Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.01.2004, 08:53   #1
Artus
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 31.10.2003
Artus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pomoże mi ktoś w końcu z tym eepromem?

To ważne dla mnie. Gdy przerabialem 401s na 411s to wgralerm oryginalny eeprom 411s a nie przerabiany oryginal. Ale nie o to w sumie chodzi. Chce wrocic do 401s. Wgrywam backup eeproma ale po wgraniu okazuje sie, ze rozni sie od tego na dysku. Co jest?

Artus
Artus jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.01.2004, 12:50   #2
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To jak najbardziej normalne: nagrywarka przechowuje w eepromie stan roznego rodzaju licznikow i zmiana stanu eepromu jest tego efektem.
mbar jest offline  
Stary 14.01.2004, 12:57   #3
Artus
Stały bywalec ;)

Czyli ponowne wgranie oryginalnego eepromu moze juz rozkalibrowac laser? Czy dziala tak samo jak na poczatku?

Artus
Artus jest offline  
Stary 14.01.2004, 14:54   #4
Nulek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.09.2003
Nulek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Drobne różnice między EEPROM w nagrywarce i pliku są normalne. W czasie pracy nagrywarka coś sobie wpisuje do EEPROM, nie wiem dokładnie co i dlaczego... Może ilość wypalonych płyt, aby pracownicy serwisu znali "przebieg" nagrywarek, które do nich trafiają?
W każdym razie nie musisz się obawiać, że wgranie EEPROM pochodzącego z Twojej nagrywarki coś zepsuje. Rozkalibrować ją może tylko EEPROM z innej nagrywarki.

Nulek

Ostatnio zmieniany przez Nulek : 14.01.2004 o godz. 14:57
Nulek jest offline  
Stary 14.01.2004, 16:28   #5
Edwardo
..::Blue Machine::..

Data rejestracji: 12.11.2003
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no widzisz Artus: tak jak gadalismy... drobne roznice nie rzutuja
Edwardo jest offline  
Stary 14.01.2004, 17:02   #6
Artus
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Nulek
Drobne różnice między EEPROM w nagrywarce i pliku są normalne. W czasie pracy nagrywarka coś sobie wpisuje do EEPROM, nie wiem dokładnie co i dlaczego... Może ilość wypalonych płyt, aby pracownicy serwisu znali "przebieg" nagrywarek, które do nich trafiają?
W każdym razie nie musisz się obawiać, że wgranie EEPROM pochodzącego z Twojej nagrywarki coś zepsuje. Rozkalibrować ją może tylko EEPROM z innej nagrywarki.

Nulek
Ale sek w tym, ze mialem wgrany eeprom od 411S a teraz nie chce wejsc z powrotem oryginalny od 401S. Niby flashuje poprawnie ale po odczycie z eeproma widze, ze to jest praktycznie ten od 411S. W zalaczniku daje 2 pliki bin.
orgeprom.bin - backup 401S zrobiony po zakupie sprzetu
takijest.bin - tak wyglada orgeprom.bin odczytany ltnflashem z napedu.

Czyli wgrywam orgeprom.bin a mimo to jest takijest.bin
Dołączone pliki
File Type: zip eepromy.zip (781 Bajtów, 56 oglądane)

Artus
Artus jest offline  
Stary 14.01.2004, 18:21   #7
Nulek
Stały bywalec ;)

Zrób tak:
Wgraj EEPROM z Twojej nagrywarki (ten oryginalny - 401S), następnie firmware z 401S (z zaznaczoną opcją 'Update Boot Code' w LtnFlash) i zrestartuj komputer. Teraz ponownie wgraj EEPROM z 401S i sprawdź, czy różni się od tego zapisanego w pliku. Według mnie po tej procedurze powinno być OK. Firmware dla 411S nadpisuje i blokuje pewne obszary w EEPROM (np. ostatnią cyfrę daty produkcji) i myślę, że to jest przyczyną Twoich problemów.

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 14.01.2004, 22:00   #8
Artus
Stały bywalec ;)

nie dalo to nic...zaraz sie zalamie.
Ale co ciekawe dziala. Ale nie da sie juz zadnym sposobem zhackowac na 411s.
Ani jak poprzednio oryginalym eepromem od 411s ani patchowanym 401S od mojego palnika. Miga czerwona dioda i tyle. A wgram backup 401s (mimo, ze poczatek sie nie zmienia), bios 401 i dziala. Uszkodzilem eeprom? Co jest? No nie da sie go w calosci flashowac.

Artus
Artus jest offline  
Stary 15.01.2004, 10:43   #9
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Artus
nie dalo to nic...zaraz sie zalamie.
Ale co ciekawe dziala. Ale nie da sie juz zadnym sposobem zhackowac na 411s.
Ani jak poprzednio oryginalym eepromem od 411s ani patchowanym 401S od mojego palnika. Miga czerwona dioda i tyle. A wgram backup 401s (mimo, ze poczatek sie nie zmienia), bios 401 i dziala. Uszkodzilem eeprom? Co jest? No nie da sie go w calosci flashowac.
Nie załamuj się, na to zawsze jest czas...
Z pewnością byłeś podenerwowany w trakcie tej żonglerki EEPROMami i firmware'ami. W takich warunkach nie trudno o pomyłkę.
Kiedy testowałem pierwszą wersję moda @811S i okazało się, że nie działa on poprawnie, postanowiłem wrócić do 411S i miałem z tym problemy. Opiszę co robiłem i na czym polegał mój błąd. Może czytając to zauważysz, że zrobiłeś coś nie tak...
Sytuacja wyjściowa: miałem wgrany EEPROM z mojej nagrywarki ze zmienioną nazwą na 811S oraz crackowany firmware dla 811S. Chcąc wrócić do 411S wgrałem zmodyfikowany EEPROM mojej nagrywarki (z nazwą nagrywarki zmienianą na 411S), a następnie firmware dla 411S (FS0F). Po flashowaniu dioda nie przestawała migać! Wtedy się zorientowałem, że zapomniałem wgrać EEPROM z modelu 411S (jest to konieczne, bo firmware 411S zaraz po wgraniu sprawdza sumę kontrolną w EEPROM). Zrobiłem więc teraz wszystko jak należy... a ta cholerna dioda nie przestawała migać!! Struchlałem, by wyglądało, że uszkodziłem nagrywarkę. Kiedy ochłonąłem postanowiłem "wrócić do źródeł", czyli 401S. Wgrałem więc mój oryginalny, niezmodyfikowany EEPROM i firmware dla 401S. Dioda przestała migać... uffff. Teraz zapodałem EEPROM z 411S i firmware z 411S... i dioda znów migała sygnalizując błąd! Sądziłem, że moja nagrywarka stała się "nieprzerabialna". Zaryzykowałem jednak jeszcze jedną próbę. Ponownie wgrałem "dziewiczy" EEPROM mojej wypalarki i firmware 401S. Dioda, rzecz jasna, przestała migać. Teraz ZRESTARTOWAŁEM KOMPUTER, po czym wgrałem EEPROM z 411S, firmware z 411S i wreszcie zmodyfikowany EEPROM mojej nagrywarki. Tym razem wszystko było OK.
Jak widać kluczowe znaczenie miał restart komutera po wgraniu EEPROM i firmware z 401S. Może moja paplanina do czegoś Ci się przyda...

Nulek

Ostatnio zmieniany przez Nulek : 15.01.2004 o godz. 10:47
Nulek jest offline  
Stary 15.01.2004, 12:21   #10
Artus
Stały bywalec ;)

Ale analizowales moje eepromy? wczytuje backup 401s, robie write i po update robie z ciekawosci read, juz w tym momencie odczytan y jest inny niz wgrywalem

Artus
Artus jest offline  
Stary 15.01.2004, 14:16   #11
Artus
Stały bywalec ;)

Zadne kombinacje nie skutkuja, miga dioda i juz. Jedynie jako 401 chodzi

Artus
Artus jest offline  
Stary 15.01.2004, 14:34   #12
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Artus
Ale analizowales moje eepromy? wczytuje backup 401s, robie write i po update robie z ciekawosci read, juz w tym momencie odczytan y jest inny niz wgrywalem
Owszem, oglądałem. Jest 960 różnic. Rozumiem, że EEPROM, który masz teraz w nagrywarce jest bardzo podobny do EEPROM z 411S użytego do przeróbki. Coś go blokuje i nie pozwala nadpisać. U mnie jest tak, że po wgraniu EEPROM z 411S większość bajtów nie ulega zmianie, tzn. pozostaje z oryginału. Ale to wystarcza do oszukania firmware'u z 411S. Wniosek z tego, że faktycznie LtnFlash nie zapisuje dokładnie EEPROM w pamięci nagrywarki. Tyle, że u Ciebie zablokowało się to na EEPROM z 411S... Niestety, nie wiem dlaczego i nie potrafię Ci pomóc. Czy Twoja nagrywarka działa teraz poprawnie jako 401S ?

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 15.01.2004, 14:40   #13
Artus
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Nulek
Owszem, oglądałem. Jest 960 różnic. Rozumiem, że EEPROM, który masz teraz w nagrywarce jest bardzo podobny do EEPROM z 411S użytego do przeróbki. Coś go blokuje i nie pozwala nadpisać. U mnie jest tak, że po wgraniu EEPROM z 411S większość bajtów nie ulega zmianie, tzn. pozostaje z oryginału. Ale to wystarcza do oszukania firmware'u z 411S. Wniosek z tego, że faktycznie LtnFlash nie zapisuje dokładnie EEPROM w pamięci nagrywarki. Tyle, że u Ciebie zablokowało się to na EEPROM z 411S... Niestety, nie wiem dlaczego i nie potrafię Ci pomóc. Czy Twoja nagrywarka działa teraz poprawnie jako 401S ?

Nulek
Jest tak jak napisales. Obecnie dziala jako 401S ale czy dobrze nie wiem. Za cholere nie moge wypalic bezblednie CD.

Artus
Artus jest offline  
Stary 15.01.2004, 16:06   #14
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Artus
(...) Za cholere nie moge wypalic bezblednie CD.
...co oznacza, że jednak nie działa poprawnie
Do tej pory sądziłem, że to firmware 411S blokuje część EEPROM i podmiana na f/w 401S rozwiąże problem...
Czy ktoś z grupowiczów ma jakiś pomysł jak pomóc koledze?

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 15.01.2004, 16:10   #15
Artus
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Nulek
...co oznacza, że jednak nie działa poprawnie
Do tej pory sądziłem, że to firmware 411S blokuje część EEPROM i podmiana na f/w 401S rozwiąże problem...
Czy ktoś z grupowiczów ma jakiś pomysł jak pomóc koledze?

Nulek
Moze jakis inny flasher pozwala zapisac caly eeprom...

Artus
Artus jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: