Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.07.2004, 18:40   #1
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DVD+RW - zawsze gorsze niż DVD***177;R?

Witam,

Bawię się tym od niedawna, ale po tych klikunastu nagranych płytkach ***177;R i kilku +RW widzę, że jakość (mierzona ilością PI/PO w KProbe i NeroDVD Speed) płytek +RW jest zdecydowanie gorsza niż DVD***177;R.

Kupowałem same zalecane płytki DVD+RW (TDK, Verbatim), ale wyniki żadnej z nich nawet równać nie mogą się z wynikami płytek DVD***177;R - nawet tych średnich, nie mówiąc o najlepszych.

Do tego, jedna z moich DVD+RW - konkretnie Verbatim (MKM) - zdechła z dnia na dzień (w środę zawartość dawała się odczytać, w czwartek już nie).
A z płytek DVD***177;R nie padła mi jeszcze żadna, ani przy zapisie, ani później, a rózne badziewie testowałem.

Reasumując - czy w swoich testach też zauważacie taką rozbieżność w jakość pomiędzy DVD***177;R a DVD+RW?

Dzieki!

latet
latet jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.07.2004, 20:30   #2
kiewas
Matrix has him

Data rejestracji: 29.10.2003
kiewas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To chyba oczywiste że R bedzie lepiej nagrana niż RW...
Stary 16.07.2004, 20:43   #3
latet
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez kiewas
To chyba oczywiste że R bedzie lepiej nagrana niż RW...
Parę tygodni temu pisałem pytałem tu, co by było, gdyby płytki RW nie były ani grosza droższe od jednorazówek - czy wtedy byłby sens używania jednorazówek. Konkretnie chodziło mi o porównanie trwałości zapisanych danych:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36522

Nikt się tam wprawdzie nie opowiadał za RW, ale nic tez nie było takie jednoznaczne i oczywiste.

Kiewas, jeśli znajdziesz czas, to podziel się z nami swoimi informacjami na ten temat.

Dzięki,

latet
latet jest offline  
Stary 16.07.2004, 23:29   #4
skorpion2k2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2003
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To ciekawe - pomału można mieć tego dość. Płytki plusy, minusy, R, RW, nagrywarki - dobre i złe, kprobe itd.
To chyba walka z wiatrakami.
Dawno temu miałem wątpliwości przy nagrywaniu CD, CD-RW - coś nie pasowało, coś źle się nagrało - ale dzisiaj nagrywam w ciemno i jestem spokojny o jakość. Minęło jednak kilka lat - mam trzecią nagrywarkę i nośniki się zmieniły.
Teraz zabawa rozpoczęła się z DVD. Znowu problemy i nerwy.
Nagrywam teraz DVD+RW x4 TDK byle jak i na 100% brak problemów - w stacojonarnym chodzi idealnie wszystko. Jednak DVD-R x4 TDK raz idealnie a raz nie ruszają w stacojonarnym, a potem jeszcze na dodatek w kompie (2/10).
"Oczywiście" na drugi dzień już czytają się idealnie. Wiadomo ważny jest nośnik, nagrywarka, system operacyjny, program nagrywający, zdefragmentowany dysk, materiał do nagrania, pamęć, procesor itd - chciałoby się napisać jeszcze, że i pogoda ma wpływ i kolor psa i na pewno temperatura powietrza (płyty - ciepła płyta chodzi bez problemów).
Dopiero zacząłem z DVD a już jestem zmęczony- nawet na tym forum informacji i pytań jest tak dużo, że trudno się połapać.
Podsumowując obecnie stawiam na DVD+RW - do tej pory nie zawiodłem się na dobrych nośnikach ( jeden wyjątek DVD-RW Esperanza, moja pierwsza nagrana płyta w pierwszym dniu i jest na śmietniku).
skorpion2k2 jest offline  
Stary 17.07.2004, 00:00   #5
nacuna
Wymiatacz

Data rejestracji: 30.01.2004
nacuna zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja zauwazylem, ze tak samo jestz CD. Zawsze cd-rw jest gorszej jakosci od cd-r. Oczywiscie mowie o Verbatimach!
nacuna jest offline  
Stary 17.07.2004, 11:43   #6
latet
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
To ciekawe - pomału można mieć tego dość. Płytki plusy, minusy, R, RW, nagrywarki - dobre i złe, kprobe itd. To chyba walka z wiatrakami. Dawno temu miałem wątpliwości przy nagrywaniu CD, CD-RW - coś nie pasowało, coś źle się nagrało - ale dzisiaj nagrywam w ciemno i jestem spokojny o jakość. Minęło jednak kilka lat - mam trzecią nagrywarkę i nośniki się zmieniły. Teraz zabawa rozpoczęła się z DVD. Znowu problemy i nerwy.
Nagrywam teraz DVD+RW x4 TDK byle jak i na 100% brak problemów - w stacojonarnym chodzi idealnie wszystko. Jednak DVD-R x4 TDK raz idealnie a raz nie ruszają w stacojonarnym, a potem jeszcze na dodatek w kompie (2/10).
"Oczywiście" na drugi dzień już czytają się idealnie.
Ehh..... znane mi są te rozterki, w sumie to przez nie tak długo zwlekałem z zakupem nagrywarki DVD. No, ale dłużej już czekac nie mogłem. Włączyłem się w ten pionierki ruch, choć juz na szczęście nie wczesno-pionierski. Wczesno-pionierski jest mój kolega, który nagrywa już od ok. 2 lat, na jednej z pierwszych nagrywarek, jakie można było kupić (za ok. 3000 PLN). Własnie przejrzał swoją kolekcję i z rozpaczą stwierdził, że większość (niemal wszystkie!) plytki nagrane ponad 1,5 roku temu - padły. A rozpacz jego jest tym większa, że ma zdolności plastyczne i filmowe i 95% kolekcji to były jego własne filmy animowane (plastelinki)

Znam też redakcję pewnego pisma, która od roku przeszła z archiwizacji CDR na DVDR. Kogoś tam diabeł skusił i kupili hurtowo Esperanze, a nagrywają, na jakimś starym Lite'ku. Nie zdziwi nikogo, jak powiem, że niedawno się zorientowali, że 2/3 ich archiwum wyparowało.

Pozostaje mieć nadzieję, że kolejne generacje nagrywarek i nośników będą lepsze, coraz lepsze. A póki co - ważne dane wciąż nagrywam na CDR (ostatnio Verbatim Crystal AZO) no i nieśmiało na DVD-RAM. Chociaz na szczęście nie padła mi jeszcze żadna własne płytka DVD***177;R, a tylko jedna DVD+RW (Verb.).

Pozdrawiam,

latet

Ostatnio zmieniany przez latet : 17.07.2004 o godz. 11:47
latet jest offline  
Stary 18.07.2004, 00:22   #7
nacuna
Wymiatacz

Data rejestracji: 30.01.2004
nacuna zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez latet
Znam też redakcję pewnego pisma, która od roku przeszła z archiwizacji CDR na DVDR. Kogoś tam diabeł skusił i kupili hurtowo Esperanze, a nagrywają, na jakimś starym Lite'ku. Nie zdziwi nikogo, jak powiem, że niedawno się zorientowali, że 2/3 ich archiwum wyparowało.
Wyparowalo? Jak to jest jak ci dane na nosniku wyparuje? Nie mozesz tego nosnika odczytac czy jak? Ja narazie wazne dane nagrywam na dvd+r na Verbatimkach. A mniej wazne na dvd+r Esperanza. Wszystkie plytki pale z predkoscia 2,4x. Czy jak pale z taka predkoscia esperanze to czy moje dane w przyszlosci wyparuja?
nacuna jest offline  
Stary 18.07.2004, 00:52   #8
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja bym raczej powiedzial ze rw jest lepszej jakosci. Podepre sie KProbem.
DVD+RW Platinum 4x pali sie idealnie, natomiast +R baaardzo kiepsko (wg KProbe). Z drugiej strony nie biore sobie tych wykresow zbytnio do serca, bo na mojej stacjonarce (yamaha s540) wszystkie nagrane przeze mnie plytki chodza idealnie i bez najmniejszego zajakniecia.
Uwazam ze KProbe'a trzeba traktowac z pewna rezerwa.
Dołączone obrazki
File Type: png Platinum DVD+R x8.png (128.6 KB, 85 oglądane)
File Type: png Platinum DVD+RW 4x.png (105.8 KB, 86 oglądane)

Boger jest offline  
Stary 18.07.2004, 11:21   #9
latet
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez nacuna
Wyparowalo? Jak to jest jak ci dane na nosniku wyparuje? Nie mozesz tego nosnika odczytac czy jak?
Tak, z tego co wiem, nie mogą ich już odczytać.

latet
latet jest offline  
Stary 18.07.2004, 11:29   #10
latet
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Realok
Ja bym raczej powiedzial ze rw jest lepszej jakosci. Podepre sie KProbem. DVD+RW Platinum 4x pali sie idealnie, natomiast +R baaardzo kiepsko (wg KProbe).
No, to u mnie dokładnie odwrotnie. Oto typowy u mnie wykres dla +RW:

latet
latet jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: