Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.05.2007, 23:11   #1
Yamashi
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.09.2006
Yamashi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziwny problem z nagrywarką DVD Lite-on

Witam,

mam nagrywarkę Lite-on LH-18A1H w zasadzie prawie nową bo ma może ze 2 miesiące. Od początku działała bez zarzutu, wszystko odtwarzała i nagrywała bez problemu. Dziś postanowiłem że nagram płytę z filmem dvd na płytkę MediaRange DVD+R DL 8,5 GB Printable i wszystko przebiegało dobrze do 67% nagrywania kiedy to nagle bufor odczytu spadł do 0 i wyskoczył błąd zapisu. Program sie zawiesił, nagrywarka jakby pracowała nadal ale nic już sie nie działo. Zresetowałem komputer ponieważ całkowicie wszystko sie zawiesiło. Po ponownym włączeniu komputera nagrywarka przestała widzieć płytki.. jakiekolwiek, CD czy DVD nic nie widzi.. zakręci lekko albo i to nie i tylko słychać jak coś tam "pika" męczy się itp ale nic się nie dzieje.. Tacka sie wysuwa normalnie i chowa.. dioda się swieci.. wszystko jak dawniej ale płyt nie widzi. Płyte nagrywałem w NERO 7.8.5.0 normalnie jako DVD Video chociaż Nero sam ustawił ksiegę jako DVD-ROM i poszło bez zastrzeżeń.. Nagrywałem na najniższej prędkości zapisu 2x. Chyba wszystko opisałem co mogłem..

Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Czy nagrywarka już jest do wyrzucenia ? Mam gwarancję na nią ale pytam się w zasadzie na przyszłość.. co mogło spowodować taki problem ?
Yamashi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.05.2007, 00:04   #2
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yamashi Podgląd Wiadomości
Witam,

mam nagrywarkę Lite-on LH-18A1H w zasadzie prawie nową bo ma może ze 2 miesiące. Od początku działała bez zarzutu, wszystko odtwarzała i nagrywała bez problemu. Dziś postanowiłem że nagram płytę z filmem dvd na płytkę MediaRange DVD+R DL 8,5 GB Printable i wszystko przebiegało dobrze do 67% nagrywania kiedy to nagle bufor odczytu spadł do 0 i wyskoczył błąd zapisu. Program sie zawiesił, nagrywarka jakby pracowała nadal ale nic już sie nie działo. Zresetowałem komputer ponieważ całkowicie wszystko sie zawiesiło. Po ponownym włączeniu komputera nagrywarka przestała widzieć płytki.. jakiekolwiek, CD czy DVD nic nie widzi.. zakręci lekko albo i to nie i tylko słychać jak coś tam "pika" męczy się itp ale nic się nie dzieje.. Tacka sie wysuwa normalnie i chowa.. dioda się swieci.. wszystko jak dawniej ale płyt nie widzi. Płyte nagrywałem w NERO 7.8.5.0 normalnie jako DVD Video chociaż Nero sam ustawił ksiegę jako DVD-ROM i poszło bez zastrzeżeń.. Nagrywałem na najniższej prędkości zapisu 2x. Chyba wszystko opisałem co mogłem..

Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Czy nagrywarka już jest do wyrzucenia ? Mam gwarancję na nią ale pytam się w zasadzie na przyszłość.. co mogło spowodować taki problem ?
Nie widzi płyt CD-R jaki DVD+/-R ?
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.05.2007, 01:57   #3
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nagrywarka na pewno nie jest do wyrzucenia, bo, jak sam napisa***322;e***347;, jest jeszcze na gwarancji

Ile danych mia***322;o by***263; docelowo nagranych na p***322;ytk***281; (te 67% to ile by***322;o megabajt***243;w ju***380; nagranych)? U znajomego te***380; pojawi***322; si***281; kiedy***347; taki problem, to by***322;o po nagraniu ok 4530MB, mieli***347;my hipotez***281;, ***380;e nagrywarka nie zacz***281;***322;a nagrywa***263;2-giej warstwy, a chcia***322;a wypali***263; overburning na pierwszej (u Ciebie to by si***281; zgadza***322;o, gdyby film mia***322; ok.6,56GB, czyli ~6716MB) - ale to tylko lu***378;na koncepcja, w dodatku do***347;***263; naci***261;gana...

Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.05.2007, 08:39   #4
Yamashi
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.09.2006
Yamashi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
melag - napisałem że nagrywałem płytkę MediaRange DVD+R DL 8,5 GB Printable. Nie widzi żadnych płyt, ani CD ani DVD nic.. cokolwiek włożę do napędu nie jest przez niego widoczne.. słychać że cos tam próbuje czytać ale po chwili cisza.

Jarson - nagrywałem film DVD i tak miał on ok. 6,5 GB ale podczas nagrywania widziałem komunikaty że nagrywana jest warstwa pierwsza a potem przeskoczyło na warstwe drugą i nagrywało sie dalej.. Wszystko myślę ustawiłem prawidłowo w NERO a mimo to coś sie zwaliło przy tych 67%. Czytałem że niektóre płyty DL moga sprawiać problemy ale nie sądziłem że uszkodzi to nagrywarkę, przecież w końcu to multi recorder i jest również stworzona dla takich płyt więc trochę się wkurzyłem.

Dzięki za odpowiedzi. Proszę napiszcie jeszcze ile muszę czekać czasu jak oddam ją na gwarancji do sklepu ? Domyślam sie że od ręki tego mi nie wymienią na nową nagrywarkę ?
Yamashi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.05.2007, 10:02   #5
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ostatnia deska ratunku dla pewności, sprawdź ją na innym komputerze, jeśli nadal nie będzie oznak życia - skorzystaj z gwarancji.
Dobre sklepy wymieniają Lite-ONy od ręki, ewentualny, przeciętny czas oczekiwania to ok. 2-3 tyg.
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: