![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.12.2004
![]() |
DVD-R/RW a +R/RW
na stronie na ktorej znajduje sięto forum opisane sąnośniki dvd-r/rw i dvd+rw jednak brak dvd+r, ale jest to mało istotne gdyżwszystkie są opisane dość zawiłym dla mnie językiem, czy ktośmógłby mi wyjaśnić tak "po chłopsku" różnice pomiędzy dvd-r/rw i dvd+r/rw ??
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
nie
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
czy to naprawde taki problem wyjaśnić laikowi jakiśproblem, jakieś zagadnienie ?
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 06.11.2004
![]() |
Różnice są pomijalne - plusy zwykle są trochę droższe, trochę szybsze i raczej minimalnie lepsze do danych komputerowych. Minusy tańsze kilka groszy, wolniejsze, minimalnie lepsze do stancjonarnych odtwarzaczy DVD. No i wybór większy jest minusów. Generalnie proponuję sobie przetestować jedne i drugie - kierować się raczej subiektywnym gustem, bowiem nikt nie jest w stanie przedłożyć Ci obiektywnych przesłanek za jednym bądź drugim formatem.
|
![]() |
![]() |
#5 |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
-po pierwsze plusy sa najbardziej uniwersalne poniewasz mozna je przerobic przez np. bt na DVD-ROM czyli tloki ( jakie bierzesz z wypozyczlni lub kupujesz w sklepie) wiec przez to masz gwarancje ze twoja stara lub nowa stacjonarka odczyta plyte bez problemu (ale tez zalezy od jakosci nosnika )
-po drugie minusy nie sa tansze od plusow sa w tej samej cenie tylko roznia sie znacznikiem(zalezy jaki producent ![]() ![]() p.s zalezy jaka masz nagrywarke ![]() Ostatnio zmieniany przez legion : 25.12.2004 o godz. 17:17 |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
- na mojej stacjonarce bywa, że Platinum +R się zacina, mimo tego, że nośnik działa super na kompie. Z kolei Platinum -R też bywa przycięty, ale znacznie mniej. Stąd mój wniosek. Co więcej - minusy sprzed 2 lat działają wyśmienicie. Więcej spodziewałem się po Platinum +R, aczkowiek np. Dysan +R już działa OK. niemniej - testując różne nośniki zdecydowanie łatwiej jest mi trafić na plus nie działający niż na minus.
- Minusy są zdecydowanie tańsze. Bez problemu można nabyć minus w cenie <80gr/szt. w tej chwili, podczas gdy najtańsze plusy są jeszcze >1zł. Wynika to z faktu, iż plus opracowały bardziej znane firmy i niestety trzeba im teraz płacić kasę za patent. Temat był tyle razy poruszany, że na pewno wiecie o co chodzi. legion: chyba się trochę gubisz w zeznaniach... z jednej strony piszesz, że minusy bardziej zaleca się do plików i filmów, z drugiej, że nie zawsze działają, więc się... mniej zaleca? Zerknij chociaż na Allegro i porównaj liczbę ofert dla -R i +R. Potem sprawdź głównych producentów i zobacz jak łatwo nabyć -R, a jak trudno np. TDK +R 8x w cake. Ciekawe dlaczego :-) |
![]() |
![]() |
#7 |
XII
![]() ![]() ![]() |
@Wiad plusy mozna kupic juz za 70 groszy gielda wrocek a platinum plusy 8x sa bardzo dobrymi nosnikami wiec mysle zebys pobawil sie bt wtedy moze by bylo lepiej.
Nastepnym problemem jest to ze nie polecam nagrywac na tanich nosnikach lepiej dac wiecej a miec gwarancje ze dluzej przetrwa nosnik. p.s @wiad czy widzisz przed slowem "ale takze lecz nie zawsze dzialaja" zacznijmy ze ja nie kupuje na allegro bo zawiele razy sie nacielem. Mi wystarczy gielda komputerowa lub delfin gdzie jest najwiekszy wybor plytek jakie sa na polskim rynku ![]() A TDK+R 8x kupuje bez problemu nie moja wina ze mieszkasz gdzies gdzie nie sa dostepne te plyty. I jeszcze napisalem zalezy jak nagrywarka bo to tez wazne liteon np. nie radzi sobie dobrze z plusami a z koleji nec lepiej ![]() Ostatnio zmieniany przez legion : 25.12.2004 o godz. 18:04 |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
Z Platinum +R różnie bywa. Z jednego cake'a 1szt. w ogóle nie chciała mi się nagrać. Moim zdaniem niezłe są do kompa - polemizowałbym do stacjonarki.
70gr/szt. to świetna oferta, szkoda że nigdzie po tyle nie widziałem w necie. Aczkolwiek ktoś tu się chwalił, że techmaster -R już kupował po 60gr. Wolałem zatem posłużyć się źródłem dostępnym i weryfikowalnym dla każdego. Oczywiście, że lepiej nagrywać na sprawdzonych markach, ale i tutaj bywa, że +R danego producenta jest nieco droższy od -R. Ja kupuję już 4 lata na allegro i jestem zadowolony. Na giełdach nie bywam. A co to jest "delfin"? TDK+R na allegro trudno dostać, tak jak np. DVD-R 9,4 dwustronne, których też swego czasu potrzebowałem. Mam teraz mały zapasik, ale niestety Esperanza. Mieszkam w Europie, może faktycznie "nie są dostępne te płyty" tutaj. :-)) |
![]() |
![]() |
#9 | |
XII
![]() ![]() ![]() |
delfin najtanszy sklepik z plytkami we wrocku
![]() ![]() ![]() P.s ja nie mowie ze wszystkie plyty sa idealne zawsze sie na 10 plytek w caku trafi 2 do 3 o wiele gorszych i chociasz nawet jak sa to verby ![]() Cytat:
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez legion : 25.12.2004 o godz. 18:26 |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
legion, czy mógłbyś mi powiedzieć o co chodzi z tym przerobieniem plusów na DVD-ROM ?? tzn. jaka jest różnica między posiadaniem filmu na dvd+r, a filmem który posiadamy na przerobionej plycie dvd+r na dvd-rom ?
|
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
taka ze stacjonarny odtwazacz widzi plyte jako tloczona i bedzie sie czytala wszedzie a +r moze sie nie czytac wszedzie
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
wiesio: starsze stacjonarki widzą nagrywane płytki DVD tylko wtedy, gdy zapisze się je jako DVD-ROM, czyli takie małe oszustwo, że czytnik ma do czynienia z tłoczoną.
legion: nie chodzi o 10gr, ale o fakt, że minusy są tańsze. Ja nie wnikam czy ktoś jest piratem, archiwizuje Internet, czy coś tam jeszcze robi. Dziś cake 100szt. nie jest niczym szczególnym, znajduję też oferty po 300 szt. nawet jako jednostkowy zakup. A to już 30zł, przy różnicy 10gr, a to z kolei 50 płytek gratis (liczę po 60gr/szt) - to już trochę jest, prawda? Jeszcze mi się nie trafił verbatim kiepski. Raczej trzyma jakość, albo mam takie szczęście. Zwykle kiepsko jest z trzymaniem jakości przez marki z niższej półki. |
![]() |
![]() |
#13 |
XII
![]() ![]() ![]() |
mowie ci ze niema juz cenowej roznicy miedzy plusami a minusami chyba ze tylko na allegro gdzie sprzedaj nawet darmowe rzeczy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
Cytat:
![]() plytki + i - sa w tej samej cenie i nie ma roznicy jaki format ![]()
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
![]() |
Ależ koledzy. To złoty interes, skoro kupujecie po 70gr to wystawcie na allegro po 1zl i juz :-) Czysty zysk. Albo podajcie mi, gdzie mogę wysyłkowo kupić w tej cenie co Wy i chetnie tam nabede.
|
![]() |
![]() |
|
|