![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.01.2004
![]() |
Co wybrać? Toshiba czy Pioneer?
Jestem teraz na kupnie czytnika DVD. Chciałem wziąć Toshibę SD-M1802, jednak z testu na cdrinfo dowiaduję się, że lepsza jest starsza wersja - SD-M1712. Niestety gorzej z dostaniem jej w wersji OEM. Natomiast słyszałem także, że dobre są napędy Pioneera 120S/121- lecz nie mogę znaleźć informacji czy czytają one zabezpieczone płytki audio oraz safediski/securomy. Jeśli ktoś mógłby pomóc...
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pionery miewaja problemy zarowno z zabezpieczeniami jak i z ... plytami mulisesyjnymi co juz jest przegieciem
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.10.2003
![]() |
Od 1997 w kompie mam tylko napędy TEAC i Pioneer i dlatego stawiałbym na pionka, nie słyszałem o problemach z multisesjami ( może błedy przy nagraniu ).
Co do odczytu zabezpieczonych CD to i tak najlepsze do tego są nagrywarki CD. Poza tym jest z nimi święty spokój. Pozdro Elektronik DVD >> Pioneer DVD106, DVD+-R >> Pioneer A06, CDRW >> TEAC CDW540. |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.11.2003
![]() |
Czytnik DVD
Od toshiby jak najdalej. Mialem DVD rom toshiby zatrzymaywal sie na 52 minucie kazdego filmu DVD w serwisie nie mogli mi pomoc wiec oddali kase. Mialem jeszcze CDROM Toshiby rozpadl sie po 6 miesiacach. Kup LG Pioniera ale nie toschibe. Mam LG x12 i jestem niesamowicie zadowolony. najlepszy naped jaki mialem.
|
![]() |
![]() |
#5 | |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Cytat:
Toshiba ma świetne napędy, a to że akurat miałeś pecha jeszcze o niczym nie świadczy. Najlepszym napędem zdecydowanie jest Toshiba 1712, ale już jej teraz w sklepie nie znajdziesz, chyba że miałbyś ogromne szczęście. Jeśli będziesz miał, to załaduj do niej firmware odblokowujący blokadę regionu i będzie to najszybsz napęd. Z 1802 jest trochę gorzej. Ten model bazuje na chipecie VIA i ma gorsze osiągi. Ponadto do tej pory miał idiotyczną blokadę ripowania z prędkością max 2x. Na szczęscie chłopaki z forum.rpc1.org dali sobie z tym radę i napęd podobno śmiga jak jego poprzednicy. Ten hackowany firmware wciąż chyba będzie dopracowywany. Daję link do wątku na rpc forum: http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?...shiba&start=75 Jeśli zakupisz Toshibę 1802, to w tej dyskusjio znajdziesz również link do firmware'u. Tak się składa, że mam tą Toshibę i jest bardzo cicha, a z płytami CD wszelkiej maści radzi sobie znakomicie. Z DVD jeszcze nie testoweałem. Odnośnie pozostałych czytników się nie wypowiadam, ale całkowitą bzdurą jest, że Toshiba ma złe napędy. Sam fakt, że twórcy Clona ją polecają do czytania płyt z zabezpieczeniami już o czymś świadczy.
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
toshiba
Ja obstaje przy swoim, mialem dwa napedy toshiby i oba shity to juz daje cos do myslenia. Osobiscie polecam DVD-ROM LG x12 lub x16 bije toshibe na glowe, sa ciche ponoc bardzo malo awaryjne szczegolnie chwalony jest LG x12. no i moj LG czyta bez problemu plytki DVD+R, DVD+RW, DVD-R, ale z DVD-RW ma troche zgrzytow, mam ten naped juz chyba ze 2 lata. Mam firmware z odblkowanym kodem regionu. Wracając do toshiby od znajomych i na necie sie troche naczytalem i nasluchalem o toshibach, wiec szczeze radze - jak najdalej od toshiby.
|
![]() |
![]() |
#7 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Jest wielu użytkowników Toshiby na tym forum. Przykładem jest choćby Martin_TP, który ma chyba 3 takie napędy i jest z nich bardzo zadowolony. A na forum.rpc1.org chwalą Toshibę (zwłaszcza 1712, bo z 1802 na początku były problemy, jak zresztą pisałem wyżej) praktycznie ponad wszystko.
//edit tu masz zresztą jeden z wielu topiców o Toshibie: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=21461
Pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Nol : 11.01.2004 o godz. 09:33 |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.12.2003
![]() |
rarek chyba pracyje dla lg toshiba jest lepsza oczywiscie statystycznie zawsze moze sie trafic czarna owca tylko w toshibie jest ich mniej
|
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
dla LG nie pracuje (hehe) mam po prostu LG i jestem zadowolony jak wielu moich znajomych.Poprostu wyrazam swoje zdanie i doswiadczenia. Ja w kazdym razie od toshiby trzymam sie z daleka i mam spokoj.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mam Toshibe M1612 i jedes to swietny naped, ale nad kupnem m1802 sam bym sie powarznie zastanowil
lg 12x to byl wyjatkowo udany model, ale [ozatym lg przystaje tak do toshiby jak maluch do mesia ![]() pioneera tez mialem, ale jak przestal czytac ostatnia sesje w multisesjach, to wymienili mi w serwisie na toshibe - uslyszalem wtedy ze w pionerach to normalne, zreszta pozniej z taka sama opinia spotkalem sie w necie |
![]() |
![]() |
#11 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Nimal-> mam tą Toshibę i zgodnie z tym, co pisałem wyżej, napęd jest równie dobry jak poprzednicy, wymaga jedynie zmiany firmware'u. Nie wiem jak jest z szybkością kopiowania zabezpieczeń, bo nie miałem możliwości przetestowania, ale podobno 1802 jest trochę wolniejszy.
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.05.2002
![]() |
nie wiem jak czytniki ale mam nagrywarke dvd toshiba i nie polecam. Juz lepsza jest btc która niedawno kupiłem. Jeśli chodzi o czytnik to bardzo polecam lg bo mam też taki nie pracuję dla lg) czyta wszystko i szybko. wcześniej miałem hitachi x4 i nie bardzo byłem z niego zaowolony.
|
![]() |
![]() |
#13 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.12.2002
![]() |
model SD-M1612
Zakupiłem Toshibę SD-M1612 kiedy jeszcze były dostępne na rynku. Napęd pracuje każdego prawie dnia, pięknie rippuje zarówno krążki CD jak i DVD, płynnie odtwarza każdą płytę DVD-R/RW, jak również DVD+R/RW. Czyta nawet bezproblemowo krążki CD-R 90 min.
Raz jedynie miałem z nią problem, gdy reinstalowałem system i źle wgrałem sterowniki SiS IDE - wtedy napęd nie chciał mi pracować w UDMA, ale to tylko z winy mojego niedopatrzenia. Ogółem nie mam z nim żadnych niepożądanych niespodzianek. I z pewnością nie myślę o zmianie na inny. Swego czasu miałem napęd Hitachi GD-2500 (4x/24x), który wytrzymał prawie 4 lata, a teraz służy godnie znajomemu przez już kolejne 2 lata. Lecz, jak już wypowiedzieli się poprzednicy, zawsze może trafić się pechowy egzemplarz, jednak co do Toshiby to nie słyszałem żeby zdarzało się to często. Tak więc z czystym sumieniem polecam Toshibę SD-M1612, jeżeli jeszcze gdzieś ją znajdziesz. Co do nowszych modeli trudno mi się wypowiedzieć, ze względu na brak styczności. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#14 |
TDI
Zlotowicz
![]() |
Jak już wyżej pisałem, wszytkiego o najnowszym 1802 można się dowiedzieć pod tym adresem:
http://forum.rpc1.org/viewtopic.php...oshiba&start=75 Co więcej, rezultaty zmiany firmwaru na hackowany są widoczne poniżej - jak widać, testy wykonywał Polak. Good rips http://www.republika.pl/dj_mrowex/be..._malkovich.png http://www.republika.pl/dj_mrowex/fa...ing_nature.png http://www.republika.pl/dj_mrowex/leon.png Poor rips http://www.republika.pl/dj_mrowex/!elizabeth.png http://www.republika.pl/dj_mrowex/!sliding_doors.png http://www.republika.pl/dj_mrowex/!marvin's_room.png http://www.republika.pl/dj_mrowex/!family_man.png Poor ripy są spowodowane (według użytkowników RPC forum) słabą jakością nośników.
#15 |
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Moge w sumie powiedziec ze mam Toshiby 1612, 1712 i 1802 (mam kazdy z nich w domu, i bardzo duzo jest napedow toshiby komputerach w firmie w ktorej pracuje), wszystkie chodza rewelacyjnie i jak do tej bez wiekszych problemow sie obylo (male to te ze ktos nie wlaczyl DMA i takie tam - poprostu blad usera). Co do nowego modelu 1802 i kwesti kopiowania zabezpieczen naped ten jest duzo woleniejszy od poprzednikow: 30 minut VS 3 minuty to diametralna roznica, no przeciez 10 krotna - ale jak ktos nie ripuje zabezpieczen to moze nie zwracac na to uwagi, mnie chocby roznicy to nie robi, poza tym niuasnsem nigdzie indziej "slabosc" chipsetu od Via Otical sie nie objawia wiec problemu nie ma. Pozatym 1802 jest jakby cichsza troszke od 1712.
Duzy plus ze do kazdego napedu (w tym rowniez i najnowszego) jest zhackowany firmware - Region Free i odczyt DVD+/-R/RW na poziomie 16x (standardowo jest to 4x-6x dla kazdego napedu, w tym i Toshiby), dzieki czemu 4,38 GB kopiuje sie na dysk w okolo 5-6 minut (okolo 15 minut normalnie) ! Na kazdym z nich wszystkie plyty CD, dvd, audio i innej roznej masci dzialaja prawidlowo, szybko i sprawnie sie odczytuja. Do tego Toshbia ma swietna korekcje bledow. A tak na maginesie, porownywanie nagrywarki Toshiba z napedami dvd tej firmy to troche nieporozumienie - to inny sprzet, bo to samo mozna powiedziec ze nagrywarki dvd liteon sa do bani (bo są), ale to nie znaczy ze nagrywarki cd-rw liteon tez sa (bo nie są).
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
![]() |
![]() |
|
|