Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.07.2003, 02:44   #1
dosky
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.07.2003
Posty: 5
dosky w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DD 5.1 Audio na CD-R

Szukam zainteresowane osoby zapisem audio AC3 na CD-R w strukturze mini DVD. Dlaczego? Bo to świetny sposób utworzenia kolekcji muzyki w super jakości DD 5.1 na zwykłej CD-R przy użyciu nagrywarki CD i odtworzeniu jej potem w stacjonarnym odtwarzaczu DVD.
Mam jednak problem. Po "zrzucie" AC3 z DVD nie wiem jak utworzyć sekwencje podzału tego pliku audio na poszczególne utwory bez dodawania ścieżki wideo. Na razie udało mi się nagrać AC3 wraz z kilkusekundowym plikiem wideo (bo tego wymaga IFOedit)i w rezultacie mam CD z super muzą DD 5.1 (czas muzyki ok. 90 min.), ale gdy chcę przewinąc do następnego utworu to... przewijam do końca płyty i koniec słuchania, a więć trzeba wysłuchać wszystkie utwory po kolei od początku do końca... i to jest mój problem. Czy ktoś jest w stanie mi doradzić co zrobić?

dosky, pozdrawiam wszystkich

Ostatnio zmieniany przez dosky : 04.07.2003 o godz. 05:26
dosky jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.07.2003, 13:11   #2
RobGee
Bywalec
 
Avatar użytkownika RobGee
 
Data rejestracji: 28.12.2002
Lokalizacja: Dębno Lubuskie
Posty: 32
RobGee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zainteresował mnie ten temat ,nie znam formatu mninDVD ,napisz jakie pliki wychodzą z IFOEDIT i co znimi robisz
z tego co wiem to w IFOEDIT możesz wczytac wcześniej utwożony plik Tekstowy z chapterami który musi nazywać się CellTime.txt
__________________
[2500XP@2330Mhz][ABIT NF7-S][2x512 DDR@466][Pioneer A105]+[LiteON 812@832]
RobGee jest offline  
Stary 08.07.2003, 18:14   #3
dosky
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.07.2003
Posty: 5
dosky w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Od początku...Na dzień 7/6/03 utworzyłem dwie płyty "DVD-Audio"-piszę w cudzysłowiu bo nie wiem jak wygląda struktura prawdziwego DVD-Audio.

Z tych dwóch płyt , pierwsza zawiera tylko dźwięk DD5.1 z AC3 jaki zripowałem z DVD (nie liczac obrazu jaki stworzyłem z pliku .jpg) i okazało się że jest problem z utworzeniem chapterów jeśli nie wprowadzisz pliku wideo .m2v trwającego dokładnie tyle samo co dźwięk. W takim układzie stacjonarny odtw. DVD odczyta płytę CD-R jako DVD-Video z dźwiękiem DD5.1, ale trzeba ją odsłuchać "od dechy do dechy" -przy wciśnięciu 'next' odtw. zachowuje się jakby był koniec projekcji...

Przy drugiej CD wprowadziłem wideo o takim samym czasie co dźwięk (plik wideo nagrałem przy użyciu UleadVideoStudio5.0 z czarnym obrazem-żeby zajął jak najmniej miejsca na dysku- czas1:28 to ok 450MB?!nie wiem jak utworzyć mniejsz plik bo CD-R nie zmieści przecież zbyt wiele, a AC3 to ok 300MB) lecz do połączenia wideo i audio użyłem TMPGEncDVDAuthor jest lepszy od IfoEdit bo jest przejrzysty i prosty w obsłudze.

Po połączenu plików i utworzeniu menu, chapterów(tu nie trzeba pliku .txt jak w IfoEdit) program tworzy dwa foldery takie jak na DVD czyli: VIDEO_TS i AUDIO_TS, które już tylko przy użyciu Nero5.5 wprowadzasz do kompilacji UDF/ISO i wypalasz CD-R na nagrywarce cd otrzymując "DVD-Audio"...ale pojawił sie problem (może nawet wyniknął z prostego błędu odczytu plików do kompilacji albo stanu czystej CD-R) otórz utworzone foldery w TMPGEnc przeniesione do kompilacji spowodowały błędne nagranie CD-R -płyta do kosza. W takim przypadku ręcznie utworzyłem foldery w kompilacji i z folderu VIDEO_TS(tego pierwotnego, utworzonego przez TMPGEnc) wszystkie pliki skopiowałem do nowo utworzonego folderu. Użyłem innej CD-R (innej, znaczy innej firmy) i płyta został nagrana z powodzeniem. Efekt był niesamowity wyszła mi DVD DD5.1 z menu i podziałem na chaptery -SUPER!!!!b Ale.... tu muszę Ci powiedzieć że to trochę pracochłonne(nagrywanie wideo prz użyciu Ulead trwało ok 6h - komp:1,7Cel,256DDR- u Ciebie widzę, powinno iść dużo szybciej... powodzenia
Aha, zapytałeś jakie to pliki wychodzą z IfoEdit? Zajrzyj do folderu VIDEO_TS utworzonego przy użyciu TMPGEncDVDAuthor

Ostatnio zmieniany przez dosky : 08.07.2003 o godz. 18:47
dosky jest offline  
Stary 09.07.2003, 22:03   #4
RobGee
Bywalec
 
Avatar użytkownika RobGee
 
Data rejestracji: 28.12.2002
Lokalizacja: Dębno Lubuskie
Posty: 32
RobGee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
próbowałem zrobić koncert Phils Collinsa plik video o długości 1:28
udało mi się zrobić w pół godziny VirtualDub i CCE2,5 ,niestety plik miał 328mb mimo że rozdielczość zmiejszyłem na 352/288 a bitrate na 500 (w CCE mniej sie nieda ,a w TMPGE mnimum to 750).pliki m2v i ac3 wrzuciłem do DVDMaestro tam też zrobiłem chaptery .potem jóż tylko problemy na kompie jest ok! płute odczytuje jako DVD w PowerDVD ,ala na stacjonarnym SONY305 widzi płyte jako CD ,a potem NO AUDIO ,mam też DVD LG tam znowu widzi MP3 a potem NO FILE ,na czym ty to odwarzasz.
__________________
[2500XP@2330Mhz][ABIT NF7-S][2x512 DDR@466][Pioneer A105]+[LiteON 812@832]
RobGee jest offline  
Stary 10.07.2003, 10:49   #5
Fafer
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zaciekawił mnie wasz temat nie wiem dlaczego nie chcecie wykorzystać oprogramowania do DVD-Audio ale to wasza sprawa.
Mam jednak rade na wasz problem z za długim plikiem wideo, otóż zamiast robic czarnego mpga wsadzcie do każdego rozdziału rysunek .
DVDMaestro umożliwia taka operacje dzwiek plus pare rysunków na każdy rozdział jeden rysunek .
Powodzenia w dalszych próbach.
__________________
Fafer
Fafer jest offline  
Stary 10.07.2003, 11:23   #6
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hehe, a po co wogóle dołączać cokolwiek, przecież normalnie można nagrać sam dźwięk ac3 lub nawet dts i tyle, będzie hulało,
http://www.doom9.org/index.html?/BeSure.html
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline  
Stary 10.07.2003, 14:16   #7
prometeusz
Guru
 
Avatar użytkownika prometeusz
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Posty: 8,319
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Napisales:
przy użyciu Nero5.5 wprowadzasz do kompilacji UDF/ISO i wypalasz CD-R na nagrywarce cd otrzymując "DVD-Audio"...ale pojawił sie problem (może nawet wyniknął z prostego błędu odczytu plików do kompilacji albo stanu czystej CD-R)

Mam pytanie:
Zrobilem jak opisales , z tym iz material na plyte jest w postaci VOB-ow, jak na prawdziwej DVD-VIDEO
Na kompie nawet bez odtwarzacza DVD rozpoznaje ja jako DVD-VIDEO, - wyskakuje komunikat systemowy, natomiast w stacjonarnym mieli i nic.
Pytanie jest takie - moje nagranie bylo na CD-RW czy ma to jakies znaczenie - w miedzyczasie i tak wypale na CD-R lecz jestem ciekaw.

robilem to kilka razy - przy zmianie w NERO w opcji UDF - "wymuszaj tryb zgodnosci z DVD-VIDEO" z nia i bez niej.Efekt ten sam.

pozdrawiam
Prometeusz
__________________



prometeusz jest offline  
Stary 12.07.2003, 13:17   #8
RobGee
Bywalec
 
Avatar użytkownika RobGee
 
Data rejestracji: 28.12.2002
Lokalizacja: Dębno Lubuskie
Posty: 32
RobGee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
RobsYoda napisał(a)
hehe, a po co wogóle dołączać cokolwiek, przecież normalnie można nagrać sam dźwięk ac3 lub nawet dts i tyle, będzie hulało,
http://www.doom9.org/index.html?/BeSure.html

czy komuś udało się z tym coś zrobić.
__________________
[2500XP@2330Mhz][ABIT NF7-S][2x512 DDR@466][Pioneer A105]+[LiteON 812@832]
RobGee jest offline  
Stary 17.07.2003, 17:58   #9
dosky
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.07.2003
Posty: 5
dosky w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
odtwarzacz stacjonarny

Sorry, że długo się nie odzywałem ale musiałem trochę pochulać..w końcu jest LATO!!!
Mój odtwarzacz stacjonarny to PANASONIC model RW-32.
Rzeczywiście taki problem z odczytaniem tak nietypowej płyty miał również model Philips'a , gdy ją pożyczyłem kumplowi.
Fafer, zainteresował mnie jednak temat z plikami .jpg, .bmp w chapterach. Próbowałem to kiedyś zrobić, ale niestety oczytanie takich plików trwa ok 3-5 sek i audio wtedy nie rusza. Opisz dokładniej jeśli możesz jak tworzysz takie dane. Ja używałem jak zawsze TMPGEnc DVD Author.
Przez najbliższe 2 tygodnie będę się wczasował więc opuszczam forum na jakiś czas.
Życzę wszystkim extra wypoczynku
dosky jest offline  
Stary 17.07.2003, 19:17   #10
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: odtwarzacz stacjonarny

Cytat:
dosky napisał(a)
zainteresował mnie jednak temat z plikami .jpg, .bmp w chapterach. Próbowałem to kiedyś zrobić, ale niestety oczytanie takich plików trwa ok 3-5 sek i audio wtedy nie rusza.
A co stoi na przeszkodzie, aby takie audio pociąć normalnie na kawałki i tak nagrać, będą wtedy chaptery bez kombinacji? będą...
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline  
Stary 18.07.2003, 23:40   #11
dosky
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.07.2003
Posty: 5
dosky w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
RobsYoda! Czy kiedykolwiek udało się Tobie nagrać taką płytkę i odtworzyć na stacjonarnym...? I jeszcze jedno: czym dzielisz AC3?
dosky jest offline  
Stary 19.07.2003, 11:19   #12
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
dosky napisał(a)
RobsYoda! Czy kiedykolwiek udało się Tobie nagrać taką płytkę i odtworzyć na stacjonarnym...?
Tak, kiedyś tylko dla samej próby zrobiłem krótki fragment.
Cytat:
dosky napisał(a)
I jeszcze jedno: czym dzielisz AC3?
Dziele np. GoldWave, ale nie AC3 tylko plik Wav - bo taki otrzymuje się po obróbce w BeSure.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline  
Stary 22.07.2003, 15:20   #13
RobGee
Bywalec
 
Avatar użytkownika RobGee
 
Data rejestracji: 28.12.2002
Lokalizacja: Dębno Lubuskie
Posty: 32
RobGee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
plik który wychodzi z BeSure (.wav(5.1)) trzeszczy. nie rozumiem też dlaczego BeSure jest lepszy od BeSweet+GUI , tam też można zrobić .WAV(5.1).Robs jak nagrywasz później tego wava.
__________________
[2500XP@2330Mhz][ABIT NF7-S][2x512 DDR@466][Pioneer A105]+[LiteON 812@832]
RobGee jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.