![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.07.2010
![]() |
Calibration Area Full - problemy z nagrywarką BENQ DW1650
Witam
Mój problem wygląda następująca dzisiaj zauważyłem następująca usterkę w mojej nagrywarce Benq DW1650 - nagrywając w Nero wyskakuje błąd Kalibracji (calibration area full). Płyty (cd, dvd) normalnie odczytuję i kopiuje na dysk. Płyty CD-R nagrywa ładnie (Verbatimy), płyty Sony dwie zepsuło w połowie nie wiem czemu, dwie verbatimki nagrało na 48x bez błędów. Próbowałem już różnych opcji naprawy, 3 razy zmieniałem firmware. Próbowałem różnych płyt DVD-R (Verbatim, HP) oraz DVD+R DL (Maxell) i każda ten sam błąd. Próbowałem innych programów (Clone CD) i również nie nagrywa. Zmieniałem prędkości nagrywania. Bawiłem się również Slave/Master Proszę Was o pomoc, ustalić czy nagrywarka jest uszkodzona a może to coś w oprogramowaniu. Poniżej log Cytat:
Ostatnio zmieniany przez nuke133 : 05.07.2010 o godz. 21:42 Powód: slave |
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
#3 | ||
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Wklej loga z innych nieudanych prób + włącz DMA ![]() Info ze strony Nero: Cytat:
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 06.07.2010 o godz. 00:32 |
||
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
Poustawiałem tam w menadżerze zadań dla dysków Ultra DMA6-Ultra 133 (dla pierwszego) , Ultra DMA 5 - Ultra100 (dla 2), Ultra DMA2 - Ultra33 (dla dvd-rw), restart systemu i w logach dalej pokazuje DMA=off dla każdego urządzenia.
Próbowałem również przeinstalować stery nforce3 dla kontrolerów. W nero pokazuje, że ASPI jest zainstalowane Ostatnio zmieniany przez nuke133 : 06.07.2010 o godz. 15:27 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Usuń sterowniki nforce dla kontrolerów i pozwól windowsowi zainstalować swoje.
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
No właśnie robiłem tak odinstalowałem te dwa stare:
NVIDIA nForce3 250 Parallel ATA Controler (v2.6) NVIDIA nForce3 250 Serial ATA Controler (v2.6) zrestartowałem system i windows zainstalował od nowa. I nic. Dalej tak samo. Spróboje jeszcze raz ale pewnie nic to nie da. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
To ASPI dzisiaj rano zainstalowałem, jak nie było to i tak występował ten problem. Podrzuce tą nagrywarke kumplowi zeby sprawdzil, jak zadziala to zrobie formata. Jak nie to domyslam sie ze jest uszkodzona..
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
![]() |
No niestety u kolegi jest to samo, jego nagrywarka Dvd działa dobrze. Czyli pewnie laser nagrywania DVD padł ? Opłaca się to naprawiać ? Pewnie taniej nowa nagrywarka wyjdzie.
P.S: Mam okazje za 35 zł wyrwać rocznego Samsung WriteMaster DVD SH - S222A opłaca się? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
![]() |
Panowie czy jest możliwość że padło coś w laserze do nagrywania płyt DVD a Double Layer działa (cd tez nagrywa jak pisalem wczesniej)? Bo dziś włożyłem tak z du** płyte DVD-R DL (+R DL nie chciało nagrać ale płytka zepsuta była maxella) i nagrało ją całą... niby w 50 min ale nagrało poprawnie (gra na x360) i działa. Dvd zwykłych nadal nie nagrywa (wyskakuje błąd). Nagrywam kolejną Dl i też idzie. Program: CloneCD
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Laser od DVD mógłby paść jak najbardziej, ale nagrywarka nie nagrywałaby również DVD+/-DL.
Wcześniej pisałeś, że u kolegi jest to samo, więc może być już słaby laser i jeszcze czasami coś na jakichś płytkach nagra. Jak ci się chce, to potestuj na różnych płytkach, ale raczej rozglądaj się za nową nagrywarką. Swoją drogą nagrywarka już dość wiekowa, więc ma prawo wołać o emeryturę. A ty był udany model. |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| POWER CALIBRATION AREA IS FULL (3:0x73:0x02) ??? | user22110 | Napędy optyczne CD | 5 | 27.09.2004 12:04 |
| area power calibration is full | croul | Napędy optyczne CD | 1 | 12.02.2002 09:01 |
| nagrywara mi sie wysypuje i piszeZa kazdym razem pojawia mi sie taki napis POWER CALIBRATION AREA IS | DruteX | Napędy optyczne CD | 1 | 02.01.2002 14:26 |
| Calibration Are Full? Buu nie chce mi nagrywac czemu? | Marki | Napędy optyczne CD | 2 | 04.10.2001 14:43 |
| Power Callibration Area is Full | frytol | Napędy optyczne CD | 0 | 18.07.2001 04:40 |