Cytat:
Napisany przez Berion
(Post 1302761)
Skoro szkoda Ci 7zł to nie ma sensu rozmawiać w ogóle o archiwizacji. ;)
|
7 zł za jedną płytkę? Żeby tylko tyle ;) A tu trzeba liczyć się z kwotą co najmniej 3x większą, w przypadku BD.
Cytat:
Napisany przez andy
(Post 1302762)
Moje pierwsze płytki DVD bez problemu się u mnie odczytują. Mają 4-5 lat. Jaki dysk twardy teraz tyle wytrzyma? :)
|
Zapewne HDD droższe i najdroższe. Zresztą, to jaka będzie trwałość danych jak i samego dysku, zależy też od sposobu korzystania z niego. Inaczej będzie, gdy napęd zostanie na stałe podpięty do kompa, a jeszcze inaczej gdy będziemy trzymać go w szafie i nie traktować jako typowego zewnętrznego dysku, którego często podłączamy pod kompa lub innego urządzenia zdolnego do czytania jego zawartości.
Cytat:
Napisany przez andy
(Post 1302762)
Zresztą ile masz danych statycznych które musisz zarchiwizować? 200, 300GB?
|
Tu nie chodzi o jakieś konkretne liczby. Jest tak, jak pisałem wcześniej odnośnie bierzących porządków w domu (na dysku). Liczby mają znaczenie dopiero wtedy, gdy przyjdzie mi wybrać opłacalny, złoty środek (patrz porównanie HDD, DVD, BD w moim pierwszym poście). Nośniki BD Panasonica to max, na co się mogę zdecydować.
Cytat:
Napisany przez andy
(Post 1302762)
Wypalisz w dwóch egzemplarzach + co miesiąc sprawdzanie sum kontrolnych jeżeli to dane bardzo wrażliwe i spokój.
|
Masz na myśli porównanie jednego egzemplarza, z drugim? Tak jakby jeden z nich był tym wzorcowym?
Cytat:
Napisany przez andy
(Post 1302762)
Dzisiaj do archiwizacji statycznej idealnie nadaje się*BD natomiast za 5-6 lat będą już pewnie nośniki holograficzne :)
|
W zasadzie już są. Ale zanim się upowszechnią minie parę lat. Choć trzeba przyznać - Blu-Ray - już teraz ma silną konkurencję ze strony wygodnych i coraz pojemniejszych pamięci przenośnych (karty SD, pendrajwy) - nie mających tu (długoletnia archiwizacja) żadnego sensu. Po prostu wielu nieświadomych konsumentów uważa, że dane zgromadzone na/w flash(k)ach ;) będą na długie lata.
A wracając do moich problemów z DVD... Kupiłem tym razem Verbatim DVD+R i do tego TDK DVD+R. W obu przypadkach - tym razem w dużo mniejszej ilości ;) - do testów. W niedzielę obadam dokładniej temat.
|