Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.04.2004, 02:53   #1
Joe_Doe
...w podróży...

Data rejestracji: 20.06.2003
Joe_Doe niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Czytnik DVD - ktory?

Zmierzam kupic czytnik DVD do kompa. Przegladalem juz forum, ale prosze jeszcze o wasze opinie o czytnikach - jakich uzywacie, z jakimi zetkneliscie sie, jakie macie uwagi dotyczacy danych modeli.
Obecnie waham sie pomiedzy Asusem a Toshiba. Co myslicie o Liteonach - mam nagrywrke i bardzo sobie ja chwale.
Czy to prawda, ze z nowymi modelami Toshiby (1802) sa problemy? Slyszalem, ze poprzedni model (1602) byl znacznie mniej awaryjny.
Ostatnie pytanie (lamerskie): jak wyglada teraz sprawa regionow?
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon
"Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K.
Joe_Doe jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.04.2004, 06:43   #2
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak kupisz litka to problem regionów znika
jest tyle softu do zdejmowania blokad, że głowa mała.
ja sobie uwolniłem combo LTC-48161H v.K0HP

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline  
Stary 07.04.2004, 08:57   #3
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
mówią, że LiteOn a dvd to inna bajka niz znakomite nagrywarki.
Polecane są Toshiby, choć ja ostatnio przyglądałem się LG i muszę przyznać, że są całkiem niezłe.
Przeniose jednak ten temat do innego działu.
pzdr

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 07.04.2004, 21:44   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Ja uzywam napedu Liteona i jestem z niego bardzo zadowolony. Ale z tego, co wiem, rowniez LG jest bardzo dobre. Toshiba zawsze byla chwalona, ale tez zawsze byla sporo drozsza od pozostalych. Jezeli ceny sie wyrownaly, to mozesz sie nia zainteresowac. Ogolnie kazdy z dostepnych teraz na rynku czytnikow jest chyba godny polecenia.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline  
Stary 07.04.2004, 23:57   #5
qweras
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.12.2002
qweras w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
niedawno mialem podobny dylemat... tzn ktory czytnik wybrac. zastanawialem sie nad toshiba i litkiem. niestety, pan w sklepie przekonal mnie ze toshiba jest lepsza, a po przyjsciu do domu okazalo sie, ze nie czyta mi 2/3 moich plytek dvd-r, choc pan w sklepie zapewnial mnie, ze czyta je doskonale, bo glownie o nie mi chodyilo. chcialem wymienic starego neca, ktory czyta tylko dvd-romy badz +r@rom. czy czytal dvd+r juz nawet nie sprawdzalem. chodzilo mi o plytki dvd-r, ktore byly czytane w innych dvd np liteonach czy lg. wrocilem wiec z jedna z przykladowych plytek do sklepu. mily pan, sprawdzil ja na kilku innych toshibach, w tym na jednej flashowal bios na najnowszy. niestety nic to nie pomoglo, nadal toshiba nie potrafila poradzic sobie z moja plytka. za to po wymianie czytnika na litka nie bylo juz zadnych problemow z czytaniem . po tym eksperymencie jestem szczesliwym posiadaczem owego cyztnikaa i nie mam juz z dvd-r zadnych problemow a dvd+r nagrywam ze zmiana bitsetingu i wtedy nawet toshiba nie ma z nimi problemu ..... tylko ze wtedy.... wzstarczylby mi stary nec :zeby:
jesli chodzi o plytki.... to fakt, nie byly to plyty najwyzszych lotow, bo na takie niestety mnie nie stac. jesli wiec ktos nie chce mniec problemow z tanimi plytami np esperanza badz hawk (dvd-r hawk to faktycznie scierwo-nie polecam a wrecz odradzam, cdr byly ok) to niech kupi litka, bo ten czyta nawet hawki bez problemow.
Stary 08.04.2004, 00:35   #6
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A mi Toshiba SD M1712 czyta wszystkie płyty DVD. Z plusem i minusem, RW. Esperanza, Datex. Platnium, bez zarzutu. Miałem kiedyś Asusa E 616 też czytał wszystko. Generalnie jednak wolniej myślał i dłużej trwało zanim zaczął czytać płytkę po umieszczeniu w napędzie. Toshiba jest takze bezkonkurencyjna jezeli chodzi o odczyt zabezpieczonych płyt CD. Tempo zapiera dech. Asus jest tu znacznie wolniejszy, ale też równie skuteczny. Wreszcie Asus ma przewagę w tej dziedzinie, że ma złącze ATA 100.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline  
Stary 08.04.2004, 08:28   #7
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Bede kupowal DVD ROM Liteona - ktore modele polecacie ?? Czy jest jakis ktorego sie wystrzegac ?? (tzn ma problemy z odczytem jakis rodzajow nagrywanych plyt DVD ?? )
pawelblu jest offline  
Stary 08.04.2004, 09:53   #8
qweras
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.12.2002
qweras w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
opisywalem moje boje z modelami:
- toshiba SD-M1802
i
- liteon XJ-HD166S
czyli 2 najnowsze modele tych firm.
co do innych modeli nie wypowiadam sie, bo nie mialem z nimi stycznosci.
plytki byly nagrywane na liteonie 811s i byly to:
- hawk (na szczescie tylko 10 sztuk bo to scierwo nawet z wygladu) - czytal je tylko litek.
- esperanza -r (40 szt.) - toshiba czytala mi ok. 1/3 tych plytek.
- esperanza +r@rom (30 szt.) - czytaly je oba napedy
- npsniki +r nagrane normalnie - niestety nie sprawdzalem na zadnym z w/w napedow, bo + nagrywam jako romy i gdyby + nie byly drozsze kupowalbym tylko je, i nie mial zadnych problemow i pozostlbym przy starym necu 5700.
co ciekale (szczegolnie dla "-") wszystkie plytki byly z tej samej partii (tzn - z tej samej i + z tej samej ) i nagrywane byly na tej samej nagrywarce jw..

w komentarzach zdania sa podzielone. jednak wiecej pozytywów dostale mimo wszystko litek np.:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2655
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8880

choc jak widac i litek dostal jedden negatyw. co prawda, jak ja kupowalem naped to go jeszcze nie bylo i ja sie z nim nie zgadzam. moze to jakis spisek

z powyzszego widac, ze wybor w oparciu o zdanie ludzi jest trudny, bo i zdania sa podzielone. w zwiazku z tym jak wybrac..... moze liczac za i przeciw w procentach ?

a tak powaznie, te plytki ktore toshiba czytala czytala b.ladnie, nie zacinala sie i chodzila cicho... ale to niestety mi nie wystarczalo. poza tym litek robil to rownie dobrze i to ze wszystkimi moimi nosnikami.

reasumujac, najlepiej wziac wszystkie swoje plytki do sklepu i sprawdzic czy chodza na wybranym przez nas napedzie
lub, co bardziej prawdopodobne, umowic sie ze sprzedawca co do mozliwosci wymiany, jesli ten model nie bedzie czytal naszych nosnikow.

Twoje uprawnienia: