![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.12.2004
![]() |
DVD+R x 8 w Notebokou wystarczy nowy bios
Około 1/3 sprzedawnych u nas noteboków z DVD+-RW nawet jeżeli jest to model HP, Toshiba, Fujitsu, Acer, Actina itp po rzadkiego DELL mają napęd DVD+-RW od HL-DT-ST (czyli Hitachi/LG) Obecnie jest to DVD+R x4 w modelu GWA 4040N natomiast najnowsze modele mają DVD+R x8 a wszystko za sprawą nowego biosu tego samego napędu!!! Wystarczy znaleźć bios od GWA 4080N i mamy DVD+R x8 Problem jak na razie jest właśnie ze znalezieniem tego firmwaru - zarówno Hitachi jak i LG nie chcą poza serwisem udostępnić tego biosu? Np cóż póki co robią świetny interes sprzedając drożej ten sam napęd tyle, że z nowym biosem?! Nagroda dla tego kto znajdzie firmwar do HL-DT+ST GCA 4080N lub HL-DT-ST GWA 4080N (bios do GCA obsługuje tylko + natomiast GWA + -, NIE POMYLIĆ biosu od desktopa - musi być na końcu N)
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
witam
ja mam hp nx9105 z napedem gca 4080N czyli te 80 znaczy 8 x a co znaczy gca ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.08.2005
![]() |
Mam zmieniony BIOS w GWA-4080N
Witam!
Jestem tu nowy, tak więc wybaczcie za wszelkie błędy i niedociągnięcia. Ale do rzeczy. Mam notebooka HP 6110 i rzeczywiście było na początku tak jak mówicie, nagrywarka widniała jako GWA-4080N, nagrywała DVD-+RW i miała bios bodajże OC12 lub OC19, dokładnie nie pamiętam. Jednak wystarczyło sie troche postarać i poszperać w internecie, żeby znaleźć nowy BIOS. Teraz moja nagrywarka widnieje jako DVDRAM GMA-4080N i nagrawa wszytkie formaty, tzn.: DVD-+RW, DVD-RAM, DVD+RDL, bez zmiany regionu (dalej jest 2). Dla zainteresowanych zdradzę, że nowy bios ma oznaczenie OS35 i linki do niego można znaleźć na anglojęzycznych forach dyskusyjnych. Pragnę tylko dodać, że wg. twórców jest to wersja beta, ale u mnie działa jak burza. Nie wiem tylko jak z gwarancją na nagrywarkę i całego notebooka, dawaną prze HP, czy ktoś mógłby mnie oświecić w tej sytuacji. Dla leniwych podaję link do biosu http://tdb.rpc1.org/#GSA4080N Pozdrawiam i życzę powodzenia UFO30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
no wlasnie u mnie sprawa jest trosze dziwna jak wejde na strone hp i wpisze ze mam takowy model upgrade dla tej nagrywarki jest inny niz jest faktycznie w notku
![]() edit 1 wgralem to co ty ufo i narazie jest ok ![]() Ostatnio zmieniany przez DJ_Yano : 09.08.2005 o godz. 21:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
gratulacje ufo30 i następni
Ile to satysfakcji móc poprawić to co nam firma zaoferowała! Doskonały przykład jak jeden i ten sam produkt może mieć różne "umiejętności", a tak za nie trzeba by nieźle dopłacić.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.08.2003
![]() |
Wszystkie nowe Acery mają DVD napędy (oem) Liteona sosw-852s
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.01.2006
![]() |
klopot z GWA 4080N
Od kilku dni studiuję to forum, nie moge jednak znalezc odpowiedzi na moj klopot. Mam laptopa nc6120 z nagrywarka GWA 4080N.
Nie czyta mi ona zadnego rodzaju CD, a nie ma problemu z DVD. Czy upgrade biosa cos pomoze? Chcialam sciagnac podane przez Ufo os35, ale nie otwiera mi sie, wyrzuca Critical Error, ze nie moze polaczyc sie z baza. Co moze byc przyczyna klopotow z napedem? Pozdawiam, |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Stronka już się otwiera, pewnie chwilowe kłopoty, zdarza się.
![]() A czy pomoże? Może, ale nie musi. Z tego, co wiem, w napędzie są 2 lasery, jeden do CD, drugi do DVD. Jeśli ten od CD się popsuł, to zmiana biosu nic nie da. ![]() Tylko wybierz właściwy bios, bo trochę ich tam jest. ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
problem z GWA 4080N
Jak sprawdzic, czy przyczyna faktycznie jest laser?
Stronka sie otwiera, ale sprobuj sciagnac np OC12, OC35 albo OS35. U mnie wyrzuca blad, o ktorym pisalam. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
( o )( o )
Zlotowicz
Mnie się ściąga bez problemu, dziwne tylko, że po rozpakowaniu zgłaszają się nieco inaczej, niż powinny, ale to już nie moja wina.
![]() Masz w załącznikach. ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki za pliki, stronka nadal mi sie wywala.
Znasz moze jakis programik do przetestowania napedu? Nie chce wrzucac nowego biosu, jesli nie wiem, czy przyczyna nie lezy po stronie sprzetu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
( o )( o )
Zlotowicz
Nie wiem, czy się to da programowo sprawdzić, cienki jestem.
![]() Skoro CD nie czyta, to spróbuj nagrać CD, najlepiej jakiś lepszy (nie esperanza, hawk, czy emtec, najlepiej verbatim, tdk, sony, benq). ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.03.2006
![]() |
Hl-dt+st Gca 4080n Bios
Po dlugich poszukiwaniach,udalo mi sie odnalesc Bios do napedu tej nagrywarki.Posiadam ten sam problem co wiekszosc z Was,ze naped nie czyta mi plyt DVD i tylko DVD.
Problem z tym biosem polega na tym iz,ja nie wiem jak go zaladowac.Posiada rozszezenie .exe i odpala sie maly programik,gdzie trzeba podac sciezke dysku,ale nic sie nie dzieje lub program wylacza sie.Podaje link do strony gdzie mozna pobrac biosa do HL-DT-ST GCA 4080N OW33.Na stronie trzeba sie zalogowac i odczekac do 24h na potwierdzenie,przynajmniej tyle czekalem. http://members.driverguide.com Jezeli ktos bedzie wiedzial jak to uruchomic to prosze o posta oczwiscie.Ewentualnie jakby co moge wyslac komus ten plik i niech sprawdzi,bo moze potrzebny jest jakis program do tego. PS.Kto oferowal ta nagrode hehe |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.11.2007
![]() |
jeszcze o HL-DT-ST GCA 4040N
postanowiłem pociągnąć wątek o 4040n
początek był bowiem o 4040n a wszyscy dalej pisali już o 4080n. pytanie jest więc takie: czy ktoś skutecznie sfleshował taki napęd do 4080n (jęśli tak to proszę o szczegóły) dodaję, że biosy (typu exe ) do 4040n oraz 4080n są powszechnie dostępne w internecie (np. na stronie http://tdb.rpc1.org), próbowałem bo mam 4040n i w nim skutecznie zmieniałem wersję biosu ale jedynie w ramach 4040n (np. z gca 4040n na gwa 4040n itd.) może trzeba znaleźć bios typu bin, a może nieda się tego i koniec sprawy pozadrawiam forumowiczów |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|