![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dvd+r Dl
A więc mamy już kolejne info o mających pojawić się w przyszłym roku DVDRach 8,5 GB. Wynika z niego,ze jesli zechcemy wypalac takie płyty to bedziemy musieli zmienić wypalarki - i to większość z nas, bo posiadamy przecież napędy x2, x4... A jak podają w newsie cdrinfo, po zmianie firmwaru tylko palniki x8 będą mogły chyba smażyć te płyty 8,5 GB.
Ciekawe jak producenci zabezpieczą się przed "backupami" movies na DVD.... Przecież wówczas nie potrzeba by żadnej kompresji, wszystko dałoby się zmiescić na jednej płycie (przynajmniej sam film). Nie sądzę aby tą sprawę pozostawiono w spokoju. W końcu DVDR z kompresją to jednak protezy (choć bardzo dobre ) a tu mielibyśmy do dyspozycji prawie klony płyt. Jabba |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.11.2003
![]() |
To dobrze, że nagrywam DVD+R 8x to sobie będe 8,5Gb nagrywał.
![]()
#3 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Z tą radością to bym był ostrożny, nie chce tu źle wyrokować, ale nie wierzę, że jakakolwiek nagrywarka będąca obecnie w sprzedaży poradzi sobie z DL; zmiana firmware .... hmmm.... juz widzę te komunikaty: NO DISC.
#4 | |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
Cytat:
![]() a co do zabezpieczeń to mam nadzieję, że zostaną wprowadzone nowe, znacznie skuteczniejsze, które utrudnią bezbolesne kopiowanie filmów DVD. wkurza mnie trochę fakt, że praktycznie wszyscy (?) użytkownicy nagrywarek DVD "tną" masowo filmy i oczywiście mają się za miłośników kina ![]()
![]() |
#5 |
DVD Maniac
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cobra nie oszukuj się piractwo nie ma żadnego wpływu na wzrost cen filmów mało tego moim zdaniem ma wpływ na spacek cen tak jak w przypadku CD audio.
#6 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Cytat:
![]() Ale do rzeczy - piszesz,że mały popyt ogranicza rozwój rynku. Ale mały popyt bierze się z wysokich cen. To chyba logiczne. Ktoś musi więc wykonać pierwszy krok. A może by tak firmy wydające płyty ? Nich oni obniżą ceny tak aby stały się atrakcyjne. I niech nie tłumaczą się kosztami i różnymi pierdołami. Jesli mogą czasem obnizyć cenę do 50 zł a nawet 40 kilku to może niech to zrobią w całosci. I cieszą się ze wzmozonego popytu. Niech supernowość (na przykład LOTR zwykły, SW Episode...) kosztuje w chwili wydania 50 zł, po pół roku (lub nawet nieco dłużej) 40 zł. A filmy mniej atrakcyjne niech zaczną od 40 zł i spadną do 30-20 zł. Wtedy można by w rozsądnym tempie rozszerzać kolekcję ORGINAL DVD. Oczywiście dla dobrze zarabiających cena 80-100 a nawet 150-200 zł nie jest wysoka, ale dla wielu ludzi jest. A jak wiadomo bogaty biednego nie zrozumie. Wielką popularnoscią cieszą się płyty z gazet. Dlaczego ? Bo sa tanie. Tu decyduje inny mechanizm (za płytę płaci wydawnictwo), ale o czymś to świadczy. A wyprzedaże w wypożyczalniach ? Na przykład w Beverly Hills ? Nówki do 39 zł, używane 20 zł. Sam kupiłem 3 nówki i 4 używane - oczywiście te filmy , które mnie interesowały. Zerknijmy na kolejną falę DVDManii na e-dvd. Płyty po 47 zł. Tylko,że większość tytułów zasługuje najwyżej na 35-40 zł. Oprócz Gladiatora i Matrixa I. Naszemu portfelowi trudno wykonać pierwszy krok.. Niech wykonają go wytwórnie, niech sklepy nie narzucają marży 100 procentowej. Może do tego dojdzie, stopniowo... Poza tym nie oszukujmy się - nie tak wiele osób ma palniki dvd. Nie wszyscy znają się na kompresji. Już większym problemem dla rynku filmowego jest DIVX - docierają do nas dosć szybko premiery z USA, jako gotowce. I po obejrzeniu divxa, w wypadku większości filmów nikt nie ma ochoty na powrót do niego na DVD (zakładając,ze jest zbyt leniwy aby pójść do kina). No chyba,że jest to LOTR, MATRIX, TERMINATOR, dobre filmy wojenne. Jabba |
|
![]() |
![]() |
#8 |
DVD Maniac
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Sam osobiście lubię na dobry film iść do kina dlatego, że w kinie lepiej się ogląda i poprostu utrzymuję zasadę, że za dobrą pracę należy sie zapłata. Jednak ceny nowych filmów wydawanych na DVD moim zdaniem są "nieco przesadzone" jesli kaseta VHS kosztuje 30 zł a płyta DVD 100 to biorąc pod uwagę że koszt wyprodukowania DVD jest pewnie z połowę tańszy to płacimy 70zł "podatek od luksusu" posiadania odtwarzacza DVD.
Pozdrawiam
#9 |
volleyball
Data rejestracji: 14.11.2002
![]() |
Z wielkim poważaniem Dla Ciebie Cobra, ale raczej nie powinno to denerwować że kompresja ma miejsce.
Ja kompresuje tylko dlatego, że lubię. Jak nie wydam na kebaba z Marszałkowskiej, pójde i za 6zyla mam film + płyta. I cały wieczór zajęty. Mam tylko jeden orginał, który też wygrałem. Mnie nie stać. To cały powód kompresji. A ogląć uwielbiam, robie tyle na ile mnie stać. I nie usprawiedliwiem się. Nigdy Jarmarka Europa i nie polecam nikomu. POzdrawiam Was
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.11.2003
![]() |
Niestety bogaty kroi biednego gdzie i ile może. Przecież jeszcze niedawno nagrywarki DVD dla zwykłego śmiertelnika były tylko w sferze fantazji, a ceny orginalnych płyt były (i są) kosmiczne, w porównaniu do kosztów jakie trzeba ponieść przy ich produkcji, dystrybucji i prawach autorskich. I nikt mi nie powie,że kilka lat temu kwitło masowe piractwo DVD - odpowiedzią na te ceny był przecież DivX.
Popieram Jabbę, że decyzja o obniżeniu cen powinna wyjść od producentów, przecież natura nie znosi próżni jaką jest niezaspokojony popyt na filmy DVD wynikający ze zbyt wysokich cen.
#11 |
KONKWISTADOR
![]() |
Jasne, że płyty DVD są zbyt drogie jak na polskie warunki ale nie jest tak, że wszystkie kosztują 100 zł. kupując nowość płacę zazwyczaj 50 - 70 zł czasem 80 a to już jest pewna różnica
![]() i czas rozprawić się z paroma mitami: 1. nie jest prawdą, że piractwo jest tylko krzykiem rozpaczy biednych kinomanów i melomanów, których nie stać na filmy i muzykę. kwitnie ono też w bogatych społeczeństwach. jego popularność wynika przede wszystkim z bezkarności i łatwości z jaką można to zrobić. większość ludzi widzi jakie to jest "easy" i w zasadzie anonimowe (cięzko złapać na gorącym uczynku) i dlatego to robi... 2. divx nie powstał jako odpowiedź na drogie płyty DVD. nie chce mi się przytać historii tego kodeka ale było poprostu tak, że został on do tego wykorzystany a nie stworzony... 2. koszt wyprodukowania kasety VHS być może jest wyższy niż wytłoczenie płyty DVD ale istotne jest jakie nakłady ponosi się żeby przygotować wydanie DVD, obraz i dźwięk w wysokiej jakości. w przypadku VHS przygotowanie filmu jest tanie i proste a w przypadku DVD skomplikowane i kurewsko drogie. wiem to z doświadczeń zawodowych i jak ktoś chce dyskutować o tym z pozycji laika to ja dziękuję za taką dyskusję... możecie mi wierzyć na słowo ![]() 3. w tym momencie nie da się raczej wypuścić dobrego filmu (nowość albo klasyka) w cenie poniżej 50 zł, biorąc pod uwagę nakłady jakie się sprzedają w Polsce. sama opłata licencyjna to minimum kilkaset tyś. dolarów. starsze filmy można mieć za połowe takiej sumy ale żeby cena była niska (20-30 zł) trzeba by strzelić nakład np. 40 tyś. i to sprzedać powiedzmy w ciągu roku. jak nie, jesteś w plecy... 4. czy jak ceny spadną do przyzwoitego poziomu to większość z ludzi zacznie kupować oryginały ? wątpię... dlaczego ? patrz pkt. 1 ![]()
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp. Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 21.11.2003 o godz. 14:51 |
![]() |
![]() |
#12 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
- z divx masz oczywiście rację, tak jak z mp3. Zrobiono je nie po to aby ludziska na całym swiecie oglądały na kompie najnowsze premiery i słuchały pedziofila Dżaksona
![]() - na Zachodzie to chyba sport jest ta kompresja albo przejaw walki z systemem, globalizacją ![]() - co do allegro nie mam zdania, co do Australii - to piekne źródło, lecz nasze firmy sprzedające DVD traktują to jako nielegalna konkurencję. To jak zakupy sprzętu audio video od naszego dilera z Niemiec (pełno jest tego, na zamówienie). Szara strefa sprzętu, tańszego i legalnego (zapłacono producentowi) ale nielegalnego dla naszego Państwa (bo nie zapłacono podatków, ceł, marży i przez to minister ma jedną limuzynę mniej ![]() - czy jak ceny spadną, ludzie zaczną kupowac legalne DVD ? Ależ tak (moim zdaniem). Płyta po 20-30-40 zł stanowi łakomy kąsek. Na wyprzedaży w Beverly Hills zeszły nawet chłamy (dobre płytki po 30-40 znikły na poczatku). Używane płyty z BV po 20 zł znikały błyskawicznie. A dlaczego ludzie tak czesto grzebią w koszach z płytami w marketach, zwłaszcza jak przeczytają w gazetkach reklamowych o jakichś tanich filmach (tak kupiłem Wiedźmina). Jabba |
![]() |
![]() |
|
|