Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DVD czy Blu-Ray - który nośnik wybrać do długoletniej archiwizacji danych? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-czy-blu-ray-ktory-nosnik-wybrac-dlugoletniej-archiwizacji-danych-93971/)

andy 27.11.2014 19:03

Cytat:

Napisany przez qrek
Owszem, lepiej. Zwłaszcza wtedy, gdy z jednego z tych egzemplarzy zamierzamy skorzystać, a drugi trzymać nie ruszany. Ale chyba zgodzisz się, że płyta wypalona, w przeciwieństwie do tłoczonej, ma mniejszą trwałość? Może się okazać, że samo wypalanie na kilku egzemplarzach płyt nie wystarczy. W związku z czym, aby przedłużyć życie naszym plikom, po kilku(-nastu) latach dane wypalone na nośniku trzeba ponownie wypalić na innym, nawet jeśliby to miała być ta sama technologia, np. DVD -> DVD.

Moje pierwsze płytki DVD bez problemu się u mnie odczytują. Mają 4-5 lat. Jaki dysk twardy teraz tyle wytrzyma? :)

Zresztą ile masz danych statycznych które musisz zarchiwizować? 200, 300GB?

Wypalisz w dwóch egzemplarzach + co miesiąc sprawdzanie sum kontrolnych jeżeli to dane bardzo wrażliwe i spokój.

Dodatkowo można stosować jeszcze chmurę typu dropbox. Jednak zanim tam się*coś*wyśle to dane muszą być zaszyfrowane ;)
Oczywiście stosowanie chmury zależy od wielkości rury. Jeżeli natura nie wyposażyła Cię w dużą rurkę to będize to mało wydajne.

Dzisiaj do archiwizacji statycznej idealnie nadaje się*BD natomiast za 5-6 lat będą już pewnie nośniki holograficzne :)

joujoujou 27.11.2014 20:20

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1302762)
Moje pierwsze płytki DVD bez problemu się u mnie odczytują. Mają 4-5 lat. Jaki dysk twardy teraz tyle wytrzyma? :)

[...]

Znalazłbym kilka. :P

andy 27.11.2014 21:04

Z nowych? :>

joujoujou 27.11.2014 21:10

Nie uprawiaj demagogii. To pytanie możesz zadać za 4-5 lat. :P

qrek 29.11.2014 10:00

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1302761)
Skoro szkoda Ci 7zł to nie ma sensu rozmawiać w ogóle o archiwizacji. ;)

7 zł za jedną płytkę? Żeby tylko tyle ;) A tu trzeba liczyć się z kwotą co najmniej 3x większą, w przypadku BD.

Cytat:

Zapewne HDD droższe i najdroższe. Zresztą, to jaka będzie trwałość danych jak i samego dysku, zależy też od sposobu korzystania z niego. Inaczej będzie, gdy napęd zostanie na stałe podpięty do kompa, a jeszcze inaczej gdy będziemy trzymać go w szafie i nie traktować jako typowego zewnętrznego dysku, którego często podłączamy pod kompa lub innego urządzenia zdolnego do czytania jego zawartości.

Cytat:

Zresztą ile masz danych statycznych które musisz zarchiwizować? 200, 300GB?

Tu nie chodzi o jakieś konkretne liczby. Jest tak, jak pisałem wcześniej odnośnie bierzących porządków w domu (na dysku). Liczby mają znaczenie dopiero wtedy, gdy przyjdzie mi wybrać opłacalny, złoty środek (patrz porównanie HDD, DVD, BD w moim pierwszym poście). Nośniki BD Panasonica to max, na co się mogę zdecydować.

Cytat:

Wypalisz w dwóch egzemplarzach + co miesiąc sprawdzanie sum kontrolnych jeżeli to dane bardzo wrażliwe i spokój.

Masz na myśli porównanie jednego egzemplarza, z drugim? Tak jakby jeden z nich był tym wzorcowym?

Cytat:

Dzisiaj do archiwizacji statycznej idealnie nadaje się*BD natomiast za 5-6 lat będą już pewnie nośniki holograficzne :)

W zasadzie już są. Ale zanim się upowszechnią minie parę lat. Choć trzeba przyznać - Blu-Ray - już teraz ma silną konkurencję ze strony wygodnych i coraz pojemniejszych pamięci przenośnych (karty SD, pendrajwy) - nie mających tu (długoletnia archiwizacja) żadnego sensu. Po prostu wielu nieświadomych konsumentów uważa, że dane zgromadzone na/w flash(k)ach ;) będą na długie lata.

A wracając do moich problemów z DVD... Kupiłem tym razem Verbatim DVD+R i do tego TDK DVD+R. W obu przypadkach - tym razem w dużo mniejszej ilości ;) - do testów. W niedzielę obadam dokładniej temat.

andy 29.11.2014 11:17

Cytat:

7 zł za jedną płytkę? Żeby tylko tyle A tu trzeba liczyć się z kwotą co najmniej 3x większą, w przypadku BD.
Panasonici są po ok 7zł/sztuka.
Cytat:

Masz na myśli porównanie jednego egzemplarza, z drugim? Tak jakby jeden z nich był tym wzorcowym?
Nie. Dla każdego z plików tworzysz sumy kontrolne jeszcze na dysku i nagrywasz z nimi. Potem weryfikujesz plik z sumami kontrolnymi. Jednak to tylko dla wariatów ;)

Dyski twarde mają to do siebie, że mogą się zepsuć w wielu miejscach. O ile jeszcze przywrócenie danych na dysku talerzowym jest w miarę łatwe to w przypadku SSD już nie.

Berion 01.12.2014 10:40

Cytat:

Napisany przez qrek (Post 1302943)
7 zł za jedną płytkę? Żeby tylko tyle ;) A tu trzeba liczyć się z kwotą co najmniej 3x większą, w przypadku BD.

7zł kosztuje Panasonic BD-R. 25zł BD-M.

Cytat:

Zresztą, to jaka będzie trwałość danych jak i samego dysku, zależy też od sposobu korzystania z niego. Inaczej będzie, gdy napęd zostanie na stałe podpięty do kompa, a jeszcze inaczej gdy będziemy trzymać go w szafie i nie traktować jako typowego zewnętrznego dysku, którego często podłączamy pod kompa lub innego urządzenia zdolnego do czytania jego zawartości.
Teoretycznie tak, ale w praktyce może być tak że trafisz na wadliwy egzemplarz, który zacznie się sypać po kilkuset przepracowanych godzinach, a przy takim użytkowaniu jak piszesz będzie to już dawno po gwarancji. Tak czy siak zawsze monitoruj jego S.M.A.R.T.

Po za tym jak chcesz cokolwiek archiwizować na HDD to sens ma raid lustrzany. I wtedy płyty tak wcale drożej już nie wychodzą. ;)

Nośników holograficznych nie ma. Nigdy nie opuściły laboratorium (z tego co wiem, walczą z prędkością zapisu, który jest za wolny jak na takie pojemności). Realnym następcą BD jest AD (Archival Disc), który prawdopodobnie jest/będzie wielowarstwowym BD (BD-R XL to cztery warstwy, więc teoretycznie będzie 8+, a to nie wróży dobrze). I nie, nigdy się nie upowszechnią ponieważ napędy optyczne i nośniki powoli odchodzą z rynku konsumenckiego. Do przenoszenia danych wyparły je flashe, do domowej archiwizacji NASy, dyski zewnętrzne i hostingi (zwane niepoprawnie chmurami ;]). Do tego dodaj propagandę i znikomą wiedzę na temat technologii i w głowie Kowalskiego rysuje się obraz "płyty z biedronki za 20gr", której nie da się odczytać po kilku miesiącach, a więc obraz taki że "wszystkie płyty to przestarzałe, wolne i zawodne". Poczytaj komentarze na różnych serwisach przy np. newsach na temat M-Disc. Więc niestety, ale o tanich BD zapomnij, a tym bardziej kolejnych nowościach w tej dziedzinie.

qrek 09.12.2014 15:04

Cytat:

Panasonici są po ok 7zł/sztuka.
I to jest kwota do przełknięcia ;)

Jestem świadom większości przedstawiomych przez Was faktów. Niemniej, dzięki za uświadomienie.

A propo niedzieli... Sprawa z wypalaniem i uzyskiwanymi rezultatami jest bardziej skomplikowana, niż mi się wydawało. Postaram się za kilka dni szczegółowo to opisać. Póki co grudzień jak co roku to taki specyficzny miesiąc, kiedy mam mniej czasu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:56.