![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.10.2003
![]() |
Dziwny problem z Liteonem -> firmware !
Witam!
Przez moje ręce przeszło już trochę liteonów, ale pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Chodzi o LDW-811S - oryginalny. Jakiś czas temu do pewnego liteona (nie mojego) wgrałem firmware HSTQ - wszystko poszło dobrze. No ale że w końcu liteon wypuścił dobry firmware o nazwie HS0K - postanowiłem pod DOSem (bo wiadomo, że pod Windows nie szło) przeflashować firmware z HSTQ na HS0K. Wszystko poszło OK, tyle, że po operacji nagrywarka jest martwa. Ale nic to - powiedziałem i jeszcze raz spróbowałem. Znowu nic. Postanowiłem wrócić pod DOS do tego starego HSTQ - upgrade idzie niby z successem, ale nagrywarka jest DEAD. Oba napędy są z tego samego okresu. Zauważyłem różnicę między moją nagrywarką a znajomego - przy mojej jest typ flashu: SST (SST39LF/VF080)(+3,3V) i na mojej upgrade mtkflashem wygląda tak: mtkflash 3 w bios.bin Updating... Bank0 00% -> 100% - success! Updating... Bank1 00% -> 100% - success! Updating... Bank2 00% -> 100% - success! aż do bank15, po czym upgrade success, reboot please. a w mojego znajomego dead nagrywarce z flashem MXIC(MX29LV008B)(+3,3V) jest tak: mtkflash 3 w bios.bin Erasing... chip erased! Updating... Bank0 00% -> 100% - success! Erasing... chip erased! Updating... Bank1 00% -> 100% - success! Erasing... chip erased! Updating... Bank2 00% -> 100% - success! i tak aż do Bank15, po czym upgrade success, reboot please. Trochę to dziwne, że nagrywarka jest dead pomimo sukcesu we flashowaniu! Ponadto - co oznacza ten Chip Erased po każdym banku?! Już zrobiłem eksperyment - zgrałem biosa z mojej nagrywarki jako 16 banków (switchem /Ax) a potem po kolei wgrywałem te banki do banków nagrywarki znajomego. I również za każdym razem Erasing... Chip Erased! się pokazywało. Może MTKFLASH zamiast kasować jeden bank - kasuje cały chip? No i pytanko - jak zreaktywować nagrywarkę, która reaguje na flashowanie, czyli nie jest dead do końca, ale nic z tego flashowania nie wychodzi? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|