jeden potencjometr. Najlepiej przekręcić o jakieś 45 stopni nie przekraczająć maksymalnego położenia. Sprawdzić czy nagrywa. Jak nie to w drugą stronę. Tak to najczęściej wygląda: ![]() Od lewej: Połżenie środkowe, maksymale lewe i maksymalne prawe.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
|
|